$
המזרח התיכון

בלעדי ל"כלכליסט" - מכה קשה לחמאס בעזה: הבנק הערבי סוגר את סניפיו ברצועה

הסיבה: חשש שכספי הבנק יגיעו לידי חמאס. שניים מהסניפים נסגרו בסוף השבוע והשלישי ייסגר בקרוב. נטישת הבנק משתקת את הפעילות העסקית הבינלאומית ברצועה, ומקשה על העברת תשלומים מרמאללה

גולן חזני 11:1810.05.10

ערוצי הכלכלה בעזה נחסמים: הבנק הגדול ביותר בעולם הערבי, "הבנק הערבי" (Arab Bank), סוגר השבוע את שלושת סניפיו ברצועת עזה, כך נודע ל"כלכליסט". עם סגירת הסניפים לא ייוותרו ברצועה בנקים הפועלים לפי כללי התקינה הבינלאומיים לבנקאות. המשמעות הרחבה יותר של יציאתו של הבנק הערבי מהרצועה היא בניתוק הנתיב להזרמת כספים מארגוני סיוע, וכן בשיתוק הפעילות העסקית הבינלאומית מהרצועה ואליה.

  

 

שניים מתוך שלושת הסניפים נסגרו בסוף השבוע האחרון, ואילו הסניף הראשי בשכונת רימאל שבעזה, ייסגר בקרוב. למרות סגירת הסניפים בעזה, ביהודה ושומרון ימשיך לפעול הבנק המחזיק בשלוחה בכל עיר בגדה. כרגע פועלים בעזה בנקים פלסטיניים מקומיים כדוגמת בנק פלסטין והבנק האסלאמי, שאינם עומדים בתקינה הבינלאומית ואינם מקבלים כספים מגורמי הסיוע השונים, שחוששים כי הכספים יגיעו לידי חמאס או יולבנו. על בנקים אלו אין פיקוח בינלאומי, ולפיכך הם רשאים לעשות פעולות שכאלה.

 

הסיבה המרכזית ליציאת הבנק הערבי מעזה נעוצה בחשש מתביעות עתידיות של ארגונים הנלחמים בטרור. ל"כלכליסט" עוד נודע, כי לאחרונה דרשו רשויות החמאס מהבנק להעביר אליו את כספי המסים, במקום לממשלת הרשות הפלסטינית ברמאללה, מהלך שבוודאי היה חושף את הבנק הערבי לתביעות.

 

"נוצרו תנאים בלתי אפשריים להפעיל בנק ברמה הנאותה", אמר גורם המקורב לבנק ל"כלכליסט". "לאורך החודשים האחרונים צמצם הבנק את הפעילות שלו ברצועה, אבל לאחרונה לא נותרה ברירה, והבנק היה חייב להפסיק את הפעילות בעזה כדי לעמוד בחוקי הבנקאות הבינלאומיים". רק בשבוע שעבר הגיעו חמושים לבנק פלסטיני מקומי אחר, וגבו בכוח 400 אלף דולר מכספי המסים של הסניף.

 

הבנק הגדול בעולם הערבי

 

נטישת הבנק מהווה מכה קשה לאוכלוסייה המקומית שלא תוכל להעביר כספים לחו"ל, ומלבד זאת יהיה קושי בהעברת משכורות ושאר כספי סעד מרמאללה. מהבנק הערבי נמסר ל"כלכליסט" כי "אנו מחויבים לכללי הבנקאות המחמירים ביותר ולשמירה על רמה גבוהה של פעילות בהתאם לכללי הנאותות המקובלים בעולם. לצערנו, המצב ברצועת עזה אינו מאפשר לנו לפעול ברמה שאליה אנו מחויבים, ולכן פעילות הבנק תיפסק עד שיתאפשרו תנאי עבודה הולמים".

 

הבנק הערבי נוסד בישראל ב־1930, בתקופת המנדט הבריטי. מייסדיו ובעליו הנוכחים פלסטינים, משפחת שומאן מהכפר בית חנינא במזרח ירושלים. כיום הוא אחד הגופים הפיננסיים הגדולים בעולם הערבי. מרכזו בעמאן שבירדן, והוא מחזיק כ־500 סניפים ב־30 מדינות. נשיא הבנק, עבד אל־חמיד שומאן, ירש את התפקיד מאביו עבד אל־מג'יד שומאן שהיה בין התומכים הבולטים בערפאת ובאש"ף, ותרם רבות לארגון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x