$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: המינוס של פיאד

נתונים מעודדים שמגיעים מהגדה נותנים לסלאם פיאד סיבות להאמין שיוכל להגיע לאיזון לקראת סוף 2011

דני רובינשטיין 07:3127.09.10

ועידת המדינות התורמות שהתקיימה בניו יורק בשבוע שעבר הסתיימה בתקרית מדינית. ראש הממשלה הפלסטינית, סלאם פיאד, סירב להיענות לדרישת סגן שר החוץ דני איילון לכלול את המשפט "שתי מדינות לשני עמים" בהודעת הסיכום. העימות דחק לפינה את השאלה שעמדה בפני הוועידה - כיצד יכולים הפלסטינים

להגיע לאיזון תקציבי?

 

כיום גירעון של כ־500 מיליון דולר גורם בעיות קשות בכלכלה הפלסטינית. רק החודש עוכבו תשלומי משכורות של כ־160 אלף עובדי הממשלה הפלסטינית בגדה ובעזה. גירעונות בתקציב הרשות נרשמו פעמים רבות גם בעבר, והסיבה להם היתה בדרך כלל אי־עמידה בהתחייבויות הכספיות של כמה מהמדינות התורמות.

 

מבטיחים, אבל לא תורמים

 

הרשות הפלסטינית לא מפרסמת נתונים ברורים אילו מדינות נתנו את מלוא התרומות שהבטיחו, ואילו מדינות העבירו רק חלק מהכספים. הבכירים הפלסטינים לא רוצים להביך את מנהיגי המדינות שלא שילמו, אבל מקורות באוצר הפלסטיני טוענים זה זמן שמדובר, בראש ובראשונה, במדינות הערביות. "הערבים יודעים לצעוק ולהבטיח, אבל כאשר מגיע רגע התשלום הם מתחמקים", שמעתי ממכרים ברמאללה.

 

הדרכים להתגבר על גירעון בתקציב מוכרות. אפשר לבקש עוד תרומות; אפשר לקצץ בהוצאות, ואפשר לגבות יותר מסים. סלאם פיאד, בהופעתו בניו יורק, הסביר שבתקציב ממשלתו לשנה הבאה תזדקק הרשות למיליארד דולר סיוע, בעוד שהשנה הסיוע שתוכנן עמד על מיליארד ו־200 אלף דולר. לדבריו, הסיוע לא ישמש לתקציב השוטף, אלא רק לפיתוח ובעיקר לרצועת עזה. יש בכך רמז שלקראת סוף 2011, התאריך שבו הנשיא אובמה רוצה לסיים את המו"מ על הקמת המדינה הפלסטינית, יגיעו הפלסטינים לאיזון בתקציב השוטף. אין זה מקרה שתאריך זה חופף את סוף הקיץ בשנה הבאה, אז הבטיח פיאד להשלים את בניין מוסדות המדינה הפלסטינית.

 

על פי פיאד ובכירי האוצר הפלסטיני, הם עלו על הדרך הנכונה לקצץ בהוצאות ולהגדיל את הכנסות הממשלה הפלסטינית מגביית מסים. מדובר בראש ובראשונה בניצול הפריחה הכלכלית שקיימת לאחרונה במשק הפלסטיני. הנתונים הכלכליים שאספו גופים שונים בקיץ האחרון מלמדים שהצמיחה בגדה תעמוד השנה על 9%. בעזה הצמיחה אמנם מרשימה יותר ונעה סביב 16%, אבל מדובר בשינוי חד שהתחולל עם הסרת המצור הכלכלי אחרי המשט, והנתונים משם לא תמיד מהימנים.

 

גם הנתונים על מגמה מתמשכת של ירידה באבטלה בגדה ברורים למדי: השנה מדובר בשיעור אבטלה של כ־%16 בגדה, אחרי שבשנים קודמות הוא היה בין 20% ל־%30.

 

נתון חשוב אחר מצביע על עלייה בהכנסות ממסים שהיתה השנה לממשלה הפלסטינית, עלייה של יותר מ־%50 לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. מדובר בעיקר בעלייה שנובעת מהמסים העקיפים (מכס ומע"מ שגובה ממשלת ישראל עבור הפלסטינים). ביולי האחרון נבדקו למשל מספר המשאיות שעברו במעברים המסחריים של הגדה, וגם כאן נרשמה עלייה ניכרת.

 

יש בנתונים כדי ללמד על עלייה מרשימה בפעילות הכלכלית בגדה, עלייה שנותנת לאוצר הפלסטיני תקווה שיוכל השנה לעשות עוד צעד בדרך לאיזון תקציבי לקראת המועד שבו הם מבקשים "לפגוש את החירות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x