חשיפת "כלכליסט": מי מממן את הניסיון לפגוע בחופש האקדמי בישראל
עמותת "אם תרצו", שמאיימת להבריח תורמים מאוניברסיטת בן־גוריון בגלל תכנים "אנטי ציוניים", קיבלה ב־2009 תרומה של 375 אלף שקל מארגון נוצרי אמריקאי בראשות כומר סהרורי. הצינור להעברת כספי התרומה מארה"ב לישראל - הסוכנות היהודית
"בו־בזמן שארגוני 'הקרן החדשה לישראל' שותפים באמצעות דו"ח גולדסטון להכפשת מדינת ישראל וצה"ל בעולם, 'הקרן החדשה' לוקחת חלק בפעילות משותפת עם משרדים ממשלתיים ועם הסוכנות היהודית. פעילות חיובית זו של הקרן מאפשרת לה לגיטימציה ציבורית". כך נכתב באתר עמותת "אם תרצו", עמותה שחרתה על דגלה מלחמה ב"פוסט־ציונות" וב"אנטי־ציונות", ואתמול יצאה גם למאבק באוניברסיטת בן־גוריון.
אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה שלמרות ההשמצות נגד "הקרן החדשה" ופעילותה, המממנת העיקרית של "אם תרצו" היא לא פחות ולא יותר מאשר הסוכנות היהודית בכבודה ובעצמה.
בשנת 2009 העבירה הסוכנות היהודית 374,857 שקל ל"אם תרצו", בעוד היקף התרומות הכולל לעמותה עמד על 456 אלף שקל. הכספים שהעבירה הסוכנות היהודית נתרמו במקור על ידי ארגון נוצרי אמריקאי בשם Christians United For Israel (CUFI), שהשתמש בסוכנות היהודית כצינור לצורך קבלת זיכוי ממס בארצות הברית. ראש הארגון הוא הכומר ג'ון הייגי, שהביע ב־2008 תמיכה בג'ון מקיין במירוץ לנשיאות ארצות הברית, ועורר שערוריה לאחר שהעיר מספר הערות אשר נתפסו אצל חלק מהמנהיגים היהודיים בארה"ב כפוגעניות. בעקבות דבריו נאלץ מקיין להודיע כי הוא מתנער מהכומר. בהמשך טען הייגי כי דבריו הוצאו מהקשרם, והליגה נגד השמצה קיבלה את התנצלותו.
תמיכת הארגון הנוצרי ב"אם תרצו" מעוררת תהייה לא רק בשל ההיסטוריה של הייגי. הסוכנות היהודית, ש־Christians United For Israel השתמשה בה להעברת התרומה, מתירה העברת תרומות לתנועות א־פוליטיות בלבד. על פי נוהלי הסוכנות תותר העברת כספים רק אם הפרויקט הממומן בתרומה הוא בעל קשר מובהק למטרות הסוכנות: עידוד עלייה, חינוך, זהות יהודית ועוד.
יתר על כן, הסוכנות מעבירה רק "תרומות ייעודיות" לפרויקטים מפורטים. למרות זאת, הסוכנות העבירה את הכספים מ־Christians United For Israel ל"אם תרצו", אף ש"אם תרצו" היא תנועה בעלת מאפיינים פוליטיים. יתר על כן, הכספים שהועברו לעמותה, והיו אמורים להיות מיועדים למטרות חינוכיות, שימשו בעיקר לפעילויות, תשלום משכורות ולכיסוי הוצאות נוספות. דרך השימוש בסוכנות קיבל הארגון הנוצרי פטור ממס.
משרד מרווח ורכב
"אם תרצו" היא עמותה שמגדירה את עצמה כ"תנועת מרכז חוץ־פרלמנטרית הפועלת לחיזוק ערכי הציונות בישראל". העמותה נוסדה על ידי רונן שובל בשנת 2007, שמשמש גם כיו"ר שלה. היא מעסיקה שמונה אנשים וחולשת, לדבריה, על כ־1,500 פעילים. תחילה פעלה "אם תרצו" מביתו של שובל, אולם צמחה במהרה הודות לתרומות.
כבר בשנה הראשונה לפעילותה אספה העמותה כ־255 אלף שקל, 74 אלף מתוכם שימשו להסברה ופרסום. ב־2008 גייסה העמותה תרומות בהיקף של כ־764 אלף שקל וגם החלה לשלם משכורות לעובדיה. באותה השנה עמדו הוצאות השכר על כ־43 אלף שקל. 327 אלף שקל הוקדשו להסברה ולפרסום. כך, למשל, לצורך פרויקט תמיכה בחיילי צה"ל קנתה העמותה שטחי פרסום באינטרנט בסכום של כ־220 אלף שקל. באחת הנסיעות לחו"ל, שעלתה כ־14 אלף שקל, הצליחו חברי העמותה לשוב עם תרומות בהיקף 374 אלף שקל.
2009 היתה שנה קצת פחות מוצלחת מבחינת תרומות, אולי בעקבות המשבר. מלבד Christians United For Israel, התקבלה תרומה של 34 אלף דולר מ"הקרן המרכזית לישראל", עמותה ימנית מניו יורק. למרות הקיצוץ בהיקף התרומות, "אם תרצו" הרחיבה את פעילותה: היא שכרה משרד מרווח בירושלים, העובדים זכו להעלאה, ואחד מחברי העמותה החל להחזיק רכב. למעשה, מרבית התקציב של שנת 2009 - כ־336 אלף שקל - הוקדש למימון המשכורות של כחמישה מהפעילים המרכזיים בעמותה.
"ניסיון לסתימת פיות"
במקביל לעלייה במשכורות ולשיפור בתנאי העבודה, פצחה "אם תרצו" במתקפה נגד "הקרן החדשה לישראל" בראשות נעמי חזן. לטענת העמותה, הקרן תומכת בארגונים שסיפקו חומרים מרשיעים לדו"ח גולדסטון. כמו כן מתעמתת העמותה עם אוניברסיטאות ברחבי הארץ משום שלטענתה הסגל מטה את מערכי השיעור ל"תכנים אנטי־ציוניים חריפים". רק אתמול איימה העמותה להניס את התורמים של אוניברסיטת בן־גוריון, מאחר שקיימת "הטיה אנטי ציונית במחלקה לפוליטיקה וממשל". העמותה איימה על נשיאת האוניברסיטה פרופ' רבקה כרמי כי אם לא תשנה תוך 30 יום את הרכב הסגל ותוכן הסילבוסים, היא תפעל להברחת התורמים והסטודנטים.
השר לענייני מיעוטים אבישי ברוורמן (העבודה), ששימש בעבר כנשיא האוניברסיטה טוען כי מדובר ב"ניסיון לסתימת פיות". "התורמים, בעיקר בעידן האינטרנט, מבולבלים מההכפשות הללו", הוא מלין. "אני זכיתי במשך 16 שנה להוביל מפעל שהיה הציונות בהתגלמותה, כשהמרצים נבחרים לפי רקורד אקדמי בלבד. לפי העקרונות של 'אם תרצו' גם אוקספורד, פריסנטון והרווארד היו קיצוניות בתקופות שונות".
יו"ר הוועד המנהל של אוניברסיטת בן־גוריון יאיר קליין, שגם ייצג בעבר את מרבית התורמים של האוניברסיטה, טוען כי התורמים מאמינים בדרכו של המוסד. "ייצגתי תורמים שתרמו סכומי עתק, ואף אחד מהם לא שאל על דעות פוליטיות, אלא מה רמת המחקר האקדמי. לצערי 'אם תרצו' השיגו מטרה אחת - לעשות לעצמם שם".
הסוכנות: תורמים גם לשמאל
מהסוכנות היהודית נמסר בתגובה: "מדובר בתרומה של הפדרציה היהודית של יוסטון שתורמת לפרויקטים ייעודיים דרך הסוכנות קרוב ל־5 מיליון דולר. כ־3 מיליון דולר מתוכם נתרמו מהכנסייה של הכומר ג'ון הייגי האוונגליסטי. הכנסייה תרמה בין השאר כ־750 אלף דולר לבית חולים ברזילאי, רבע מיליון דולר למרכז הקליטה של הסוכנות בקריית ים, ועוד כמאה אלף דולר לפרויקטים חינוכיים לא פוליטיים של 'אם תרצו', לפי החוק. הסוכנות מעבירה מדי שנה תרומות דומות בסדר גודל של מאה מיליון דולר מכל צפון אמריקה לפרוייקטים עם מטרות ייעודיות. יש לציין כי הסוכנות תורמת לקרן אברהם, גבעת חביבה, שתי"ל ועמותות נוספות, כך שאין הבדל אם העמותה ממוקמת בצד השמאלי או הימני של הספקטרום".
יו"ר הסוכנות נתן שרנסקי יצא לחופשה ולא ניתן היה לקבל את תגובתו.
מ"אם תרצו" נמסר: "כלל הדו"חות שלנו מוגשים כפי שצריך וכפי שדורש החוק. הגוף התורם הוא Christians United For Israel והסוכנות רק העבירה את הכספים".
דוברו של ג'ון הייגי ביקש להדגיש כי התרומה ל"אם תרצו" ניתנה ישירות מג'ון הייגי מיניסטרי.