בלעדי ל"כלכליסט" - אדם טבע ודין לשר האוצר: "לבחון את התמלוגים שמשלמת כיל במסגרת ועדת ששינסקי"
שיעור התמלוגים שמשלמים מפעלי ים המלח עומד כיום על 5% לעומת רווחים של מיליארדי שקלים. בעמותה הסביבתית טוענים כי יש להעלות את שיעור התמלוגים באופן שיבטא את הרווחים ויפצה על הנזקים הסביבתיים שגורמת כיל לים המלח
עמותת אדם טבע ודין פנתה אתמול (א') לשר האוצר יובל שטייניץ בדרישה להעלות את התמלוגים שמשלמים מפעלי ים המלח של קונצרן כילשבבעלות משפחת עופר בתמורה לשימוש במשאב הטבע הלאומי. בעמותה דורשים כי מדיניות זו תיבחן במסגרת ועדת ששינסקי שהוקמה אך ורק כדי לבחון את מדיניות תמלוגי הגז, בעקבות גילוי מרבצי הגז הגדולים מול חופי הים התיכון.
בעמותה פירטו את הסיבות שהביאו להקמת ועדת ששינסקי - חוק הנפט הישן מ־1952 והרווחיות של הענף - ומציינים כי שתי סיבות אלה תקפות גם במקרה של ים המלח. לכן, לדעת אדם טבע ודין, אין סיבה שהוועדה לא תדון גם בכך.
לפני כחודש פורסם ב"כלכליסט" תחקיר על מדיניות התמלוגים הנמוכה שמשלמים גורמים פרטיים עבור שימוש במשאבי טבע כגון מים מינרליים, ים המלח והפוספטים. כך נחשף ששיעור התמלוגים שמשלמים מפעלי ים המלח הוא 5% בלבד מההכנסות (לעומת 12.5% בגז).
במכתב שנשלח לשטייניץ חושפת העמותה כי חלק בלתי נפרד של חוק זיכיון ים המלח, שנחקק ב־1961, קובע כי על מפעלי ים המלח לשלם תמלוגים בשיעור של 10%: "אם הייצור והמכירה של האשלג בשנה מסוימת יעלו על מיליון טונות, תוכל הממשלה לתבוע דיון מחדש לגבי התמלוגים ובלבד שהתמלוגים לא יעלו בשום פנים על 10% ממחיר המכירות". לא ברור מלשון החוק אם גם המכירות אמורות לעבור את מיליון הטונות.
לפי תשובת משרד האוצר והדו"חות הכספיים של כיל, עולה כי כיל שילמה עד עתה תמלוגים בשיעור של 5% בלבד, כאמור. אולם בדו"ח השנתי של החברה לשנת 2009 נכתב כי ייצור האשלג השנתי עומד על 4.1 מיליון טונות, אם כי לא צוין מהי הכמות שנמכרה.
"עולה השאלה, אם מדינת ישראל יישמה את החוק במלואו, או בעצם למה לא יישמה", אומרת מנהלת המחלקה המשפטית באדם טבע ודין, עו"ד נעמה אלעד. "נוסף על כך, יש להעלות את התמלוגים כדי לגלם את הנזק הסביבתי שגורמים המפעלים, שבין השאר אחראים ל־20% מירידת מפלס ים המלח ולהיווצרות בולענים. מעבר לשימוש במשאב טבע לאומי, יש פה גם גרימת נזק".
עוד נחשף בתחקיר "כלכליסט" כי מלבד שיעור התמלוגים הנמוך, כיל זוכה להטבות מס משמעותיות. במשרד האוצר פועלים לשינוי החוק לעידוד השקעות הון כך שחברות העושות שימוש במשאבי טבע לא יזכו להטבות ולמענקים, ובעניין זה כבר מתנהלת מלחמה בין הצדדים.
האשלג, המשמש בעיקר לדישון בחקלאות, מכונה "הזהב הלבן" וצריכתו העולמית עלתה בין 2002–2007 ב־25%; רווחי כיל זינקו בהתאם. בשנת 2007 העביר החשב הכללי לשעבר ד"ר ירון זליכה מכתב לכיל, שלפיו ישנו חוסר המוערך ב־20 מיליון דולר בתשלום התמלוגים של כיל לשנים 1999–2005, אך עדיין לא ידוע מה עלה בגורל טענה זו.
ממשרד האוצר נמסר: "אין תגובה".
מכיל נמסר: "תשלום התמלוגים למדינה נעשה על פי החוק והדין".