החוג: מינהל עסקים - ההתמחות: חדשנות, טכנולוגיה ויזמות
פרופ' אשר טישלר: "תחומים אלה יהיו הקטר של המדינה ב־15 השנים הבאות"
החלק החשוב והעיקרי בלימודי מינהל עסקים הוא התואר השני (MBA). התואר הראשון, לעומתו, הוא הבסיס, שכולל תחומים קלאסיים כגון שיווק, מימון, חשבונאות ומשאבי אנוש.
התחומים שמסתמנים כמבוקשים הם יזמות, חדשנות וטכנולוגיה. לדברי אנשי אקדמיה ובכירים בתעשייה, עיקר התעסוקה בעתיד יהיה בפרויקטים הקשורים בתוכנה. "רוב הבוגרים של מינהל עסקים יתעסקו בפרויקטים של תוכנה, מכיוון שהפוטנציאל של תוכנה עדיין עצום והביקוש הולך וגובר. לפיכך, הבנה מעמיקה בהיבטי הפיתוח של מוצרי תוכנה תהיה מאוד שימושית", אומר טל גבעולי, המדען הראשי של אמדוקס ואחראי על תחום החדשנות בחברה. כדי להבין את החומר לעומק, מעבר לפן הניהולי, ממליץ גבעולי לסטודנטים לניהול לקחת קורס אחד לפחות בתוכנה. האוניברסיטאות והמכללות מתחילות להבין שזה הדבר הבא, ובונות את מערכי הלימודים שלהן לשנים הקרובות בהתאם. לדוגמה, אמדוקס שיתפה פעולה בשנה שעברה עם בית הספר לניהול של אוניברסיטת בר־אילן.
"תחום החדשנות והיצירתיות חם מאוד היום", אומר ד"ר אייל יניב, יו"ר תוכנית ה־Executive MBA באוניברסיטת בר־אילן. "יש יותר התמחויות שמתמקדות בחדשנות".
גבעולי מוסיף: "אחד הפרמטרים החשובים בקורות החיים של מחפש העבודה העתידי הוא הידע הטכני והניסיון.הייתי ממליץ לסטודנטים לבלות כמה שיותר זמן בקורסים ובסדנאות שנותנים חוויות של יזמות. חלק ניכר מחומר הלימוד יתיישן עד שיסתיימו הלימודים, והיכולות יישארו לנצח. חשובה החוויה של פרויקטים עם התעשייה, ויזמות בהיבטים של תוכנה. חדשנות היא מציאת הרעיון ויזמות היא הפיכתו לערך, ופה מושקע רוב האנרגיה".
"מינהל עסקים הוא תחום שיתוף של כמה תחומים, והחוכמה בכל העסק היא האינטגרציה של התחומים. זה העיקרון בהוראה שלנו", אומר פרופ' אשר טישלר, דקאן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב. "הנושאים שיישארו חמים בוודאות הם טכנולוגיה, חדשנות ויזמות. זה הקטר של ישראל ב־15 השנים האחרונות. יזמות וחדשנות בהייטק, בתוך זה מדעי החיים, יהיו תחומים מאוד חזקים ב־10–15 השנים הבאות".
איפה לומדים?
החוג לניהול באוניברסיטת תל אביב מציע בתואר הראשון את היסודות של הדיסציפלינות הרלבנטיות לניהול: כלכלה, מתמטיקה וסטטיסטיקה, משפט, סוציולוגיה ופסיכולוגיה, עם לימודים במימון, שיווק, משפט, התנהגות ארגונית, תפעול וייצור מערכות מידע. הלימודים מתקיימים במתכונת דו־חוגית, ויש אפשרות לשלב גם לימודי ניהול עם מדעי המחשב. אחד הקורסים הניתנים כבר בתואר הראשון הוא יזמות הייטק, והוא מיועד לסטודנטים שמתכננים להקים סטארט־אפ בטווח הקצר והבינוני. הקורס מעשי באופיו, ומציע חיבור משמעותי לתעשייה.
קורס יזמות בהייטק ניתן גם בלימודי התואר הראשון באוניברסיטה העברית, וכולל קורסים בשפות תכנות. בבר־אילן וחיפה מציעים בשלב זה לימודים רק לתארים שני ושלישי. באוניברסיטת בן־גוריון מציעים לתואר ראשון אפשרות של תוכנית חד־חוגית או דו־חוגית עם כלכלה, פוליטיקה וממשל, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה ותוכנית בניהול מערכות מידע.
בבית הספר למינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה מסלולי הלימוד מורכבים מתוכנית שלד של מקצועות החובה הבסיסיים, ומוצעות שלוש התמחויות: מימון, שיווק או טכנולוגיות מידע. תלמידים מצטיינים בעלי ניסיון קודם וחשיפה ליזמות עסקית יוכלו להשתלב בהתמחות משנה של תוכנית Zell, שנועדה לספק פלטפורמה מעשית לסטודנטים להקמת מיזם חדש.
בבית הספר למינהל עסקים במכללה למינהל הלימודים לתואר ראשון הם עיוניים ומעשיים. ההתמחויות הן בחשבונאות, מימון, שיווק ופרסום והתמחות בטכנולוגיות עסקיות, שבמסגרתה נחשפים הסטודנטים לנושאים הכוללים בין השאר ניהול מסדי נתונים, ניתוח מערכות וכלי פיתוח תוכנה. כמו כן מוצע פרויקט יזמים צעירים.