טבע ניצחה את Merck במאבק על הפטנט של תרופה לדלדול העצם
טבע ואוניפארם טענו כי מדובר בבקשה התובעת מונופול על תהליך רפואי בגוף האדם. רשם הפטנטים בישראל קיבל את הטענות וקבע כי התרופה - פוסאלאן 70 מ"ג - אינה ראויה להגנת פטנט
חברות טבע ואוניפארם חסמו בקשה לרישום פטנט של חברת Merck על התרופה של החברה למחלת האוסטיאופורוזיס, מחלה של דלדול העצם. תרופה של Merck נמכרת ביותר ממיליארד דולר בשנה. רשם הפטנטים בישראל ד"ר מאיר נועם קבע כי התרופה של Merck - פוסאלאן 70 מ"ג - אינה ראויה להגנת פטנט בישראל.
הבקשה של חברת Merck הוגשה בינואר 2004, וחברת אוניפארם הגישה ארבעה חודשים לאחר מכן התנגדויות לרשם הפטנטים. בקשת הפטנט הביאה את הצדדים למאבק בו השתתפו סדרה של מומחים; מטעם אוניפארם הופיעו פרופ' טוביה גילת מביה"ח איכילוב ופרופ' גרשון גולומב מבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית. Merck העידה בין היתר את פרופ' יוסף קרקו מבית החולים הדסה עין-כרם.
על פי בקשת הפטנט של חברת Merck החומר הפעיל בתכשיר הינו אלנדרונט, חומר ידוע המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס. הרעיון שעומד בבסיס התרופה הוא כדור שיכיל מינון גבוה פי 7 או פי 14 מהמינון שהיה מקובל ולכן יהיה צורך לקחת את הכדור פעם בשבוע או פעם בשבועיים ולא באופן יומיומי.
במחלת האוסטאופורוזיס, מתקיים תהליך של איבוד מסת עצם, שכתוצאה מכך העצמות הופכות לשבירות. התרופה המדוברת פועלת באופן סלקטיבי על העצמות ומונעת את פירוק העצם.
Merck טענה, כי למרות תופעות לוואי חמורות בוושט שהיו קיימות כתוצאה מלקיחת התרופה באופן יומיומי, החברה הצליחה באופן מפתיע להעלות את המינון ובכך להתגבר על תופעות הלוואי וזאת בניגוד למצופה (שכן בהעלאת המינון ציפו כי תופעות הלוואי יחמירו).
טבע ואוניפארם התנגדו למתן הפטנט לחברת Merck, וטענו, בין היתר, כי מדובר בבקשה התובעת מונופול על תהליך רפואי בגוף האדם ועל כן אינה כשירה לפטנט, כמו כן ההמצאה אינה חדשה לנוכח הפרסומים שהוצגו ופורסמו לפני תאריך בקשת הפטנט של Merck, והיא נעדרת התקדמות המצאתית.
רשם הפטנטים קיבל את התנגדותן של חברת טבע וחברת אוניפארם. חברת טבע יוצגה על-ידי עורכי הדין טל בנד, רן פוגל ונועם בליי ממשרד ש.הורוביץ. אוניפארם יוצגה באמצעות עורך הדין עדי לויט. את Merck ייצג משרדו של ריצ'ארד לוטי.