"אחרי החגים" הגיע
זה הזמן לארגן מחדש את תיק ההשקעות
נכנסנו רשמית לתקופה של אחרי החגים, לסתיו ולרבעון האחרון של 2010. סך הכל אקלים ההשקעה בשוק ההון היה לא רע בכלל עד עכשיו: האפיקים הסולידיים הניבו רווחי הון ומדדי אגרות החוב הממשלתיות והקונצרנים המרכיבים את החלק הארי של תיק הנכסים של הציבור הניבו תשואות שבין 5% עד 7%.
אולם נראה כי בחודש ספטמבר החלה להתחלף המגמה. מדדי האג"ח שנהנו מביקושים ועליות שערים החלו להתממש, דרך אגב, במנותק מהעולם, שם מדדי אגרות החוב דווקא עלו באופן כללי ובאג"ח ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב נרשמו עדיין עליות שערים והתשואה עליהם הגיעה ל-2.5%. אולם כאן בארץ, מלבד שני ימי המסחר האחרונים של החודש, נחלשו מדדי אגרות החוב בצורה משמעותית. מאחר ולא ניכרה מגמת פדיונות בקרנות הנאמנות, שהיוו בין השאר את הרוח הגבית לעליות השערים באפיקים הסולידיים, כנראה שמגמת המימושים בטווחים הארוכים, באפיקים הסולידיים באה מצד גופים מוסדיים ומשקיעים מתוחכמים.
מה התסריט שהוביל למכירות בתקופה האחרונה באפיקים הסולידיים? מצד אחד ראינו התגברות החשש ממשבר חוב נוסף באירופה. התשואות על אגרות החוב של ממשלת אירלנד עלתה מרמה של 4.7% ל-6.5% בחודשיים האחרונים ותשואת אג"ח של ממשלת פורטוגל טיפסה מ-4.5% ל-6.1%.
מנגד גם בשוק המקומי החלו להשתנות הציפיות. הריבית הריאלית השלילית ועקשנותו של פישר להלחם במחירי הנדל"ן באמצעים מוניטריים, הביאו למספר העלאות ריבית, חלקן פחות צפויות, וכנראה שנראה בעתיד הקרוב לפחות עוד שתי העלאות נוספות. מבחינה זו ברמת התשואות הנוכחית באג"ח הממשלתיות נראה שאין מקום לרווחי הון נוספים וזחילת התשואה ברמות אלו לא מפצה על סיכון מנוף הזמן.
אז היכן טמון הפוטנציאל? כעונות השנה כך גם לבורסה עונתיות ומגמות שונות. בסביבה כזו של רמת תשואות נמוכה וחשש להפסדי הון באג"ח הממשלתיות, יחד עם סביבה מאקרו כלכלית חיובית ונתונים טובים למשק המקומי, אחת הדרכים הנכונות לבסס תיק השקעות סולידי בימים אלו, הוא יצירת תמהיל סולידי של מק"מ או שחרים לטווח בינוני בשילוב עם אג"ח קונצרני לטווח קצר.
דווקא למרכיב המנייתי יש סיכוי להוביל קדימה את תיק ההשקעות ולאו דווקא בחשיפה ישירה למדדים אלא באמצעות פניה לסקטורים אטרקטיביים ויציבים כגון סקטור הבנקאות הנסחר סביב הונו העצמי. ויש כמובן את אותן מניות החביבות על ה"זרים" (תקשורת, כימיקלים וכו'), לא מן הנמנע שנראה בעתיד חזרה או כניסה של משקעים בינלאומיים, כתגובה מאוחרת, לאחר הצטרפות ישראל במאי השנה ל-OECD ולמדדי השווקים המפותחים.
הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות הדס ארזים. אין לראות באמור ייעוץ השקעות.