הפרדוקס האמריקאי
למה האמריקאים בורחים ממניות לאג"ח והמדדים בכל זאת עולים?
1. הציבור בארה"ב בורח ממניות
תחילה נכיר את ארגון ה ICI. זהו גוף המאגד את חברות ההשקעה בארה"ב ובכלל את קרנות הנאמנות, תעודות סל לסוגיהן ורבים אחרים. גוף זה מתהדר בכך שהחברים בו מנהלים ביחד יותר מ 11 טריליון דולר של נכסים. ארגון זה מפרסם מדי שבוע סטטיסטיקה חשובה ביותר על הכיוון בו זורמים הכספים של הציבור בארה"ב.
הסיפור הוא פשוט מאוד. הציבור בארה"ב לא קונה את העליות בשוק המניות ואף יותר מכך, הוא מנצל את העליות על מנת לברוח מן השוק. כבר 13 שבועות ברציפות שהציבור מוציא את כספו מרכיב המניות ומעביר אותו לאג"ח, מגמה שאפיינה גם את כל 2009 אם כי בקצב מתון יותר.
המצב מציב אותנו בפני מציאות בה שוק המניות עולה במגמה הפוכה לתנועת הכספים של משקי הבית באמצעות קרנות נאמנות ותעודות הסל שאינן מנייתיות. בבחינת תנועת הכספים מתחילת השנה רואים כי הציבור משך מהמניות סכום בלתי נתפס של 50 מיליארד דולר כאשר 40 מיליארד רק בשלושת החודשים האחרונים!
כמובן שזה מעלה את השאלה – אז מי בכל זאת קונה? לזה, אין לי תשובה ברורה אלא רק ניחושים.
2. הסינים מלמדים את המערב איך באמת עושים מבחני לחץ
אחרי הביקורת הקשה שקיבלו האירופים על מבחני הלחץ שערכו לבנקים (אבל מי כבר זוכר), מגיעים הסינים ומראים שוב כי כאשר רוצים ליישם משהו ניתן ללמוד לעשות זאת רק מהם. על פי פרסומים בתקשורת, המצטטים גורם בכיר במערכת הבנקאות הסינית, נראה כי הממשלה ביקשה מהבנקים לבחון את אופן התמודדותם עם מצב בו שוק הנדל"ן הסיני יחווה ירידת מחירים של 60%!! וואו.
סין משדרת בעצם לעולם כי היא בודקת את עצמה במצב קיצוני של ירידה דרמטית של מחירי הנדל"ן, ועל פי המקור המצוטט בבלומברג, הבנקים הונחו לבדוק כיצד יוכלו להתמודד עם ירידות מחירים של בין 50% ל-60% בערים המרכזיות בהן היו עליות מחירים חדות. חשוב לציין כי זו הפעם השנייה בה בנקים מונחים לבצע מבחני לחץ, כאשר בפעם הקודמת ההנחה היתה כי תהיה ירידת מחירים של כ 30% בלבד....
בעבר הראנו ללקוחותינו כבר סרטים של ערים סיניות שנבנו באופן מושלם אך ללא תושבים כלל ואף הצבענו על דוח שהראה כי על פי מוני חשמל שאינם זזים ניתן להניח כי יש 65 מיליון בתים ריקים בערי סין. אז אני מניח כי הסינים לא צריכים אותי בשביל להבין שיש להם בעיה מסויימת וההנחיות שניתנו לבנקים אכן מעידות כי הם מבינים שהבעיה קיימת.