איפה ייבנה המתקן לקליטת הגז הטבעי מקידוח תמר?
מדוע יצחק תשובה מתעקש להקים את המתקן בחוף דור, ואיזו חלופה היא הכי מתאימה מבחינת לוחות הזמנים?
ראשי רשות הגז הטבעי, הכפופה למשרד התשתיות, יסיירו הבוקר (ה') בחמישה אתרים באזור חוף הכרמל לצורך מציאת החלופה המתאימה ביותר להקמת מתקן קליטת הגז שעתיד להגיע מקידוח תמר, שנמצא בשליטתו החלקית של איש העסקים יצחק תשובה.
הסיור ייערך בעקבות תחקיר "מוסף כלכליסט" מאמצע מאי, שבו נחשף כי אף שקיימות כמה חלופות להקמת המתקן, המדינה מצדדת דווקא בשתי הנקודות הנמצאות באזור דור, החלופה המועדפת על היזם - שותפות תמר, המורכבת מחברת דלק קידוחים (31.2%), נובל אנרג'י (36%), ישראמקו(28.7%) ודור אלון(4%). בשבוע הבא יגיע הנושא לדיון מכריע במועצה הארצית לתכנון ובנייה, כל זאת על רקע התנגדותם החריפה של תושבי חוף הכרמל, שאף הפגינו אתמול בשנית נגד הכוונה להקים את המתקן בשטחם.
בתחילת השבוע התפרסמו נתוני מחקר שערכה חברת PDC הבריטית לבקשתה של רשות הגז, שבו נטען כי עלות הפקת הגז תהיה גבוהה בהרבה מהאומדן של שותפות תמר - כ־4 מיליארד דולר. בעקבות זאת מיהרה דלק קידוחים ודיווחה לרשות ניירות ערך כי עלויות הפקת הגז מקידוח תמר, הכוללות גם חיבור נקודת הקידוח למתקן לקליטת הגז, מסתכמות ב־2.8 מיליארד דולר בסך הכל.
המקור לפער בין האומדנים עשוי לנבוע, בין היתר, ממיקום הקמת המתקן לקליטת הגז. לפי הדיווח לרשות ני"ע, האומדן של שותפות תמר מסתמך על כך שהמתקן יוקם בקיבוץ מעיין צבי, כפי שמעוניינים בשותפות. אבל הדיווח מתעלם לגמרי מכך שהנושא מצוי בעיצומו של דיון במועצה הארצית, ומתעלם גם מהחלופות האחרות.
יו"ר רשות הגז הטבעי שוקי שטרן מצדד בטענות היזמים ותומך בהקמת המתקן וחיבור הקידוחים למערכת ההולכה "מהר ככל האפשר", וממשיך לציין ש"עלויות העיכוב מעבר לשנת 2013 מוערכות בהפסד של כ־700 מיליון דולר בשנה למשק". עם זאת, בדיקת "כלכליסט" מגלה כי עתודות הגז הטבעי של מאגר ים תטיס צפויות לאזול רק בעוד חמש עד שבע שנים.
המאגר של תשובה לא נגמר
בדו"ח השנתי לשנת 2009 של אבנר חיפושי נפט - אחת מחברות־הבנות של דלק אנרגיה שבשליטת תשובה - צוין כי יתרת רזרבות הגז במאגר ים תטיס עומדת על 21.6 מיליארד מ"ק (BCM), נכון לסוף 2009 (14 BCM במאגר מרי ועוד 7.6 BCM במאגר נעה). בהנחה שמכירות הגז יימשכו בקצב של 3.5–2.9 BCM לשנה, כפי שקרה בשנים 2009–2008, יתכלו עתודות הגז בתוך שבע שנים לכל היותר ולא בתוך שנתיים בלבד, כפי שמתריעים היזמים ורשות הגז הטבעי.
לפי תוכניות רשות הגז ומשרד התשתיות, שיעור השימוש בגז מכלל תמהיל הדלקים של ישראל, העומד כיום על 40%, אינו עתיד להשתנות עד שהגז מתמר יגיע לחוף - אז יעלה ל־50%. לכן, למעשה לא צפוי מחסור בגז עד 2014.
נוסף על כך, למרות הצעקות על מחסור בגז, מאגר נעה שבשליטת תשובה, הכולל 7.6 BCM, עדיין לא פותח אפילו, ועוד לא הוכנה עבורו תוכנית פיתוח. ההערכה היא שעלות הפיתוח של שדה בגודל של מאגר נעה היא כ־220 מיליון דולר, מה שמעמיד בספק את הכדאיות הכלכלית שלו. תשובה, כנראה, מעדיף להשתמש בקידוח תמר הנוח יותר ואינו ממהר לממש את הגז במאגר נעה.
יותר כוח למשרד התשתיות
אם זה לא מספיק, לתמהיל הלחצים המופעלים על תשובה התווסף לאחרונה נושא התמלוגים שגובה המדינה מספקי הגז. בחודש האחרון הודיע משרד האוצר כי בכוונתו להקים ועדה שתבחן מחדש את מודל התמלוגים. לטענת המשרד, מדובר במודל מיושן שאינו הולם את המציאות בעולם ובישראל בפרט.
כבר עתה, עוד לפני שהוועדה הציגה את ממצאיה, בקבוצת דלק מעוניינים כי מודל התמלוגים החדש, שעל פי הערכות יכפיל את גובה התמלוגים שגובה המדינה, לא יחול באופן רטרואקטיבי ולכן לא יכלול את הגז שיופק מקידוח תמר. באוצר מתנגדים לפי שעה לעמדה זו.
בישיבה שנערכה אתמול בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעסקה בכוונה להגדיל את תמלוגי המדינה מקידוחי גז ונפט, והתקיימה בנוכחות שר האוצר יובל שטייניץ ושר התשתיות לנדאו, השעו בינתיים את ההחלטה. בישיבה סוכם כי משרד התשתיות יצרף לוועדה שבוחנת את מדיניות התמלוגים את ד"ר יעקב מימרן, שמכהן בתפקיד הממונה על ענייני נפט במשרד התשתיות. לפי ההערכות, מימרן יחזק את כוחו של משרד התשתיות בוועדה, שכללה עד היום רק נציג אחד מהמשרד - המנכ"ל שאול צמח.
אם יהיה שוויון קולות תינתן זכות הצבעה נוספת ליו"ר הוועדה פרופ' איתן שישנסקי. עוד נודע שעו"ד אבי ליכט, שמשמש כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, יצורף לדיוני הוועדה בתקן של משקיף. לבקשת שר האוצר שטייניץ הוועדה תשוב ותתכנס ביום ראשון הקרוב.
ביומיים האחרונים התראיינו בכירים בקבוצת דלקוהביעו תרעומת על כוונת המדינה לשנות את מדיניות המיסוי. הפגישה בלשכת רה"מ התארכה יותר משעתיים, מה שלא הוסיף שלוות נפש למשקיעים בתחום: היום אמורה להתקיים שיחת אנליסטים עם אנשי נובל אנרג'י, שם עשויים אנשי החברה לחשוף את תוצאות הבדיקות הססמיות של מאגרי הגז הטבעי "לווייתן", שמעליהן מרחפת עננה של הגדלת המס שישלמו מפעילות הקידוח למדינה.
בעקבות האי־ודאות שסובבת סביב מיקום המתקן והידע המוגבל בתחום בישראל, הבנקים הישראליים מעדיפים להתרחק בשלב זה ממימון פיתוח תגלית תמר. את המימון לקחו על עצמם הבנקים הזרים, שנמצאים במשא ומתן עם תשובה לגבי מימון לטווח קצר למשך תקופת ההקמה של הקידוח.
ישראמקו מנהלת שיחות עם דויטשה בנק לקבלת מימון בהיקף ביניים של כ־350 מיליון דולר, וכן מימון ארוך טווח בהיקף של 400 מיליון דולר. הצדדים היו אמורים לחתום על הסכמי מימון עד אמצע מאי, אולם בינתיים נדחתה הסגירה הפיננסית לאמצע יוני.
למה דווקא דור?
המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אמורה להתכנס ב־1 ביוני כדי לדון בתסקירי ההשפעה על הסביבה שייעשו לכל אחת משש החלופות היבשתיות למתקן. עד כה פסלו היזמים מסיבות שונות את כל החלופות, למעט שתי הנקודות בדור.
מדוע דלק מתעקשת כל כך על חלופת דור ועורכת את החישוב לפיה? מאגר תמר ממוקם 90 ק"מ מערבית לחיפה ולכן הגיוני שמתקן הקליטה ימוקם בסמוך אליו. עם זאת, כאמור, לפי טענת רשות הגז והיזמים, בקרוב צפוי מחסור בגז טבעי, ולכן השיקול העליון הוא לוח זמנים. היזמים ורשות הגז טוענים כי חלופת האסדה הימית, שבה יופחת הלחץ בלב ים, אינה עומדת בקריטריון מרכזי זה. התושבים תומכים בחלופה זו וטוענים כי רצוי שהמתקן לא יימצא בחצר האחורית שלהם, וכי יש להרחיק את הגז מהאוכלוסייה.
מכאן שדווקא חלופת אשדוד נראית כמתאימה ביותר מבחינת לוחות הזמנים הצפופים: יש בה תוכנית מתאר מאושרת ולכן לוח הזמנים להקמתה קצר יותר, הפגיעה בסביבה מינימלית כיוון שמדובר באזור מופר ממילא ובמרחק גבוה מהאוכלוסייה, ונוסף על כך הטיפול בפסולת שמופרדת מהגז לאחר ניקויו יכול להיעשות רק ברמת חובב - המתקן היחיד המורשה לטפל בחומרים מסוכנים מסוג זה, הקרוב יותר לאשדוד מאשר לדור. כמו כן, באשדוד מוצבת כבר נקודת קליטה ממאגר ים תטיס, ונקודת הקליטה של הגז המצרי מחברת EMG נמצאת באשקלון. אמנם רצוי לשמור על עקרון פיצול המקורות, אולם מבחינה סביבתית, אין סיבה שיקום עוד מתקן שמסב נזק סביבתי רב.
ועם זאת, החלופה בדור נחשבת לזולה יותר. העובדה שהגז שוכן במעמקי הים, בעומק של 1,650 מטר, מייקרת את כל המערכת, ולכן כל קילומטר של צנרת הוא קריטי ויקר. הנחת הצינור המצרי, לדוגמה, עלתה כחצי מיליארד דולר. היזמים מעדיפים צנרת קצרה ככל האפשר ומנסים לצמצם עלויות - בשם הלאומיות, על חשבון הציבור.
משותפות תמר נמסר כי היא תתמוך בכל חלופה שתיקבע על ידי רשויות המדינה, ותאפשר את אספקת הגז לפי דרישות המדינה עד שנת 2012 - תאריך היעד שניקבע על ידה.
ממשרד התשתיות נמסר: "המחסור בגז נובע משתי סיבות: המאגר לקראת הידללותו מפסיק לספק את הכמויות השנתיות שסיפק בתחילתו, וכמו כן קיים גידול בביקושים במשק, דבר המגדיל את הפער בין הביקושים וההיצע, ומכאן נובעים הנתונים שפורסמו על ידי רשות הגז".