דמי הקישוריות יופחתו ב-74% בינואר; כחלון: "חברות הסלולר עשו מיליארדים מחוסר שקיפות"
כחלון: "חברות הסלולר שיתפו פעולה באופן חלקי ולא העבירו את כל הנתונים שהתבקשו להעביר". לדבריו, "אם הצרכן יידע להתנהג באחריות, הוא יוכל לחסוך החל מינואר הקרוב 60%-70% בהוצאות התקשורת שלו"
דמי הקישוריות בסלולר יופחתו בכ-74% בינואר 2011 ויעמדו על 6.87 אגורות (ללא מע"מ) - כך הודיע הבוקר שר התקשורת, משה כחלון. התעריף ימשיך להיות מופחת באופן הדרגתי מדי שנה, עד ל-5.55 אגורות בשנת 2014. ב-2012 יעמדו דמי הקישוריות על 6.34 אגורות, וב-2013 - על 5.91 אגורות.
תעריף הקישוריות להודעות SMS, העומד היום על כ-3 אגורות (ללא מע"מ), יופחת ל-0.16 אגורות בינואר 2011. בהמשך יופחת בהדרגה עד שיעמוד ב-2014 על 0.13 אגורות.
לדברי שר התקשורת, המלצות חברת הייעוץ הבריטית NERA לגבי תעריף הקישוריות התקבלו, אך המשרד לא קיבל את המלצות החברה לגבי מתווה ההפחתה.
דמי הקישוריות משולמים כאשר הלקוח מקיים שיחה היוצאת מרשת קווית או סלולרית ומסתיימת ברשת סלולרית אחרת. הלקוח עצמו אינו משלם מחיר זה ישירות, אולם החברות מעבירות את הסכום ביניהן.
"חברות הסלולר שיתפו פעולה באופן חלקי ולא העבירו את כל הנתונים שהתבקשו להעביר", אמר כחלון. "לא ראיתי מצידן טענה לגבי טעות של NERA לטובתן. כשהיה להן נוח הן שיתפו פעולה וכשלא היה להן נוח - הן לא שיתפו פעולה. חברות הסלולר עשו מיליארדים מחוסר שקיפות, ומעזות לטעון שמשרד התקשורת פועל בחוסר שקיפות. אני דורש מהחברות הללו קצת צניעות. חברות חשמל וחברות ביטוח יודעות לשלוח חשבון שהלקוח מבין, אבל חברות הסלולר מפיקות חשבון שרוב הצרכנים לא מסוגלים להבין, אז מי פועל כאן בחוסר שקיפות?
"יש ריבון במדינת ישראל, ולא ייתכן שהחברות ידרשו לשלב נציג מטעמן בתהליכים שכאלה. השימוע התעכב במשך חודשים מאחר ששמענו והתייחסנו לכל טענה וטענה שהעלו החברות. כל מה שרצו החברות זה למשוך את התהליך באופן אינסופי, כדי להמשיך ולגבות את התעריף הגבוה הנוכחי. לא נאפשר דבר כזה. החלטנו על תעריפים נכונים והוגנים, והצרכן ישלם בדיוק את מה שהוא צריך לשלם.
"חברות הסלולר עצמן אמרו לנו ש-70% מהשיחות בסלולר מתבצעות במיקומים שבהם קיימת תשתית טלפון קווית, כך שאם הצרכן יידע להתנהג באחריות, הוא יוכל לחסוך החל מינואר הקרוב 60%-70% בהוצאות התקשורת שלו".
הבוקר התברר כי NERA המליצה על מתווה הפחתה שונה ופחות דרסטי של דמי הקישוריות, אך כחלון ציין כי בין השנים 2008 ל-2010 לא הופחתו דמי הקישוריות, מסיבות שונות, וכי עמדתו היא שהפחתת דמי הקישוריות שהחלה בתחילת העשור חייבת להיבחן לאורך השנים; לפיכך העובדה שבשנים 2008-2010 נעצרה ההפחתה אינה מובילה למסקנה שהעלויות של החברות בתקופה זו לא קטנו.
"הטענה של החברות ולפיה השכבות החלשות ייפגעו כתוצאה מהמהלך, היא צינית. השכבות החלשות, כלומר אנשים שאין להם יכולת לפתוח חשבון בנק ולהחזיק בכרטיס אשראי, נאלצות לשלם מחירים של פרי-פייד, הגבוהים ב-1,500% מהמחירים שהחברות מציעות לשאר הציבור".
כחלון התייחס לאפשרות שחברות הסלולר יעלו את התעריפים ואמר: "יש לנו סמכות להתערב במחירים הרגילים, ולא נהסס להתערב בתחום הזה אם החברות יעלו מחירים באופן מוגזם".
שר התקשורת אמר כי משרדו בדק את טענת חברות הסלולר ולפיה המהלך ייצור השפעות עקיפות על כלל השוק. לדבריו, "למהלך אמנם תהיה השפעה של העברת שיחות מעבר לתחום הסלולר - אך חברות הסלולר יכולות לעמוד בהשפעות הללו, ולנו חשובה התחרות בשוק, שתגבר בעקבות הפחתת דמי הקישוריות".
כחלון ציין כי לא נבחנה אפשרות להשית תעריפים שונים לחברות שונות, כמו גם קביעת תעריפים שונים בין חברות הסלולר הגדולות למפעילים הווירטואליים.
הסמנכ"ל הבכיר לכלכלה במשרד התקשורת, אסף כהן, הסביר כי המשרד בחן את השפעת ההפחתה על יציבותן הפיננסית של חברות הסלולר. לדבריו, "רווחי החברות בשנים האחרונות גדולים מהותית מאלו שהוצגו בשנת 2004, כשהוכרזה ההפחתה הקודמת, ולפיכך החברות יכולות לעמוד בהפחתה כפי שקבע השר".
מרכז תחום התקשורת באגף התקציבים באוצר, יהודה סבן, אמר כי משרדו תמך בעמדתו של משרד התקשורת כי תעריפי הקישוריות ייקבעו על בסיס העלות של חברות הסלולר. "חברות הסלולר פרסמו בימים האחרונים את דו"חותיהן הכספיים, וראינו שיעורי רווח של 39%, כך שגם אם הרווח יירד ל-25%-30% אין חשש ליציבות החברות", אמר.
החברות צפויות לעתור לבג"ץ
במאי הכריז שר התקשורת כי בכוונתו להוריד את דמי הקישוריות מ-25.1 אגורות (ללא מע"מ) כיום ל-4.14 אגורות כבר בחודש אוגוסט, ולהמשיך ולהפחיתם עד שיגיעו ל-2.58 אגורות בעוד כשלוש שנים.
לאחר הכרזתו המקורית של כחלון טענו חברות הסלולר כי בעבודה שקדמה להחלטה נפלו טעויות; בין המשרד לבין החברות התנהל במשך קרוב לחודשיים הליך שימוע נוסף שבו הציגו את טיעוניהן. לאחר סיום הדיונים בין הצדדים הורה כחלון לחברת הייעוץ הבריטית NERA, שביצעה עבור משרד התקשורת את העבודה הראשונית, לבחון את טענות חברות הסלולר ולהציג את ממצאיה, שהובילו, כאמור, לפרסום התעריף המעודכן.
חברות הסלולר צפויות לעתור לבג"ץ נגד ההחלטה ולטעון כי התעריף שנקבע אינו משקף את העלות האמיתית של העברת השיחות ברשת, וכי ההחלטה אינה מתחשבת בהשפעות העקיפות של הפחתה שכזו, בהן הוזלת השיחות מטלפונים נייחים לטלפונים סלולריים, הצפויה להגדיל את מספר השיחות ברשתות הקוויות על חשבון הרשתות הסלולריות.
בנוסף, בחברות חוששים כי פתרונות המבוססים על ניתוב שיחות סלולר באמצעות הרשתות הקוויות יחלו לנגוס בהכנסותיהן משיחות ישירות בין סלולר לסלולר.
גם אם יופחת תעריף הקישוריות במועד שנקבע, יוזלו בשלב הראשון רק תעריפי השיחות בין טלפונים נייחים לטלפונים ניידים. ואולם מכיוון שהרוב המוחלט של לקוחות הסלולר מצויים בחבילות שבהן נקבעו תעריפים קבועים, הפחתת דמי הקישוריות דווקא תשמר בכיסי חברות הסלולר את הסכום שהופחת לכאורה מדמי הקישוריות. עם זאת, סביר להניח שבטווח הבינוני ייאלצו חברות הסלולר להפחית את מחירי דקות השיחה על מנת להימנע מביקורת ציבורית, וכהכנה לכניסת תחרות מצד המפעילים הווירטואליים באמצע השנה הבאה או לקראת סופה.
סלקום: "ההחלטה מוטעית"
מסלקום נמסר: "טרם קבלנו את ההחלטה ממשרד התקשורת ואת הנימוקים להחלטה. על פניו נראה כי החלטת שר התקשורת מוטעית ומעידה מעל לכל על פגמים וכשלים חמורים שנפלו בתהליך ואשר אינה מבוססת על עלות פלוס רווח סביר כמתחייב על פי חוק. אנו מעריכים כי לאחר שנקבל את החומר המלא לידינו ונבחן אותו לא יהיה מנוס אלא לפנות לערכאות משפטיות".
עמוס שפירא, מנכ"ל סלקום, אמר: "סלקום שתפה פעולה באופן מלא והעבירה למשרד התקשורת כל חומר שהתבקשה ככל שהיה בידה". הוא הדגיש כי "מבנה החשבונית ללקוח נקבע על פי הנחיות משרד התקשורת".
מפרטנר נמסר: "טרם קיבלנו באופן רשמי את החלטות השר והשיקולים שבבסיסן. פרטנר תבחן את צעדיה לאחר קבלת ההחלטה ולימוד החומר".
תגובת עודד בירגר, מנכ"ל טלקום 365: "אנו מברכים את משרד התקשורת ואת העומד בראשו, השר משה כחלון, על תהליך קבלת ההחלטות המהיר והנחוש. זהו נדבך משמעותי במסגרת מכלול הרפורמות הצרכניות שמנהיג השר לפתיחת התחרות למען רווחת הלקוחות . עם זאת, אנו סבורים ששיעור וקצב ההפחתה מתונים מדי במיוחד עבור השחקנים החדשים שבוחנים את כניסתם לשוק. חשוב עוד לציין כי, עדיין עומד לפנינו נדבך מהותי בדרך להשגת המטרה והוא דמי המעבר שנשלם לרשת המארחת. אנחנו מצפים שמחיר הארחה ישקף את העובדה שמרבית התנועה תהיה על רשתות דור 3, שבהן העלויות נמוכות משמעותית; עלויות שיהלמו את ממצאי דו"ח NERA ושעומדות בשנת 2012 על 1.90 אגורות ובשנת 2014 על 1.27 אגורות".