דיבידנדים: לילה מוטרף במוזיאון
מי הם בני הזוג שמנכ"ל המוזיאון נקרא על שמם וכמה בוני אגפים יזכו לאירוע פרטי: "כלכליסט" חושף את רשימת התורמים המלאה לשיפוץ מוזיאון ישראל
שלוש שנים לקח למוזיאון ישראל לגייס את התרומות שעזרו לשיפוצו, ממש כמו תקופת השירות בצבא. 100 מיליון דולר נאספו בעיקר מיהודים טובים ברחבי העולם, ושימשו לשיפוץ ושחזור האגפים השונים במוזיאון. גודל התרומה נע מ־12 מיליון דולר לנדיבים במיוחד, ועד חצי מיליון דולר - שתרמו בעיקר הישראלים ברשימה. "כלכליסט" מצא ובדק מי התורמים הבולטים, וכמה כסף שמו על השולחן:
צ'ארלס ברונפמן צילום: אלכס קולומויסקי 12 מיליון דולר
את הסכום הגבוה ביותר, 12 מיליון דולר, תרמו משפחות יהודיות עשירות שקיבלו בתמורה אגף במוזיאון שנקרא על שמם. לילי ספרא, למשל, תרמה בשמה ובשם בעלה המנוח אדמונד, וקיבלה את אגף האמנות. משפחת ברונפמן תרמה אף היא, הפעם לאגף הארכיאולוגיה, שייקרא על שם צ'ארלס ברונפמן, אחיו של אדגר ברונפמן ודודו של מתיו ברונפמן. מורט מנדל, שעשה את הונו בעסקי אלקטרוניקה בארצות הברית, קיבל תמורת 12 מיליון דולר את אגף היודאיקה. כאות הוקרה לתרומתם הגדולה יזכו נציגי שלוש המשפחות לסדרת אירועים פרטיים שייערכו לכבודם במעמד מנכ"ל המוזיאון ויו"ר חבר הנאמנים. הכסף שלא שימש לשיפוץ האגפים הועבר לקרן ההשקעות של המוזיאון, שהרווחים ממנה יבטיחו את תפעול האגפים בעתיד.
10 מיליון דולר
את שיפוץ המבנה החיצוני של המוזיאון, היכל הספר וגן הפסלים, מימנו כמה אנשים, שתרמו 10 מיליון דולר כל אחד וזכו בתמורה להנצחת שמם בלוח קולקטיבי שנתלה בכניסה למוזיאון. ברשימה הזאת אפשר למצוא את בעל המניות בבנק הפועלים לשעבר מייקל שטיינהרדט ורעייתו ג'ודי; פול (שמואל) עמיר, קיבוצניק לשעבר שעשה את הונו בעסקי נדל"ן בלוס אנג'לס, ורעייתו הרטה, פעילה באיפא"ק; מנהל התיקים הישראלי הרי ספיר, שב־2003 הורשע עם שלמה אייזנברג בפרשת ערד; מורין קוגן, רעייתו של המשקיע הפרטי הניו־יורקי מרשל קוגן; ורחל ודב גוטסמן, אספני אמנות והוריו של נועם גוטסמן, מייסד קרן הגידור GLG.
חצי מיליון דולר
חלק קטן מכלל התרומות למוזיאון ישראל הורכב גם מתרומות שהגיעו מאנשי עסקים מקומיים. אלו חברו לקרן שנקראת "אתגר בישראל", שאליה התחייבו התורמים הגדולים בעולם להזרים כספים - בתנאי שתתקבל גם תרומה של אנשי עסקים מקומיים. תרמו את החלק הישראלי: יו"ר אלביט מערכות מיקי פדרמן ואחותו אירית; מנהל קרן JVP אראל מרגלית; אודי רקנאטי, אמו דינה ואחיו מיכאל; בת הדודה יהודית יובל רקנאטי ובעלה ישראל יובל; ומנהלת סותביס ישראל רבקה סאקר ובן זוגה, אספן האמנות עוזי צוקר.
וגם: מי נותן חסות לשמו של המנכ"ל
תרומה ייחודית למדי הרימו אן וג'רום פישר, מבעלי חברת הנעליים העולמית ניין ווסט. אף שהפסידו באופן אישי 150 מיליון דולר אצל ברני מאדוף, בני הזוג פישר תרמו 2 מיליון דולר, ובתמורה זכו לכך שתפקיד מנכ"ל המוזיאון - שבו מכהן כיום ג'יימס סניידר - ייקרא על שמם. לפיכך, סניידר הוא כיום "מנכ"ל על שם אן וג'רום פישר". במוזיאון טוענים שמכירת שמות בעלי התפקידים הבכירים במוזיאונים היא עניין מקובל בעולם, וכי כל בעלי התפקידים הבכירים במוזיאון קרויים על שם תורמים. בארץ, בכל אופן, זה ממש לא מקובל.