"נדאג שהחברות לא יהיו הנהנות היחידות מהגז"
באוצר ממשיכים להתעקש שיעלו רטרואקטיבית את התמלוגים על קידוחי הגז, למרות הלחצים שמנגד. שר האוצר יעלה את הנושא בישיבת הממשלה
שעות ספורות לאחר הפרסומים בדבר הגילוי האפשרי של מאגרי גז טבעי חדשים מול חופי ישראל הוציא שר האוצר יובל שטייניץ הודעה שמברכת על החדשות הטובות. "אני מברך על הפרסומים, ואין ספק שמשאבים טבעיים בהיקף כזה הם נכס לכלכלה הישראלית בכלל ולמשק האנרגיה בפרט", אמר שר האוצר, אולם הוסיף כי "התגליות מחזקות את הצורך בוועדת ששינסקי אשר בוחנת בימים אלו את מערכת התמריצים למשקיעים, וכן את היקף המיסוי והתמלוגים שייכנסו בסופו של דבר לקופת המדינה".
שטייניץ צפוי להתייחס לנושא בתחילת ישיבת הממשלה היום. בכיר במשרד האוצר שהתייחס לנושא בסוף השבוע האחרון נשמע נחרץ אף יותר. לדבריו, לאורך השנים המדינה מכרה את אוצרותיה לטייקונים המקומיים - משפחות דנקנר, אריסון ועופר - במחירים לא תמיד ריאליים, מה שיצר שכבה של משפחות שמחזיקות בממון רב. הפעם, כך נטען, יש כוונה לפעול אחרת ו"לתפוס את הנושא בזמן", כך שלא יחזור המצב שאוצרות הטבע ייצרו דור חדש של מרוויחים על חשבון המדינה.
בסוף השבוע העביר משרד האוצר מסר חד־משמעי לחברת נובל אנרג'י, שלפיו אין למשרד כוונה לחזור מהמנדט שניתן לוועדת ששינסקי, שיש לה לגיטימציה מלאה לבחון את נושא התמלוגים גם רטרואקטיבית. באוצר נחושים שהחברות המשקיעות בחיפושים לא יהיו הנהנות היחידות ממצאי הגז ונפט בישראל ולכן מוכרחים להגדיל את התמלוגים, בייחוד בשל כך ששיעורם בישראל הוא מהנמוכים בעולם.
הלך רוח זה התבטא כבר בישיבתה הראשונה של ועדת ששינסקי, שבה היתה אמורה להתקבל החלטה שמחריגה ממתווה התמלוגים החדש את מאגרי תמר ודלית. שיעור התמלוגים שאותם משלמות חברות הפועלות בתחום הוא 12.5%. לדעת כמה מחברי ועדת ששינסקי, שיעור המס עשוי לעלות ל־24%.
בצד השני של המתרס ניצב משרד התשתיות, שמסרב לדון בגביית תמלוגים רטרואקטיביים. "התנאים האטרקטיביים שהציעה הממשלה הם שעודדו את היזמים לצאת להרפתקה חלוצית. ברכתי שלוחה לכל המעורבים על התעוזה, האמונה ואורך הרוח", אמר שר התשתיות עוזי לנדאו בהגיבו לפרסומים. גם יצחק תשובה, שמחזיק (באמצעות חברות) ב־31.2% מקידוחי תמר ודלית ו־45% מקידוח לווייתן אמר ביום חמישי: "היו 500 קידוחים עקרים ואותם אנשים שהשקיעו כסף לא יכולים לבכות היום. כל הקידוחים בוצעו לפי היתרים וזיכיונות. צריך לכבד את המשקיעים ולא לעצור את המומנטום בכל הכוח". לדבריו, אם המדינה תחיל מס רטרואקטיבי, מדובר למעשה בהלאמת נכסים.