$
בארץ

פישר השאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1.5%

זה החודש השלישי ברציפות שנגיד בנק ישראל מותיר את הריבית על כנה. הסיבה העיקרית - החשש שהעלאת הריבית תגרום להתחזקות השקל, דבר שיפגע בייצואנים ויאט את קצב התאוששות המשק. בנק ישראל: "התווספו כמה נתונים שליליים המגדילים את אי הוודאות לגבי המשך קצב הצמיחה המהיר"

אמנון אטד 17:3128.06.10

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, נמנע גם הערב (ב') מלהעלות את הריבית, והודיע כי הריבית לחודש יולי תישאר ללא שינוי, ברמה של 1.5%.

 

את ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי חודש שלישי ברציפות קיבל הנגיד למרות כמה גורמים התומכים בהעלאת הריבית: הריבית הריאלית במשק (היחס בין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה) נותרה שלילית ומסתכמת כיום במינוס 1.2%. ריבית נמוכה זו ממשיכה לתמוך ביצירת "בועה" במחירי נכסים שונים במשק, בעיקר במחירי הדירות, שזינקו ב-12 החודשים האחרונים בקרוב ל-22%.

 

מנגד, תוואי התפתחות המחירים במשק תומך בהשארת הריבית ללא שינוי: מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מצביעה על קצב אינפלציה שנתי של 2%, בהתאם ליעד שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

מגמת האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות הנתון לתנודות עונתיות) בפרק זמן זה משקפת אינפלציה שנתית נמוכה במיוחד של 0.3% בלבד. על פי הערכות הפעילים בשוק ההון צפויה האינפלציה להסתכם ב-12 החודשים הבאים ב-2.7%.

 

אולם הסיבה העיקרית להשארת הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל שהעלאת ריבית נוספת תגרום להתחזקות השקל, דבר שיפגע בייצואנים ויאט את קצב התאוששות המשק.

 

בהודעת בנק ישראל נאמר: "לאחר מספר חודשים בהם התקבלו נתונים שתמכו בהערכה שהמשק הישראלי נמצא בקצב צמיחה מהיר יחסית, החודש, יחד עם מספר נתונים חיוביים, התווספו כמה נתונים שליליים המגדילים את אי הוודאות לגבי המשך קצב הצמיחה המהיר. העיקריים שביניהם: בפעילות המקומית – נתוני הייצוא ומדד מנהלי הרכש – ובמשק העולמי בעיקר ההתפתחויות באירופה ובארה"ב. מנתונים ראשונים של סקר החברות עולה כי נמשכת ההתרחבות של הפעילות במשק, אם כי מסתמנת האטה מסוימת בעוצמתה, וכן נרשמה חולשה בהזמנות לייצוא לרביע הבא הן בתעשייה והן בענפי השירותים".

 

בדיוני הריבית בחודש שעבר ציינו חברי הנהלת הבנק כי העלאת ריבית בארץ לפני ביצוע מהלך דומה בחו"ל מגדילה את האטרקטיביות של השקל וגורמת בכך להתחזקותו מול המטבעות החשובים בעולם.

 

בשבוע שעבר החליט נגיד הבנק האמריקאי, בן ברננקי להשאיר את הריבית על הדולר ללא שינוי, והודיע כי הריבית תישאר ברמתה האפסית גם בתקופה הקרובה. סיבה נוספת להשארת הריבית ללא שינוי היא המשך אי הוודאות בשווקים הפיננסיים בחו"ל והחשש שמשבר החובות באירופה ישפיע גם על המשק האמריקאי.

 

תגובות לריבית

 

אורי יהודאי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים: "לנוכח סימני ההאטה בקצב צמיחת המשק הישראלי בחודשים האחרונים, לצד הירידה ביצוא, ואי הודאות הגבוהה לגבי המצב הכלכלי באירופה, הייתה זו החלטה נכונה ואחראית להותיר את הריבית ללא שינוי. גם רוב הבנקים המרכזיים בעולם נזהרים מהעלאות ריבית במטרה לספק למגזר העסקי תנאים אופטימליים להתאוששות".

 

אריה טל, מנהל מחקר, אלומות ספרינט: "בנק ישראל החליט להמתין עם העלאת הריבית עקב החשש מפני המשך מגמה של האטה בקצב הצמיחה במשק וההערכות לירידה בשיעור האינפלציה לכיוון מרכז יעד המחירים ואף מתחת לזה בחודשים הקרובים. בנוסף, חוסר הוודאות לגבי השלכותיו של משבר החוב האירופי והמשך מדיניות מוניטארית מרחיבה במדינות המפתח תמכו בקבלת החלטה זו".

 

יהודה טלמון, נשיא להב: "עם השארת הריבית לחודש יולי על כנה, נשאר בנק ישראל מפלטו האחרון של בעל העסק הקטן והבינוני, כאשר האוצר, במסגרת גיבוש תקציב המדינה, אינו עושה למען העסקים הקטנים והבינוניים במדינת ישראל. בנק ישראל נענה לרחשי ליבם של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים. לעומת זאת, ממשלת ישראל אינה עושה ולו צעד אחד לעבר העסקים הקטנים והבינוניים ואינה עושה דיה כדי לעודד את הפעילות העסקית בקרב העסקים הקטנים והבינוניים".

 

יניב חברון, מנהל מחלקת מאקרו ואסטרטגיה באקסלנס: "בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי בחודש יולי בהתאם להערכתנו. ההחלטה התבססה בעיקר על התמנות בקצב הצמיחה בארץ וברמת ריביות הנמוכות במערב הצפויות להישאר ברמות הנמוכות למשך זמן רב מכפי שצפו בהתחלה. גם אם הריבית תועלה בחודש אוגוסט, אין ספק כי כיום אנו נמצאים במצב עולם חדש ממה שהיינו לפני חודשים, ולפיכך קצב העלאת הריבית יהיה איטי ומדוד הרבה יותר מכפי שנחזה לפני מספר חודשים".

 

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון: "מדובר בהחלטה נכונה. הסיגנלים השליליים המתקבלים מהשווקים הפיננסיים בהחלט ראויים לקבל משקל גבוה יותר בקביעת הריבית בעת זו. בנוסף, גם היחלשות המומנטום של צמיחת המשק המקומי מצדיקה מעבר לעמדת המתנה במדיניות המוניטארית. במבט להמשך, כל עוד קיימת אי ודאות בנוגע לעוצמת הצמיחה העתידית, תמהיל האינפלציה בישראל תומך בהמשך צעדים מרסנים ספציפיים בשוק הנדל"ן על פני העלאת הריבית".

 

דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות: "מספר נתונים המעידים על התמתנות קצב ההתאוששות במשק חיזקו את ההחלטה של הנגיד שלא להעלות ריבית חודש נוסף. המדד המשולב עלה ב- 0.1% בלבד בחודשיים האחרונים, חלה התמתנות ברכישות בכרטיסי האשראי ומדד מנהלי הרכש עבר להתכווצות וירד מתחת לרף 50 הנקודות. נתונים אלו, יחד עם המשבר באירופה שהוביל לשורה של קיצוצים תקציביים בלא מעט מדינות והחולשה בייצוא מישראל זה החודש השני ברציפות, הביאו את הנגיד להמשיך חודש נוסף במדיניות המוניטארית המרחיבה. להערכתי, נראה המשך ירידה בציפיות האינפלציה בהמשך השנה, מה שיוביל להעלאות ריבית בקצב מתון מאוד ברבעונים הקרובים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x