הצעת חוק: לייסד קרן לאומית שתנהל את הכנסות המדינה ממשאבי טבע
הצעת החוק מבקשת בנוסף להגדיל את הכנסות המדינה ממקורות אנרגיה כמו נפט וגז באמצעות הגדלת המיסוי. מגישי ההצעה: "על פי המצב הקיים, שנקבע לפני יותר משישים שנה, נהנית מדינת ישראל מחלק קטן בלבד מההכנסות של אוצרות הטבע שבשטחה"
11:4013.07.10
הצעת חוק חדשה שהוגשה היום מבקשת להגדיל את הכנסות המדינה מהפקת מקורות אנרגיה ומחצבים. ההצעה מעדכנת ומשכללת את מדיניות המיסוי הנהוגה כיום בשלושה רבדים - תמלוגים, מס על הכנסה ומס על רווחי-על. לפי הצעת החוק שאותה יזמה ח"כ שלי יחימוביץ', תוקם קרן לאומית למשאבי טבע שתנהל את
על ההצעה חתומים חברי כנסת מכל סיעות הבית, שלי יחימוביץ' (עבודה), כרמל שאמה (ליכוד), יצחק וקנין (ש"ס), משה גפני (יהדות התורה, יו"ר ועדת כספים) יעקוב אדרי (קדימה), אורי אורבך (הבית היהודי) ניצן הורוביץ (מרצ), דב חנין (חד"ש) ואריה אלדד (האיחוד הלאומי).
בהודעה שפרסמו, נכתב כי "על פי המצב הקיים, שנקבע לפני יותר משישים שנה, נהנית מדינת ישראל מחלק קטן בלבד מההכנסות של אוצרות הטבע שבשטחה: כ-25% לכל היותר. זהו שיעור ההכנסות מאוצרות טבע מהנמוכים בעולם. גובה התמלוגים מההכנסות על הפקת נפט וגז טבעי בישראל נקבע ב-1952 ועומד מאז על 12.5% - אפקטיבית כ- 10% - ואילו גובה התמלוגים על הפקת מחצבים ומתכות נקבע ב-1925 ועומד על 3%-5%".
הצעת החוק קובעת מתווה מדורג להאמרת שיעור התמלוגים. בחמש השנים הראשונות מיום תחילת ההפקה יעמוד שיעור התמלוגים על 10% בלבד. לאחר מכן יעמוד על 20%.
התמורה מהתמלוגים, לפי ההצעה, תופקד בקרן השקעות לאומית אשר תוקם לשם כך. בראש הקרן יעמוד שר האוצר, ויהיו חברים בה נגיד בנק ישראל, נציגי ממשלה, יו"ר ההסתדרות ונשיא התאחדות התעשיינים. כספי הקרן ינוהלו על ידי בנק ישראל וישמשו להשקעות ארוכות טווח מחוץ לגבולות המדינה. "כך תובטח טובת אזרחי המדינה וטובתם של הדורות הבאים", כותבים הח"כים.
בדברי ההסבר להצעת החוק, מציינים חברי הכנסת כי החוק יעזור להימנע מ"המחלה ההולנדית" - מונח המתאר תהליכים כלכליים שליליים במדינות בהן נתגלו בתקופת זמן קצרה כמויות גדולות של אוצרות טבע. "הכנסות גבוהות מהפקת אוצרות טבע הביאו לייסוף חד של המטבע המקומי, לפגיעה עמוקה בייצוא ובמגזר התעשייתי, לאינפלציה ולעלייה באבטלה".
עוד קובעת הצעת החוק, כי יוטל מס "רווחי-על מהפקת משאבי טבע" על הכנסות מהפקת אוצרות טבע בשיעור של 60%. הצעת החוק גם קובעת כי מחירו של נפט או גז טבעי המופק בישראל בעבור צרכנים יהיה נתון לפיקוח שר האוצר.
ח"כ שלי יחימוביץ אמרה, כי "זה מסוג המאבקים שללא ספק ייתקלו בלובי נגדי רב עוצמה מכוונם של גורמים אינטרסנטיים, אולם מדובר על מאבק כלכלי-חברתי-סביבתי צודק ונכון שתוצאותיו עשויה להיות בעלת משמעות היסטורית לאזרחי המדינה. זהו מאבק על חלוקה הוגנת של המשאבים הלאומיים".