בנק ישראל: עלייה חדה בשכר המינימום תביא לפיטורים רחבים
לפי דו"ח של בנק ישראל, לפני העלאה אפשרית של שכר המינימום יש לשפר את האכיפה של חוקי העבודה ולהחיל את תוכנית מס הכנסה שלילי על כל הארץ
העלאה חדה של שכר המינימום בכ-700 שקל בחודש ל-4,600 שקל תביא לפיטורים ועלייה באבטלה, בעיקר בענפי התעשייה המסורתית, כך קובע דו"ח של בנק ישראל. הבנק מפרסם את הדו"ח לאחר שביום ראשון שעבר אישרה ועדת השרים לחקיקה את תכנית המממשלה בהצעת החוק של ח"כ עמיר פרץ (עבודה) להגדיל
על-פי בנק ישראל, לפני שמעלים את שכר המינימום יש קודם לשפר באופן משמעותי את האכיפה של חוקי העבודה ולהחיל את תוכנית מס הכנסה שלילי על כל הארץ, כפי שמתוכנן ב-2011. בדיקה של הבנק מצאה כי 14% מכלל העובדים במשרה מלאה משתכרים פחות משכר המינימום, בניגוד לחוק. בענף אירוח ושירותי אוכל מגיע שיעור המשתכרים פחות משכר המינימום לכרבע מכלל המועסקים במשרה מלאה ובענף התעשייה כ-10%.
שנית, כותבים בבנק, יש לשנות מהותית את אופן חישוב רכיבי השכר לצורך שכר המינימום. כך, הרכיבים שיש לכלול הם כל הסעיפים שהם רכיבי שכר לכל דבר (משכורת י"ג, פרמיה אחידה, ותק וכדומה) ושאינם החזרי הוצאות או תמריצים לעבודה מוגברת. עם זאת, הבנק לא מספק נתונים כמה עובדים אכן משתכרים סביב שכר המינימום אך יש להם מרכיבי שכר כמו פרמיה אחידה (לא בונוסים תלויי ביצועים), משכורת 13 וכדומה. יש להניח, כי בכל מקרה מדובר במיעוט קטן ולכן שינוי רכיבי השכר לא יוביל לשינוי מהותי בגובה שכר המינימום.
רמת שכר המינימום הנוכחית, כותבים בבנק, כבר גבוהה יחסית להתפלגות השכר בארץ בהשוואה למקובל במדינות המערביות. בהתאם להצעת החוק יועלה שכר המינימום לכ-57% מהשכר הממוצע ו-68% מהשכר החציוני, היחס יהיה הגבוה ביותר בכל מדינות ה-OECD.
בדיקה של הבנק העלתה, כי ההעלאה המוצעת תשפיע באופן ישיר על כרבע מכלל העובדים, ששכרם מצוי בין רמת שכר המינימום הנוכחית לזו המוצעת, מזה בתעשייה על כחמישית ובענפי אירוח ושירותי אוכל על כ-43%. בין אלה שיושפעו, חלק מהעובדים אכן יזכו לעלייה בשכרם ומצבם הכלכלי ישתפר, לגבי חלק מהם סביר שהמעסיקים לא יצייתו לחוק מאחר שהתמריץ לאי-ציות יגדל בשל התרחקותו של שכר המינימום מהשכר בפועל כיום – מצבם הכלכלי של עובדים אלו לא ישתנה, לעומת זאת, כותבים מחברי הדו"ח, סביר שחלק מהעובדים, בפרט בענפים הסחירים, יפוטרו ממקום עבודתם, כך שמצבם הכלכלי יורע.
בבנק ישראל מזהירים, כי המשק נמצא עדיין בתקופה בה הענפים הסחירים מתמודדים עם קשיי רווחיות ותחרותיות, ותקופה שבה נרשמה עלייה בשיעור האבטלה. כמו כן, בהינתן השיעור הגבוה של העובדים הזרים המועסקים עדיין בארץ, שעבורם רמת הציות לחוק נמוכה, קבלת הצעת החוק תוביל להגדלה נוספת בכדאיות העסקתם לעומת העסקת ישראלים מעוטי השכלה. עלייה חדה בשכר המינימום, בפרט בתקופה זו, צפויה להביא לפיטורין בהיקף משמעותי ולעלייה נוספת באבטלה.