האינפלציה בשליטה: מדד חודש יוני עלה כצפוי ב-0.3%
האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת ב-2.4%, לעומת 3% בחודש שעבר והיא נמצאת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה
מדד חודש יוני שפרסמה הערב הלמ"ס עלה כצפוי ב-0.3%. זאת - בהמשך לעליה דומה בשיעור של 0.4% בחודש הקודם.
מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מעליות בסעיפים הבאים: הלבשה והנעלה - 11.2%, פירות טריים - 7.1%, תקשורת - 0.8%, דיור - 0.6%, בריאות - 0.5%. עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות בסעיפים הבאים: ירקות טריים - 5.3%, תחבורה 1.1%.
האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יוני 2010 לעומת יוני 2009), מסתכמת כעת ב-2.4%, לעומת 3% בחודש שעבר והיא נמצאת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה1%-3%.
מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מצביעה על קצב שנתי של 1.4%. מגמת האינפלציה הבסיסית, המדד ללא סעיפי הדיור והירקות הפירות, משקפת בפרק זמן זה אינפלציה שנתית של 1.2%.
ע"פ ההערכות ירידת האינפלציה בפועל בארץ, יחד עם התמתנות האינפלציה בעולם, יקלו על נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר להותיר בסוף החודש את הריבית ללא שינוי, זה החודש הרביעי ברציפות, ברמה של 1.5%. בשלב זה נוטה פישר להשאיר את ריבית חודש אוגוסט ללא שינוי, בעיקר בשל החשש מהתחדשות התחזקות השקל ביחס לדולר וליורו.
בבנק ישראל מעריכים שהריביות במשקים החשובים בעולם יישארו ללא שינוי לפחות עד סוף השנה. במקרה כזה, העלאת הריבית בארץ תגביר את האטרקטיביות של השקל ותגרום כאמור להתחזקותו, דבר שיפגע ביצואנים, ודרכם גם בכלל הפעילות הכלכלית במשק.
נשיא להב (לשכת העצמאים והעסקים בישראל), יהודה טלמון: "המדד המתון, זה כמה חודשים ברציפות, שב ומצביע על כך שאין כל הצדקה לנגיד בנק ישראל להעלות את הריבית במשק. מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים מצביע גם הוא על התמתנות בפעילות הכלכלית בישראל, זה כמה חודשים. במקביל, הריבית בישראל היא בין הגבוהות בעולם. באירופה וארה"ב היא נמוכה משמעותית. על נגיד בנק ישראל לשקול אף הורדה של הריבית, לאור הנתונים הללו".
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים: "האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים נמצאת בטווח יעד המחירים, ומנגד היצוא התעשייתי נמצא בנסיגה בחודשים האחרונים. העלאת הריבית בעת הזו כאשר הריבית בארה"ב אפסית ולא צפויה לעלות בחודשים הקרובים עשויה להגביר את הלחצים לייסוף השקל ולפגיעה נוספת ביצוא הישראלי".