$
בארץ

פישר השאיר את הריבית ללא שינוי, על רמה של 1.5%

הסיבות העיקריות להותרת הריבית ללא שינוי היא החשש מהתחזקות נוספת של השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם, וכן הירידה שנרשמה לאחרונה באינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, לרמה של 2.8%

אמנון אטד 17:3026.04.10

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לקח הערב (ב') פסק זמן נוסף בהעלאות הריבית שהוא מבצע מאז חודש ספטמבר האחרון, והשאיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי, ברמה של 1.5%.

 

את ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי קיבל הנגיד למרות רצף הנתונים התומך בהעלאת ריבית נוספת: העדכון כלפי מעלה שביצע בנק ישראל בשבוע שעבר בהערכות הצמיחה לשנת 2010, וממצאי סקר החברות שפורסם אתמול, המעידים על המשך התרחבות הפעילות הכלכלית במשק ברבעונים הראשון והשני של השנה.

 

 

הסיבה העיקרית להשארת הריבית ללא שינוי היא החשש בבנק ישראל מהתחזקות נוספת של השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם. ההערכה היא שנגיד הבנק המרכזי האמריקאי, בן ברננקי, צפוי להחליט מחרתיים על הותרת הריבית על הדולר ללא שינוי, ברמה האפסית שבה היא נמצאת כבר חודשים ארוכים. העלאת ריבית נוספת אצלנו תרחיב לכן את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר ותגביר את האטרקטיביות של השקל, דבר שיגדיל את הפגיעה ביצואנים.

 

סיבה נוספת להימנעות מהעלאת הריבית היא הירידה שנרשמה לאחרונה באינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, לרמה של 2.8% - נתון המעיד על התכנסות הציפיות האינפלציוניות אל תוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

"החלטה מובנת לחלוטין"

 

אורי יהודאי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים, מסר בתגובה להחלטת הנגיד: "אני מברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. ברוב הבנקים המרכזיים בעולם נזהרים מהעלאות ריבית כדי לא לפגוע בהתאוששות השברירית. בישראל העלאת ריבית עלולה להגביר את מגמת התחזקות השקל מול מטבעות הסחר העיקריים-היורו והדולר- ובכך לפגוע ביכולת התאוששותו של המשק הישראלי".

 

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "החלטת נגיד בנק ישראל שלא להעלות את שיעור הריבית במשק מובנת לחלוטין, שכן לא היה שינוי משמעותי במצב המשק, ואף לא שינוי עקרוני בתחזיות הכלכליות באשר להתאוששות המשק. לפיכך, כל שינוי בשיעור הריבית בשלב זה אם היה נעשה, היה מוקדם מדי".

 

יהודה טלמון, נשיא להב: "אני מברך על החלטת הנגיד שלא להעלות את הריבית לחודש מאי, אך מצר על עליית הריבית בחודש שעבר, שמצביעה כי נגיד בנק ישראל אינו רגיש לצרכי האשראי של המגזר העסקי במדינת ישראל. מסקרים שנערכו עבור להב, עולה כי מצוקת האשראי היא הנושא החשוב ביותר לעסקים הקטנים והבינוניים במדינת ישראל. מדיניות הריבית של נגיד בנק ישראל, שמצאה את ביטויה בעליית הריבית בחודש שעבר, מחריפה את מצוקת האשראי ובסופו של דבר פוגעת במגזר העסקי במדינת ישראל. אני קורא לנגיד לשקול מחדש את מדיניות הריבית ואולי אף להוריד אותה לרמות הקיימות בגוש היורו ובארה"ב, לשיעור של 0.5%-0.6%".

 

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה: "אי העלאת הריבית מוצדקת, ומאזנת בין הצורך לתת עדיפות למדיניות המסייעת לחידוש הצמיחה במשק ובין קיומה של אינפלציה סבירה במשק הישראלי. הנזק הגדול לכלכלה האירופאית בעקבות האפר הוולקני, והשפעתו שעדיין אינה ברורה על היצוא הישראלי, חייבו את בנק ישראל להמתין

מה דעתך על מניית מזרחי טפחות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

ולהותיר את הריבית על כנה לחודש נוסף לפחות. למרות ההערכות על העלאת ריבית קרובה של הפד האמריקאי, עדיין קיימת אי ודאות לגבי סימני הצמיחה בארה"ב ומן הראוי שלא להגדיל בינתיים את פערי הריביות בין ישראל לארה"ב".

 

ממזרחי טפחות נמסר כי "בהיעדר נתונים חריגים, יש להניח שהריבית תעלה בתדירות דו חודשית ממוצעת. תרחיש כזה, אם יתאמת, יהווה הטוב בכל העולמות מבחינת בנק ישראל ויאפשר לו להתרחק מהריביות במדינות המפותחות בלי לגרום להתחזקות מהירה מדי בשער השקל".

 

יניב חברון, מנהל מחלקת המחקר באקסלנס: "פישר נותר נאמן לדרכו שלו - הריבית תעלה בהדרגתיות והפעם תישאר על כנה. כבר בתחילת הדרך אמר הנגיד כי תהליך העלאת הריבית יהיה הדרגתי, כלומר בכל פעם שתהיה באפשרותו לעצור ולהמתין הוא יותיר את הריבית על כנה. הסיבות להעלאת הריבית נותרו בעינן: התבססות הצמיחה הן העולמית והן המקומית נמשכת, רמת הריביות של הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים עדיין נמוכות, הציפיות האינפלציוניות עדיין גבוהות יחסית אם כי התמתנו מעט".

 

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון: "בנק ישראל בחר להותיר את הריבית ללא שינוי למרות שמרבית הגורמים תמכו בהעלאה. ניראה כי אחד השיקולים המרכזיים שהנחו את הבנק הם הימנעות מהעלאה רציפה של הריבית. שיקול זה אינו מוצדק לדעתנו ואנו מעריכים כי הבנק החמיץ הזדמנות נוחה להעלאת הריבית ולהפחתה נוספת בציפיות לאינפלציה שהייתה מונעת ממנו העלאות ריבית מיותרות בעתיד".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x