הלשכות נמצאו, אך עקבות הח"כים אבדו
הלשכות החוץ־פרלמנטריות נועדו לחזק את הקשר בין חברי הכנסת לציבור הבוחרים, אבל חלקן מחזקות רק את הקשר בין חברי הכנסת למקורביהם. "כלכליסט" מחפש מענה בלשכות מוזנחות ולא מתפקדות. חלק רביעי ואחרון בתחקיר
הפגנת נדיבות כלפי ש"ס ועיריית עמנואל
במועצה המקומית עמנואל מכירים היטב את ח"כ נסים זאב (ש"ס). זאב משמש כאחראי המוניציפאלי על העיר מטעם מפלגתו, ואנשי ש"ס מאיישים את לשכת ראש העיר ואת המועצה הדתית. אולי בגלל היחסים החמים בין ש"ס לעמנואל, בחר זאב בצעד חריג למקם את לשכתו החוץ־פרלמנטרית בתוך העירייה, ולנתב אליה, כך לפי הכנסת, כ־350 דולר מדי חודש.
עם זאת, בעירייה אין כל זכר ללשכה פרלמנטרית. "הלשכה של זאב היתה בעבר בתוך משרד ראש העירייה, אבל היא הועברה", מציינת פקידה טרייה.
עובדי עירייה ותיקים יותר מספרים כי לפני כמה חודשים לשכתו של זאב היתה מעין חלל בתוך לשכת ראש העירייה, אבל כעת היא עברה לחדר אחר, שבו נערכים שיפוצים. שלושה עובדים טוענים כי עיקר השימוש בלשכה נעשה על ידי יו"ר המועצה הדתית במקום, אלדד טובול, שמקבל את משכורתו מהמועצה הדתית. טובול הוא איש ש"ס בעמנואל זה 12 שנה.
אמנם הצעד של זאב כלפי חברו למפלגה נדיב ביותר, אך הדבר אסור לפי חוקי הכנסת, שכן הלשכה אמורה לשמש את חבר הכנסת בלבד. וזו לא הפעם הראשונה: תחקיר "כלכליסט" מלפני שנתיים מצא כי ח"כ זאב השתמש אז בלשכתו כדי לסייע לעורכת דין המקורבת אליו.
שניים מעובדי עיריית עמנואל מצביעים על החדר החדש שבו תוקם לשכתו של זאב. החדר ריק להחריד וחסר סממן של פעילות כלשהי, אבל המונה דופק, והכנסת משלמת. "עד לפני חודש הלשכה היתה פעילה, אבל עכשיו היא בשיפוצים", טוען טובול. "אני עוזר לו בהתנדבות, ואנו מסייעים לציבור החרדי שמתנקז לכאן מערים בסביבה. מגיעות אליי פניות רבות, ואני קובע להם זמן עם ח"כ זאב".
ח"כ נסים זאב לא מכחיש שהוא מאפשר לחברו למפלגה להשתמש בלשכתו. "אלדד טובול הוא עוזר קבוע שמרכז את התיקים בלשכה בהתנדבות", טוען זאב. "הלשכה היתה פעילה לכל אורך השנה ואני מבקר בה מדי פעם כדי לטפל בבעיות של תושבי השומרון. מכיוון שהיא היתה סמוכה מדי למשרד ראש העירייה, החלטנו משיקולים פרקטיים של קבלת קהל לעבור למרכז הבניין, ולהשאיר את המשרד הקודם לשימוש חברי עירייה. הלשכה תיפתח מחדש בימים הקרובים".
כמו כן, הוסיף זאב כי הכנסת עדיין לא העבירה לעירייה את דמי השכירות בגלל "בעיה טכנית".
40 אלף שקל בשנה על משרד מרווח - וסגור
החיפוש אחר לשכתה של ח"כ חנין זועבי (בל"ד) בנצרת היה מאתגר. לא רק שהלשכה לא נמצאת בכתובת שסופקה לכנסת, אין שום שילוט המצביע על קיומה. בסופו של דבר נעזרנו בקרובי משפחה של זועבי, שרבים מהם עובדים באזור. אחד הדודים, שעובד בתחנת המוניות של בן־משפחתו של המשכיר, הדריך אותנו לעבר רחוב צדדי, ולאחר כמה התרוצצויות ופניות לקרובים נוספים מצאנו את הדרך ללשכת חברת הכנסת.
הלשכה ממוקמת מול בית העסק "אופטיקת זועבי", ומתחת למשרד היחצן ג'לאל בנא, שמספק שירותי תקשורת לשר לענייני מיעוטים אבישי ברוורמן. זועבי לא נמצאת במקום, אך מבעד לסורגים אפשר לראות כי זועבי שכרה משרד בעל ממדים מרשימים.
שכניה, גם כן משבט זועבי, טוענים כי היא מגיעה לפעמים, בעיקר בסופי השבוע, בעוד היחצן בנא מנצל את הבמה כדי להלין על האסטרטגיה התקשורתית שזועבי בחרה בה בעקבות אירועי המשט. ח"כ זועבי משלמת עבור הלשכה כמעט 40 אלף שקל בשנה. השמאים במשרד אהוד המאירי ושות' מעריכים כי היה אפשר לשכור לשכה מרווחת באותו מיקום ברבע מהסכום.
בניסיון להבין את גודלה של משפחת זועבי, אנחנו נכנסים לחנות חשמל סמוכה. פלח זועבי, הבעלים, מספר שהשבט מונה כ־4,000 בני אדם בנצרת לבדה. הוא וקרוב נוסף לא מתאפקים גם כן, ומבקשים שנכתוב על העוול שעושים לה, לדבריהם, בכנסת.
מזועבי נמסר בתגובה: "אני עובדת בלשכה לפי מועדים, ובפגרה אני שם לפחות שלושה ימים בשבוע. אם באמת היית מבקר בלשכה, היית רואה מבחוץ, מתחת לחלון, שלט ענקי עם השם שלי. למרות הערכת השמאי, אלו המחירים, ומדובר ברחוב ראשי".
אלסאנע הגיע לפתיחה החגיגית - ומאז נעלם
כיאה לחבר כנסת שמייצג את האוכלוסייה הבדואית בישראל, לשכתו של ח"כ טלב אלסאנע (רע"מ־תע"ל) ממוקמת ברהט. לפי רישומי הכנסת, הלשכה אמורה להימצא במרכז הקניות המטופח של העיר, בחדר חדר 311. על גג הקניון אכן מתנוסס לוח אדיר ממדים המבליט את שמו של אלסאנע, אך בתוך המבנה עצמו קשה לאתר לשכה כלשהי.
כאודה, מזכירת עמותת "מעיין השלום" במשרד השכן, עוזרת להכווין אותנו, ולבסוף אנו מאתרים משרד, המוסתר בווילון, ומחולק לפינת עבודה ופינת ישיבה. עובדי המשרדים הסמוכים מספרים כי אלסאנע הגיע רק פעם אחת השנה - לפתיחה החגיגית - ומאז לא חזר. לדבריהם, אחמד אבו מדירם, שעובד בעירייה, משתמש דרך קבע בלשכה. כאודה מוסיפה כי אלסאנע שוכר לשכה נוספת בבאר שבע, "ברחוב של עורכי דין", ונמצא שם רוב הזמן.
במשרד סמוך ללשכתו של אלסאנע, העוסק בהכנת נוער בדואי לבגרות ופסיכומטרי, מעידים גם כן כי אלסאנע לא נראה בלשכתו, ומנצלים את ההזדמנות כדי לעניין אותנו בכתבה חלופית על פעילותם. שכנים נוספים תוהים מדוע טרחנו בכלל לבקר, אם אלסאנע לא הגיע ללשכה מעולם. על כל זה משלמת הכנסת כ־1,600 שקל בחודש, הסכום המרבי המותר. בארבע השנים האחרונות הוציאה הכנסת כ־100 אלף שקל דמי שכירות עבור אלסאנע.
מנגד, אלסאנע טוען שהוא דווקא מגיע ללשכתו. "אני מבקר בה מדי שבוע", הוא אומר. "אני מקבל אנשים, ועורך כנסים עם הפעילים. הסניף בבאר שבע הוא של המפלגה. אחמד אבו מדירם הוא חבר מועצת עירייה, פעיל במפלגה ומפעיל את הלשכה בהתנדבות. אני מגיע בשעות הערב, ויכול להיות שזו הסיבה שהדיירים לא רואים אותי".
ויש גם צדיקים בסדום
לא כל הלשכות החוץ־פרלמנטריות הן תיבות פנדורה עמוסות ניגודי עניינים. חלק מחברי הכנסת מתייחסים ללשכותיהם ברצינות, מקבלים את פני התושבים לפחות פעם בשבוע ומשתדלים לסייע היכן שאפשר.
ח"כ עמיר פרץ (העבודה) בחר למקם את לשכתו ליד מגדלי עזריאלי, כדי שלתושבים יהיה קל להגיע. הלשכה מאורגנת, מלאת חיים, ונראה כי מדי יום עולים אליה לרגל מבקרים רבים. ח"כ שלמה מולה (קדימה) חולק משרד עם עורכת דין כדי לחסוך עלויות. ההכוונה ברורה, ניכר שמולה פוקד את המקום באופן קבוע ובעת הביקור שלנו אף הגיע חייל משוחרר כדי לקבל סיוע.
גם הלשכה של ח"כ עפו אגרביה (חד"ש) מסודרת, חסכונית ושוקקת. יש שילוט והכוונה, והלשכה היא מגנט לתושבי האזור שפונים לחבר הכנסת כדי שיסייע להם בפניות מול משרד הפנים. לצערם של הבאים, חם מאוד בלשכה כי, כך לדברי עוזרו של אגרביה, הכנסת לא מאשרת להם לרכוש מזגן.
לשכתו של ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו), שממוקמת במרכז היישוב הדרוזי ירכא, מעוררת אף היא רושם של פעילות פרלמנטרית שוטפת. כך גם לשכתו של ח"כ חנא סוויד (חד"ש) בעילבון. נראה כי לשכתו של סוויד משמשת כנקודת מפגש של התושבים עם מומחים על נושאים שנמצאים על סדר יומו הפרלמנטרי של חבר הכנסת.
במרכז סחנין קיבל אותנו ח"כ מסעוד גנאים (רע"מ־תע"ל) בלשכה נעימה ומסומנת היטב. תושבי העיר מבקרים בה תכופות, וגנאים אוסף את תלונותיהם נגד משרדי הבריאות והחינוך, וגם שם לעצמו למטרה לברר על חוקיות הפקעות הקרקעות שמהן חלקם סובלים.
לפרקים הקודמים בתחקיר:
חלק א' - "אני לא יודעת להסביר לך איך להגיע"
חלק ב' - כך משתמשים חברי הכנסת בתקציב הלשכות החוץ-פרלמנטריות
חלק ג' - המסע בעקבות לשכות הח"כים האבודות