המבקר: "המדינה לא יודעת מה קורה לנחלות פנויות במושבים"
דו"ח המבקר מעלה כי במשך שנים רבות עוסקים בשאלת המדיניות של איוש הנחלות ללא התקדמות, וכי החלטה שהביאה להקפאה לכאורה של הטיפול בתחום, משקפת כשל חמור בתפקוד הגופים השלטוניים
תחום נדל"ני נוסף שבחן המבקר הפעם היה ניהול המדינה את תחום הנחלות הפנויות ביישובים חקלאיים. מאז שנת 2003 הוקפא אישור הבנייה וחלוקת הנחלות
המבקר מצא כי למדינה אין למעשה כל מידע על היקף התופעה מאז שיצרה מסד נתונים לתחום זה בשנת 2002. הנתונים נאספו על ידי הרשות לתכנון ולפיהם, ברחבי הארץ היו אז כ־4,000 נחלות פנויות, מהן כ־330 באזור המרכז.
"אמנם שיעורן של הנחלות הפנויות באזור המרכז הוא רק כ־8% מן הנחלות הפנויות, אולם שוויין מוערך בממון רב", מסביר המבקר.
מינהל מקרקעי ישראל ומשרד החקלאות עוסקים במשך שנים רבות בשאלת המדיניות של איוש נחלות פנויות. המבקר קובע כי הגורמים המקצועיים לא הצליחו להגיע להסכמות בעניין זה, ועדיין אין פתרון באופק שיקבע את עתיד הנחלות הללו.
לדעת משרד מבקר המדינה, על הגופים להביא את הנושא לידי הכרעה בתוך זמן קצר. "לא זו בלבד שדיון בנושא במשך תקופה כה ארוכה אינו תקין מבחינת סדרי המינהל, אלא שבמהלך הזמן עלולות להיקבע עובדות בשטח, והטיפול בכך לאחר מעשה יגזול זמן ומשאבים נוספים של גופים ציבוריים".
המבקר קובע כי על המינהל ומשרד החקלאות להגיע בהקדם להחלטה מוסכמת בעניין איוש אלפי הנחלות הפנויות בישראל. החלטה משנת 2003 הביאה להקפאה לכאורה של הטיפול בתחום שמשקפת כשל חמור בתפקודם של הגופים השלטוניים המופקדים על ניהול המדיניות הלאומית בתחום המקרקעין והחקלאות.
על פי דו"ח המבקר, "אם שני הגופים לא יגיעו להחלטה מוסכמת בהקדם, יהיה על מועצת מקרקעי ישראל להתכנס לצורך הכרעה בדבר מדיניות האיוש של הנחלות הפנויות".
"ראוי", כותב המבקר, "כי שר הבינוי והשיכון ושר החקלאות יעקבו מקרוב בחודשים הקרובים אחר הפעולות הנעשות לשם כך".
ממינהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "מועצת מקרקעי ישראל בישיבתה האחרונה הטילה על ועדת המשנה את הדיוןן בנושא. הוועדה אמורה להתכנס בקרוב ולקבל החלטות בעניין זה".