$
בארץ

"המדינה מייצרת בעצמה פצצות מתקתקות של עוני במגזר הערבי"

כך אמר ד"ר יוסף ג'בארין בפורום קיסריה; שטייניץ: "בלי שילוב החרדים והערבים בשוק העבודה אנחנו בדרך לקטסטרופה"

מיקי פלד 11:4516.06.10

"בלי שילוב החרדים והערבים בשוק העבודה אנחנו אולי נצמח בשנתיים הקרובות, אבל בטווח הארוך אנו בדרך לקטסטרופה", כך אמר היום שר האוצר, יובל שטייניץ, בפתיחת פורום קיסריה, הנערך השנה בנצרת.

  

 

  

ד"ר יוסף ג'בארין מהאוניברסיטה העברית אמר כי "המדינה מייצרת בעצמה פצצות מתקתקות של עוני במגזר הערבי. 50% ממשקי הבית הערביים נמצאים מתחת לקו העוני, לעומת 15% במשקי בית יהודיים. כ-50% מהערבים עובדים בעבודות קשות, רק 2% משטחי התעשייה נמצאים ביישובים ערביים. עוד כמה שנים יהיו מיליון ערבים בצפון - אתם רוצים שיהיו מיליון ערבים עניים בצפון ללא תעסוקה?

 

"כל שנה המשק הישראלי מאבד 31 מיליארד שקל כתוצאה מאי-מימוש הפוטנציאל של כוח העבודה הערבי. האגוז הקשה לפיצוח הוא הסקטור הפרטי, שנעול בפני ערבים. כמו כן, יש לפתח תעשייה מקומית ביישובים הערביים. האוכלוסייה הערבית צריכה להתאים את עצמה לשינויים של המשק המודרני".

 

המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין, אמר: "הסיבה הראשונה לכך שערבים אינם עובדים היא חינוך והשכלה. הבעיה באה לידי ביטוי קודם כל בלימודי התיכון במגזר הערבי, שאינם מוכוונים לעבודה. זהו נושא קריטי כי מרבית האוכלוסייה הערבית לא מגיעה להשכלה אקדמית".

 

אקשטיין הוסיף כי "הכשל המרכזי בעבודת הנשים הערביות הוא הנגישות לעבודה. צריך לעשות תוכנית של אורבניזציה של היישובים הערביים, כי זה לא רק עניין של אזורי תעשייה, אלא גם מסחר, שירותים ומשרדי ממשלה".

 

פרופ' ראובן גרונאו אמר כי "אנחנו מהווים היום סמן ימני בקרב אומות העולם, ואף הצלחנו לעקוף את טורקיה ומקסיקו באי-השיוויון בישראל. לא פחות חמור הוא הריבוד החברי, כלומר המתאם החזק שקיים בין רמת ההכנסה לקבוצה אליה משתייך האזרח. ללא הגדלת שיעורי התעסוקה אנחנו נמשיך ונצמח בקצב הרגיל שלנו, כלומר עד 2030 נצמח בקצב הנוכחי, בעוד הפוטנציאל שלנו הוא לצמוח בשיעורים גדולים הרבה יותר".

 

צוות בראשותו של פרופ' גרונאו הרכיב כמה המלצות לשיפור מצב התעסוקה במשק. לדברי הכותבים, הפערים בין המשק הישראלי למשקים המערביים גדל מאז שנות ה-80 בגלל שיעור אי-ההשתתפות הגבוהה של חרדים, ערבים, אך גם יהודים לא חרדים. בשלב הראשון, כותבת הוועדה, יש להגדיל את היצע המשרות לבעלי השכלה שאינה אקדמית ובטווח הארוך שיפור איכות העבודה והתעשייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x