$
משפט
פרשת הולילנד

הולילנד: המשטרה ממליצה להעמיד לדין את אולמרט, דני דנקנר, זקן, לופוליאנסקי

המשטרה ממליצה להעמיד לדין בפרשת הולילנד את ראש הממשלה לשעבר, את דני דנקנר וראש עיריית ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי. עפ"י ההמלצה, בין מקבלי השוחד, אולמרט, שולה זקן, אלי שמחיוף, יהושע פולק ויעקב אפרתי. בין נותני השוחד, איש העסקים הלל צ'רני, דני דנקנר, מאיר רבין - עוזרו האישי של עד המדינה ואביגדור קלנר. עו"ד אורי מסר אינו כלול בהמלצות

איתי הר אור 12:3723.08.10

פרשת הולילנד עולה שלב. המשטרה ממליצה להעמיד לדין חלק מהמעורבים בפרשה, ביניהם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, מנהלת לשכתו שולה זקן, וראש עיריית ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי באשמת קבלת שוחד. בין נותני השוחד, דני דנקר, הלל צ'רני, מאיר רבין - עוזרו האישי של עד המדינה ואביגדור קלנר. כן נקבע כי לא התגבשה תשתית ראייתית מספקת בנוגע לעו"ד אורי מסר.

 

היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433, הודיעה כי סיימה את חקירת פרשת 201, שכונתה "פרשת הולילנד" - פרשת שחיתות ציבורית רחבת היקף בעניין פרויקט הבניה "הולילנד" בירושלים ובעניין מספר פרויקטים נוספים בתחום הנדל"ן - תעשיות המלח, חברת "הזרע", צוק מנרה ועמק הצבאים. 

 

אורי לופליאנסקי, אהוד אולמרט ודני דנקנר אורי לופליאנסקי, אהוד אולמרט ודני דנקנר צילום: סבסטיאן שיינר , גיא אסיאג

החקירה הגלויה נפתחה בחודש אפריל השנה לאחר מגעים סמויים ממושכים שהתנהלו בנוגע לחתימה על הסכם עד מדינה עם גורם מרכזי מטעם היזמים, שהיה מעורב בביצוע הקמת הפרויקט ובליווי פרויקטים אחרים, מגעים שהבשילו לבסוף לחתימה על הסכם עימו.

 

החשדות היו כי עובדי ציבור ונבחרי ציבור בכירים, בגופים שונים, לקחו שוחד מייזמי פרויקט "הולילנד" והפרויקטים הנוספים שנחקרו, וזאת בתמורה לקידום הפרויקטים, לטובת היזמים. ההטבות המרכזיות שניתנו ליזמים, עפ"י החשד, כללו שינוי ייעוד קרקעות, הגדלה משמעותית של זכויות הבנייה ושל מספר יחידות הדיור, הפחתה משמעותית של היטלי השבחה שנדרשו מבעלי הקרקע, סיוע בדחיית התנגדויות מקרב הציבור, זירוז הליכים בוועדות תכנון ובנייה ועוד.

 

במהלך החקירה נבדקו חשדות לביצוע עבירות שונות ביניהן מתן שוחד ולקיחת שוחד, תיווך בשוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון, עבירות מס ועבירות נלוות נוספות.

 

עיקרי המסקנות

 

עדותו של עד המדינה קיבלה תמיכה בשורה ארוכה של ראיות עצמאיות, לרבות בעדויות ובמסמכים מתקופת האירועים, כשחלק מראיות עצמאיות אלה מבסס את החשדות.

 

המשטרה קבעה כי נמצאה תשתית ראייתית לכאורה למעורבותם של החשודים השונים בעבירות פליליות שונות:

 

חשודים כנותני שוחד:

 

הלל צ'רני - איש עסקים ומבעלי הקרקע של מתחם הולילנד ומתחם צוק מנרה: קיימת תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות של מתן שוחד, הלבנת הון ורישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות מס.

 

מאיר רבין - עוזרו האישי של עד המדינה בין השנים 1997 – 2007: קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות של מתן שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון ועבירות מס .

 

אביגדור קלנר - בעל מניות ונושא משרה בכיר בחברת "הולילנד פארק" ובחברת "הזרע" בתקופה הרלוונטית לחקירה. במהלך שנת 2007, פרש מתפקידיו בחברות הנ"ל ופנה לעסקים פרטיים: קיימת תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות של מתן שוחד, עבירות מנהלים בתאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, שיבוש מהלכי חקירה, הלבנת הון, עבירות מס ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

 

רו"ח אלי חסון - חשב חברת הולילנד: קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה, לביצוע עבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד וסיוע למתן שוחד ועבירות מס .

 

דני דנקנר - יו"ר דירקטוריון חברת תעשיות המלח וסגן יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים בתקופה הרלוונטית לחקירה: קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות של מתן שוחד, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות מס .

 

חשודים בקבלת שוחד:

 

אורי שטרית- אדריכל, מהנדס עיריית ירושלים בין השנים 2001 – 2006 : קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה, לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות מס.

 

אהוד אולמרט - ראש עיריית ירושלים בין השנים 1993-2003 ושר התמ"ת בין השנים 2003-2006. קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה, לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים.

 

שולה זקן - ראש לשכתו של אהוד אולמרט בתפקידיו כראש עיריית ירושלים, שר התמ"ת, וכראש הממשלה: נתגבשה כנגדה תשתית ראייתית לכאורה, לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, תיווך בשוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון.

 

אלי שמחיוף - סגן ראש עיריית ירושלים בשכר בין השנים 2003 - 2008. קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס .

 

יהושע פולק - סגן ראש עיריית ירושלים, יו"ר הועדה המקומית והממונה על אגף ההנדסה בעירייה, בין השנים 2003 - 2008. כיום משמש כגזבר המועצה המקומית בית"ר עילית: קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס.

  

אורי לופוליאנסקי - סגן ראש עיריית ירושלים, יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה וממונה על אגף ההנדסה בעיר בין השנים 1993 – 2003. ראש עיריית ירושלים בין השנים 2003 - 2008. קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה, לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים.

 

המשטרה קבעה כי לא התגבשה תשתית ראייתית נגד עו"ד אורי מסר ומתי חותה. חותה היה יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ויו"ר וועדת המשנה להתנגדויות בין השנים 1996-2004, ואילו מסר- עו"ד ושותפו בעבר של אהוד אולמרט. לגבי יעקב אפרתי, מנהל ממ"י בתקופה הרלוונטית לחקירה, נקבע כי קיימת לגביו תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים.

 

חקירה מאומצת, 600 הודעות, 250 מעורבים

 

המשטרה מסרה כי מדובר בחקירה מורכבת ומאומצת, שנוהלה על-ידי צוות חקירה מיוחד ומורחב שכלל את שוטרי וקציני יאח"ה וכוחות נוספים מיחידות להב 433 בפיקודם של ראשי יאח"ה תת ניצב שלומי איילון ותת ניצב זיוה אגמי-כהן, ובשיתוף חוקרי רשות המיסים, בראשות אבי ארדיטי. במסגרת החקירה נגבו קרוב ל-600 הודעות מכ-250 מעורבים. כ-50 מעורבים נחקרו באזהרה ובוצע חיקור דין בארה"ב.

 

מעצרם של 13 חשודים הוארך בביהמ"ש לתקופות שונות: מאיר רבין, הלל צ'רני, אורי מסר, אורי שטרית, אלי חסון, אביגדור קלנר, אורי לופוליאנסקי, יעקב אפרתי, דני דנקנר, שולה זקן, אליעזר שמחיוף, יהושע פולק ומתי חותה. כל העררים שהגישו החשודים על ההחלטות לעצרם - 14 בקשות שהוגשו לביהמ"ש המחוזי ו-2 שהוגשו לביהמ"ש העליון - נדחו.

 

במסגרת החקירה הוקפאו נכסים למספר רב של חשודים, בהיקף רב, בהם חשבונות בנק, כספים בבתי השקעות, נכסי נדל"ן, כלי רכב ומניות של חברות וכן הוצאו שומות אזרחיות לחשודים. ראש אח"מ הנחה להעביר את תיק החקירה ואת הסיכום לפרקליט המדינה ולפרקליטות ת"א (מיסוי וכלכלה).

 

החקירה האינטנסיבית פוקחה אישית באופן רצוף משלביה הסמויים, על-ידי ראש אגף החקירות והמודיעין ניצב יואב סגלוביץ' ועל-ידי ראש להב, ניצב דודו מנצור. מהלכי החקירה לווו באופן רצוף מראשיתם על-ידי פרקליט המדינה והמשנים לו, וצוות פרקליטים ממחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) ומהמחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה.

  

"ראש הממשלה לשעבר הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד"

 

אמיר דן, יועץ התקשורת של אולמרט, מסר בתגובה: "במקום להמליץ המלצות חסרות שחר, ראוי היה שהמשטרה תפסיק להסתיר מידע מהציבור ותסיר סוף סוף את צו איסור הפרסום השערורייתי בעניינו של עד המדינה שקיים כבר חצי שנה. חשוב שהציבור ידע את הפרטים האמיתיים והבעייתיים מאד הנוגעים לדמות זאת עליה מסתמכת כל כך המשטרה".

 

עוד מסר יועצו של אולמרט: "ראש הממשלה לשעבר הצהיר בצורה הברורה ביותר כי מעולם לא לקח שוחד, לא במישרין ולא בעקיפין. אין זה מפתיע, כי לאחר חודשים שהמשטרה יוצרת כותרות מגמתיות, אין לה את האומץ הציבורי לסגור את התיק. להמלצה של המשטרה אין שום משמעות אמיתית, שכן למשטרה אין שום אחריות בעניין זה מלבד הכותרות שהיא יוצרת לעצמה".

 

פרקליטיו של דנקנר, יורם ראב"ד, יוסי בנקל ונבות תל-צור, מסרו בתגובה: "צר לנו על המלצת המשטרה. אנו מאמינים כי לאחר שהפרקליטות תעיין בחומר ותלמד אותו, היא תגיע למסקנה המתבקשת – שדני דנקנר לא ביצע עבירה כלשהי ולפיכך אין מקום להגיש נגדו כתב אישום".

 

עו"ד גיל פרידמן המייצג את אלי חסון מסר בתגובה: “הטענות, בנסיבות העניין, מגוחכות. חסון שימש כשכיר והתבקש להעביר כספים על פי הוראות מעסיקיו. כל הכספים הועברו כדין עם חשבוניות, כך שאני בטוח שהפרקליטות, לאחר השימוע, תמליץ על סגירת התיק".

 

עורכי דינו של מאיר רבין, אלי כהן וגיורא זילברשטיין מסרו: "כידוע המלצת המשטרה אינה מחייבת, נמתין להכרעת הפרקליטות בנושא ולפיה נבחן המשך צעדינו".

 

מפכ"ל המשטרה, רנ"צ דודי כהן, מסר: "קציני ושוטרי יאח"ה משלימים היום חקירה משמעותית, שהיא אבן דרך למאבק בשחיתות הציבורית במהלכה הגיעו לשיאן יכולות היחידה ולהב 433. על אף מורכבותה והיקפה של החקירה, היא בוצעה במהירות, במקצועיות תוך יישום מדיניות מוקפדת כי טובת החקירה קודמת לכל. החקירה נוהלה רחוק, ככל שניתן, מסיקור תקשורתי תוך שמירה על כבודם של הנחקרים ולמהלכיה. סופן של חקירות שראיות הן שמכריעות אותן".

 

עו"ד ירון קוסטליץ, בא-כוחו של מר יעקב אפרתי, מסר: "אני מברך על מסקנת המשטרה, כי מר אפרתי לא קיבל כספי שוחד, ואני מאמין כי באותו האופן הפרקליטות תגיע למסקנה, כי אין להגיש נגד מר אפרתי כתב אישום כלל. לעניין 'המלצת' המשטרה, הרי שכפי שקבע בית המשפט העליון באחרונה, לא אדע מה זכר להליך של 'המלצת' המשטרה בחוק, ומאין צץ".

 

תגובת עו"ד איתן מעוז, פרקליטו של קלנר: "פרקליטות המדינה היא זו שאמורה לקבל החלטות ולא משטרת ישראל, עם כל הכבוד להודעה שנמסרה זה לא הגוף המתאים לקבל החלטות כאלה. אם נוזמן לשימוע נגיב לגוף העניין".

 

עו"ד יאיר גולן ועו"ד נחשון שוחט, עורכי דינו של לופוליאנסקי: "למיטב ידיעתנו החקירה בעניינו של מר אורי לופוליאנסקי התמקדה בעיקרה בתרומות שהתקבלו כדין במהלך השנים לעמותת יד שרה, מן הגופים הפילנתרופיים המשמעותיים במדינת ישראל. כל התרומות נתרמו בצינורות המקובלים, באופן גלוי וכנגד קבלות. אין טענה שכספי התרומות הגיעו לכיסו של מר לופוליאנסקי. בנסיבות אלה אנו תמהים על המלצת המשטרה, שנראית בעינינו שגויה מעיקרה מבחינה משפטית. אנו מאמינים ומקווים שבחינה מעמיקה ואחראית של העובדות על ידי הפרקליטות תוביל למסקנה שונה בתכלית מן התיזה של חוקרי המשטרה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x