$
משפט

ביניש בעד הקמת בית משפט כלכלי: "הגיע הזמן לשנות"

לדבריה של נשיאת בית המשפט העליון "פתרון של הליך משפטי לא תמיד מתאים בתחום העסקי והמסחרי"

מארק שון 15:0414.06.10
אמירה פומבית ראשונה של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש בעד הקמת בית משפט כלכלי בישראל. "היום אנו צריכים יותר התמקצעות, העולם העשיר של המשפט מצדיק התמקצעות", אמרה הנשיאה בחגיגות 40 שנה לפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן, "נושאים עסקיים מסחריים מגיעים לביהמ"ש, הדינמיקה
שלהם היא שונה, פתרון של הליך משפטי אינו תמיד מתאים בתחום זה. אני חושבת שהגיע הזמן לשנות את הפרוצדורה האזרחית שלנו כדי שההליכים יוכלו להתברר באופן מעשי ויעיל יותר". ביניש התנגדה בעבר לצעד הזה.

 

במסגרת האירוע התקיים "פורום ארוחת הבוקר", המאגד עורכי דין ומשפטנים בישראל עם אנשי אקדמיה ובכירים בעולם המשפט. בין 150 עורכי הדין שנפגשו היום (ב') עם הנשיאה היו גם עורכי הדין מיה ליקוורניק, דן שיינמן ואייל רזובסקי.

 

ביניש התייחסה כמובן גם לעומס על בתי המשפט. "אנו חברה שמתדיינת בבתי משפט באופן חסר פרופורציה למשאבים הדלים יחסית שהוקצו לתחום", אמרה הנשיאה, "אני חושבת שבלי רפורמה בשיטה בטווח רחוק לא נוכל לקיים את המערכת כפי שהיא". ביניש הרחיבה לראשונה בפומבי על ההשתלמויות שעוברים השופטים לאחרונה עם אנשי מקצוע כדי לייעל את עבודתם. "אנו מקיימים היום הדרכות והשתלמויות בנושא ניהול אולם, ניהול תיקים וכתיבת פסקי דין", אמרה ביניש, "אנו מלווים בייעוץ מקצועי חיצוני אך מדובר בתהליכים שיארכו זמן".

 

דווקא ביום שבו יצאה ההחלטה בנוגע לתשלומים לאברכים אמרה ביניש, כי "אם ביום יום איננו מצליחים להגיע לכתיבת פסק דין בשאלות עקרוניות בתחומים שונים של המשפט שממתינים לפסיקה מנחה זו בעיה רצינית. אם לא תהיה רפורמה לא נוכל למלא את תפקידנו כראוי". ביניש לא הרחיבה בנושא של דת ומדינה, אך ציינה כי "הדיון בשאלה מהי מדינה יהודית ודמוקרטית ילווה את מדינת ישראל עוד שנים רבות".

 

 

"העולם הווירטואלי של התקשורת חזק יותר מהעולם האמיתי"

 

בשנים האחרונות מתרבה הביקורת על השפעתה של התקשורת על הליכים תלויים ועומדים, בעיקר בנושאים פליליים. בהתייחסה לשאלת אחד הנוכחים באשר להשקה בין עולם המשפט והתקשורת ולתופעה של ראיונות עם שופטים, ציינה הנשיאה כי "העולם הווירטואלי של התקשורת הוא, לצערי, יותר חזק היום מהעולם האמיתי של ההחלטות השיפוטיות. בדרך כלל, השופטים המתראיינים בכלי התקשורת הם כאלה שפרשו מהמערכת. רק באופן נדיר מאפשרת המערכת לבעלי תפקיד מכהנים להתראיין בתקשורת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x