$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": נתניהו קובר את הצעת החוק לניקוי רשות השידור משיקולים פוליטיים

רה"מ הורה להתנגד להצעת החוק הפרטית המעקרת את רשות השידור משיקולים פוליטיים, ובמקביל מגבש הצעת חוק ממשלתית בנושא. בתחילת השבוע מינה נתניהו את עצמו כשר האחראי על רשות השידור

תומר אביטל 16:3730.04.10

ראש הממשלה הורה להתנגד להצעת החוק הפרטית המעקרת את רשות השידור משיקולים פוליטיים, אולם יוזם הצעת חוק ממשלתית בנושא - כך נודע ל"כלכליסט". שתי הצעות החוק מבוססות על העיקרון שלפיו תוקם ועדת מינויים לא פוליטית בת חמישה חברים: שופט בדימוס, פרופסור לתקשורת, שני נציגים בעלי

מעמד בתחומי התרבות ונציג בעל מעמד בתחומי הכלכלה. הוועדה תמנה את "מועצת הרשות", הגוף המפקח, מתוך רשימה של מועמדים שתציע ועדת המינויים. המועצה תקבע את מדיניות הרשות ותמנה את המנכ"ל.

 

כיום יו"ר ומנכ"ל רשות השידור הם מינוי פוליטי. שניהם נבחרים על ידי השר הממונה על רשות השידור, ומינויים מאושר על ידי הממשלה. לרשות אין יו"ר כבר למעלה משנה, והמנכ"ל הנוכחי מסיים את הקדנציה בתוך כשנה וחודשיים. הצעות החוק המדוברות יטרפו את הקלפים ועלולות לעכב מינוי של יו"ר חדש עד לסיום החקיקה. מצד שני, ראש הממשלה ככל הנראה יזדרז ויציע מועמד מטעמו בזמן הקרוב כדי לזכות ביו"ר אוהד לשלוש השנים הקרובות.

 

ראש הממשלה כבר מעורב לא מעט בענייני רשות השידור. ביום ראשון מינה את עצמו כשר האחראי על הרשות במקומו של שר ההסברה יולי אדלשטיין. לפי גורמים בליכוד, נתניהו הוביל את פסילת מינויו של המועמד אמנון דיק ליושב ראש הרשות - טיעון שהוכחש על ידיו.

 

הצעות החוק המדוברות ישחררו את רשות השידור מכבליה הפוליטיים, ויתנו את הכוח למנות בכירים בה בידי אנשי ציבור ומומחים מקצועיים. בכנסת הקודמת הגישו איתן כבל ויצחק הרצוג הצעת חוק ממשלתית זהה שעברה בקריאה ראשונה, אך הכנסת התפזרה בטרם הבשילה לכדי חוק מוגמר.

 

ביום ראשון הקרוב תעלה הצעת החוק הפרטית של חברי הכנסת נחמן שי ויוליה שמאלוב ברקוביץ', שעליה חתומים יותר מ-50 ח"כים, לוועדת השרים לענייני חקיקה. אולם ראש הממשלה מתכוון כאמור להפילה. במשרד ראש הממשלה טוענים כי זה נעשה מאחר ובימים אלו מגובשת הצעת חוק ממשלתית בנושא, בשיתוף עם מגישי ההצעה המקורית.

 

ח"כ שי, הנמצא בבוסטון, אמר ל"כלכליסט" כי "הצעת החוק תשמור על עצמאות הרשות ותאפשר לה לעשות מה שצריך. אבל ראש הממשלה רוצה להכפיף את הרשות לעצמו ולהחזיק את הכוח הפוליטי כדי להשפיע על השידורים שלה. יש כאן השתלטות גסה על השידור הציבורי".

 

לדברי ח"כ איתן כבל, "חלק מהותי מהרס רשות השידור נובע מהעובדה שהפכה לכלי של פוליטיקאים, כל אחד בתורו. הרשות כעת היא כמו צעצוע בידי ראש הממשלה. הוא יכול בקלות למנות את השר יוסי פלד לקדם את החוק אך בחר להשאיר את הרשות בידיו".

 

גורמים בממשלה משוכנעים שהצעת החוק הממשלתית שתוגש תהיה מרוככת יותר מהצעות החוק המקוריות.

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר, כי "משרד ראש הממשלה בשיתוף עם משרד האוצר ומשרד המשפטים, מגבש הצעת חוק ממשלתית בנושא רשות השידור, המבוססת על עקרונות מתוך הצעת החוק שעברה בכנסת בקריאה ראשונה. מנכ"ל משרד ראש הממשלה קיים בנושא זה מספר פגישות עם גורמים שונים, ביניהם גם יוזמי החוק (חברי הכנסת איתן כבל וחיים אורון). בסיום תהליך ההכנה, בכוונת ראש הממשלה להגיש הצעת חוק ממשלתית בנושא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x