פישר מאשים את מלחמת המטבעות
יו"ר קרן המטבע הבינלאומית: "השימוש בשערי מט"ח ככלי נשק פוליטי מציב סכנה של ממש להתאוששות הגלובלית, וגישה המיישמת אותו עלולה לגרום נזק רציני בטווח הארוך"
"השימוש בשערי מט"ח ככלי נשק פוליטי מציב סכנה של ממש להתאוששות הגלובלית, וגישה המיישמת אותו עלולה לגרום נזק רציני בטווח הארוך" - כך הזהיר דומיניק שטראוס־קאהן, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, בראיון שנתן שלשום ל"פייננשל טיימס". קאהן הדגיש כי צעדיהם של נגידי בנקים מרכזיים מרחבי
אזהרותיו של שטראוס־קאהן נשמעות על רקע הודעתו של הבנק המרכזי של יפן כי הוא חוזר למדיניות של ריבית אפסית שהופסקה ביולי 2006, ומקצץ את הריבית מ־0.1% ל־0%–0.1%. עוד הודיע הבנק כי הוא חונך שורת צעדי הקלה באמצעות הזרמת הון, וכי ירכוש נכסים בשווי 5 טריליון ין (כ־60 מיליארד דולר). בעקבות ההודעה נפל מיד ערך הין לעומת הדולר - זאת לאחר חודשים שבהם נסחר הין ברמות שיא של 15 שנה לעומת המטבע האמריקאי.
יפן אינה המדינה היחידה שהודיעה כי תתערב בשער המטבע שלה: גם ברזיל איימה לאחרונה להתערב בשוק המט"ח כדי לשמור על ערך ריאל נמוך, ובתחילת השבוע אף העלתה מסים על משקיעים זרים שרוכשים אג"ח ברזילאיות. יש חשש כי גם הבנקים המרכזיים של אנגליה ושל ארה"ב יתערבו במשקי המט"ח שלהם, אף כי נגידי הבנקים עדיין לא הצהירו דבר בנושא.
בעקבות אירועים אלה עתידים שרי האוצר של מדינות ה־G7 לקיים מחר פגישה בוושינגטון, ולגבש דרכי פעולה שימנעו את קיומה של "מלחמת מטבעות" שעלולה להיגרם בעקבות הורדה מלאכותית של שערי המטבע בעולם.הפגישה תתקיים בשולי המפגש השנתי המתוכנן של קרן המטבע הבינלאומית, שיעמוד הפעם בסימן הקונפליקט המוניטרי המחריף בין המדינות המערביות לסין, שגם מתעקשת על פיחות כפוי במטבע שלה.
במסיבת העיתונאים שקיים השבוע ניסה נגיד בנק ישראל סטנלי פישר להסביר את רכישות המטבע הגדולות שמבצע בנק ישראל ב"מלחמת המטבעות", מונח שטבע שר האוצר הברזילאי. לדבריו, שוק המט"ח של מדינות שצומחות מהר יחסית - ובהן ישראל - נמצא בבעיה. שורש הבעיה הוא בחוסר האיזון שבין סין לארה"ב: הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב חייב לקטון, ולכן חייבת להיות מדינה בכלכלה העולמית שתקטין את העודף שלה לעומת ארה"ב. סין היא המועמדת העיקרית, אך מכיוון שהיא אינה עושה צעדים בכיוון, הנטל נופל על משקים אחרים.