יו"ר ועדת הכספים גפני: סטודנטים מקבלים פי שלושה מאברכים
לפני נתוני האוצר, המדינה תעביר השנה 366 מיליון שקל כמלגות לסטודנטים, לעומת 110 מיליון שקל כהבטחת הכנסה לאברכים. 220 מיליון שקל מהמלגות: לעולים, למתנדבים ולסטודנטים להוראה
המדינה מעניקה לסטודנטים תמיכה כספית גבוהה פי שלושה מזאת הניתנת לאברכים - כך טוען יו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני, שמסתמך על נתונים שהעביר אליו החשב הכללי באוצר שוקי אורן. מהנתונים עולה כי בשנת 2010 העניקה המדינה לסטודנטים 366 מיליון שקל כמלגות שכר לימוד, לעומת 110 מיליון שקל שהוקדשו לסיוע לתלמידי ישיבות.
הסכום המוקדש לסטודנטים לא כולל תמיכות שהועברו ישירות למוסדות הלימודים, שחלקן עשויות להינתן כמלגות שכר לימוד. כמו כן, בעוד שמספר האברכים עומד על כ־11 אלף, לא ברור כמה סטודנטים זכו לתמיכות המדוברות. מספר הסטודנטים הכולל השנה עומד על כ־200 אלף.
יש לציין עוד כי חלק ניכר ממלגות שכר הלימוד במערכת ההשכלה הגבוהה ניתנות בתמורה לפעילות חברתית או פעילות אחרת, וכן כעידוד לקבוצות שונות. כך, למשל, 112 מיליון שקל ניתנים לסטודנטים המבצעים התנדבות במסגרת פרויקט פר"ח. סטודנטים להוראה זוכים לנתח של כ־41 מיליון שקל, הן כהלוואות מותנות והן כמלגות לימודים. סכום גבוה נוסף, של 72 מיליון שקל, ניתן כמלגות לסטודנטים עולים.
סטודנטים המתגוררים בלב העיר ירושלים, או שמתחייבים להמשיך ולהתגורר בה, זוכים למלגות ולהלוואות מותנות בהיקף כולל של 17 מיליון שקל. סטודנטים במכינות קדם צבאיות זוכים למלגות בהיקף כולל של 10 מיליון שקל.
גפני ביקש את המסמכים מהחשב בעקבות החלטת בג"ץ לבטל את קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים, בטענה להפרת עקרון השוויון, משום שסטודנטים באותו מצב שבו נמצאים האברכים המקבלים את הקצבה אינם זכאים לקבלה. הנשיאה דורית ביניש ציינה בפסק הדין כי האוצר לא העביר לביהמ"ש את הנתונים המדויקים על המלגות.
לדברי גפני, "מהנתונים עולה תמונה ברורה ולפיה התמיכה של המדינה בסטודנטים גבוהה פי שלושה מאשר המלגות הניתנות לאברכים, כך שאין כל סיבה להפסיק את מתן הבטחת ההכנסה. בהתאם לממצאים האלה נמשיך בדיונים ונפעל כדי להסדיר את הנושא, בלי לסתור את החלטת הבג"ץ".
גפני מתכוון להציג את הנתונים בדיון שייערך בשבועות הקרובים בוועדת הכספים, שאליו יזמן את נציגי משרדי הממשלה.