$
קריירה

החוג: אדריכלות - ההתמחות: בנייה ירוקה

יוסי קורי: "בשנים הקרובות תקן ירוק ייהפך למיינסטרים גם בישראל"

המודעות הגוברת לשמירה על הסביבה תגדיל את הביקוש בשנים הקרובות לאדריכלים המתמחים בבנייה ירוקה. מכון התקנים פרסם כבר בשנת 2005 תקן ישראלי לבנייה ירוקה (תקן 5281 - בניינים שפגיעתם בסביבה פחותה), והוא חל הן על בנייני מגורים והן על משרדים, אבל לא מדובר בתקן מחייב. עם זאת יש רשויות מקומיות שהחליטו על אימוץ התקן והפיכתו לתנאי מחייב בבנייה. בעיריית כפר סבא, לדוגמה, החליטה הוועדה המקומית כי מחודש יולי 2008 כל הבנייה החדשה בעיר תיעשה לפי עקרונות הבנייה הירוקה.

 

יוסי קורי יוסי קורי צילום: גיל נחושתן

"אנחנו קצת בעיכוב ביחס לארצות הברית, גרמניה ובריטניה, שם אדריכל המתמחה בבנייה ירוקה זה מקצוע מיינסטרים. אבל בשנים הקרובות זה ייהפך למיינסטרים גם בישראל", אומר אדריכל יוסי קורי, בעל סטודיו גיאוטקטורה, חבר סגל ומרצה בשנקר, המחלקה לעיצוב פנים, מבנה וסביבה. "כל מבני המשרדים והמבנים הציבוריים שייבנו בעשור הקרוב יתוכננו מתוך חשיבה על חיסכון באנרגיה ובמים וייאלצו לעמוד בתקנים ירוקים".

 

"בגלל ההבנה שהבניינים היום אחראים על חלק נכבד מצריכת האנרגיה ומשפיעים רבות על הסביבה, לנו אנשי המקצוע יש אחריות להפוך את המבנים שאנחנו משתמשים בהם לטובים יותר מבחינה בריאותית וסביבתית", אומרות נועה תמרי וסיגל ניר מחברת אורבניקס - תכנון, כלכלה וסביבה, בעלות תואר שני בתכנון ערים ואזורים מהטכניון. "צריך להטמיע תכנון ובנייה ירוקים בכל הרמות - הרשויות המקומיות, היזמים והממשלה שצריכה לתקצב ולתמרץ את התהליכים, והתלמידים שצריכים להתמחות בתחום".

 

לדברי קורי, "הבעיה היא שברוב המקומות בישראל, כולל משרדי האדריכלים והאקדמיה, מכינים את דור העתיד לפי האג'נדה הקודמת ולא לפי האג'נדה הבאה, ונושא האדריכלות הירוקה כמעט לא קיים. הנושא האקולוגי חייב לקשר בין כל הדברים באדריכלות וחייב להיות משולב בכל המקצועות. כלומר, הסטודנטים צריכים להתכונן לדרישות השוק בעתיד".

 

איפה לומדים?

 

בכל בתי הספר לאדריכלות יש קורסים בודדים בתחום הבנייה הירוקה שיכולים להשתלב בתואר הכללי, עם התמחויות בתואר השני. במגמה לעיצוב פנים במכללה למינהל - בית הספר לעיצוב פנים מציעים קורסים כגון "עקרונות בתכנון בנייה ירוקה", העוסק בהקשרים אדריכליים ותכנוניים של פיתוח בר־קיימא, ובתחומים כמו תכנון אקלימי, צמחייה והשפעתה על איי חום, ניתוח ביקורתי של תקדימים למבנים ירוקים, מיחזור ופסולת, מים, היבטים חברתיים בתכנון ומעורבות בקהילה; "עיצוב לקיימות" - סדנה לעיצוב מערכות לרכיבת אופניים בעיר, קורס לפיתוח קונספטים להטמעת תחבורת אופניים במערכות פנים וחוץ; "בחלל האוויר" - סטודיו העוסק בבעיית זיהום האוויר; וקורס ייחודי - "Hotel–Eco", סדנה לתכנון חדר בבית מלון אקולוגי.

 

במחלקה לעיצוב פנים, מבנה וסביבה בשנקר, בית הספר הגבוה להנדסה ועיצוב, מציעים קורס בעיצוב אקלימי המתמקד במעטפת המבנה ומיזוגו. הסטודנטים לומדים כיצד להפוך את קליפת המבנה למעטפת שמאפשרת חיבור מבוקר עם האטמוספרה, באמצעות אלמנטים שמסננים את עוצמת האור, הרוח והזיהום שבאוויר החיצוני, כדי להשיג תנאי נוחות תרמית בבניינים בכל עונות השנה, בהשקעה מינימלית של אנרגיה מתכלה. קורס אחר מתמקד בעיצוב תאורה ובעיקר תכנון תאורה טבעית. כמו כן מציעים בשנקר סדנה מתקדמת לעיצוב ביו־אקלימי, שבה יפותחו אלמנטים אדריכליים בעלי יכולת לנצל אנרגיית שמש, והיא תאפשר לסטודנטים להתנסות בשילוב אינטגרלי של מערכות פוטו־וולטאיות להפקת אנרגיה סולרית, תוך מתן דגש להיבט האסתטי והעיצובי שלהן ולצורך לפתח מוצרים אדריכליים חדשים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x