$
דעות

הסיכון היווני

איך משפיע המשבר של יוון על שוק ההון הישראלי

גדעון בן נון 10:4426.04.10

לאחרונה אני נתקל בשאלות חוזרות בנוגע למשבר ביוון: 'האם ייתכן כי ייתנו ליוון ליפול?' וגם 'מה זה יעשה לשווקים?'. למרבה הצער, נפילת יוון אפשרית בהחלט והיא תתרחש כמובן אם המדינה לא תצליח לגייס חוב חדש כדי לפרוע חובות קיימים.

 

נפילת יוון – התרחיש הסביר

 

'נפילה' של מדינה היא אירוע מפחיד וטראומטי, המלווה בהיבטים לאומיים. במרבית המקרים מהות העניין הוא קושי לשלם את החובות והתוצאה היא שמיטת חובות של אותה מדינה. במילים אחרות, פשיטת רגל.

 

נפילתה של יוון היא בהחלט אירוע אפשרי. עד כה לא לא נוצר כוח חילוץ, בוודאי לא מתוך אירופה. דווקא ה-IMF (קרן המטבע הבינלאומית) דוחקת לפתרון, לעומת גרמניה אשר אינה ממהרת לסייע. בגרמניה קיימת התנגדות לתת סיוע ליוון ונראה שההתנגדות תרד רק בתמורה להשגת מעמד פוליטי עדיף באיחוד האירופי. בהתנהלות הנוכחית, אף כי קשה לקבל ולהאמין, יוון צועדת בבטחה בכיוון של פשיטת רגל, כאשר הצרכים המיידיים שלה הם פי שלושה מהסכום המוצהר, 75 מיליארד דולר ולא 25 מיליארד דולר.

 

למרות שזה נראה האינטרס ההפוך של מרבית הגורמים הנוגעים בדבר ומחפשי הפתרונות, נראה כי לא תהיה מסה קריטית לאינטרסים שימנעו את נפילתה.

 

מהו הסיכון הגלום בכך?

 

אז יוון יכולה להגיע לחדלות פרעון. הדבר עשוי לקרות עקב קושי לגייס את הסכום הדרוש כדי לפרוע חובות מיידיים, כלומר, קושי במחיזור החובות.

 

נפילתה של יוון יכולה ליצור גל הדף משמעותי בסביבת השווקים. מדובר באירוע שעלול לגרור נזקים נוספים ולהביא לנפילה של מדינות נוספות, כאשר המועמדת הבאה היא אירלנד. ככל שהמשבר ביוון יתמשך, כך ניתן יהיה לצפות לעליה בעלויות הגיוס של מדינות ה-PIIGS (פורטוגל, אירלנד, איטליה, יוון וספרד). למרות החומרה שבעניין, נפילת יוון ואף מדינה חלשה נוספת, עשויה להסתיים באירוע מקומי. הדבר יביא לנקיון של חובות רעים מהמאזנים של אלו שהלוו לה את הנכסים, הרעילים יש לומר. על כך, המדינות החזקות לא תתלונן.

 

באירוע מסוג זה, יכולה להיות פאניקה עולמית זמנית, אבל לא בהכרח חזרה של העולם לתקופת המשבר העולמי שראה את שיאו אך לפני 18 חודש.

  

ומה זה יעשה לנו?

 

ישראל נמצאת במסלול חיובי למדי, הן מבחינה מאקרו כלכלית והן מבחינת שוק ההון. הדבר נכון גם לגבי מדינות מובילות ההולכות ומתחזקות לאחר המשבר, בעיקר ארה"ב וגרמניה.

 

הפאניקה בשווקים עשויה להוביל לנפילה זמנית בשוקי המניות ולהפריע במעט למגמה החיובית הקיימת בשוק המקומי. יש מי שיטען כי נפילה כזו תגרור את המימוש ה"בריא" בשוק המקומי כך שהוא יהיה נקודת כניסה לשוק המניות בישראל, שרשם בשנה האחרונה ביצועים עודפים על מרבית השווקים בעולם.

 

בנוסף, ניתן לצפות כי נפילת יוון תגרור נפילה משמעותית נוספת של האירו והתחזקות של הדולר. התחזקות זו עשויה להיות מתורגמת לפיחות השקל ביחס לדולר – דווקא אירוע חיובי במונחי המשק הישראלי, הנהנה מצמיחה מוטת יצוא לגוש הדולר.

 

במונחים של מיצוב כלכלת ישראל, המשבר ביוון עשוי לשפר את מעמדה של ישראל, הנהנית מיתרות מט"ח ויכולת פרעון טובה, תוך שיחס החוב לתוצר הולך ופוחת. כל אלו יכולים לתרום ליכולת הגיוס של המשק הישראל בעולם.

 

מעל לתנודות בשווקים, נפילת יוון עשויה להזכיר לעולם כי סיכונים קיימים תמיד והיא תוריד, אולי, את רמת השאננות.

 

לסיכום, נפילת יוון היא ספיח מאוחר למשבר הסאבפריים. ספיח זה נוצר עקב אי טיפול בבעיה במועדה, כפי שעשו האמריקאים. למרות הקרבה הגיאוגרפית של יוון לישראל, היא נראית רחוקה מאוד במונחים כלכליים ולכן – הנזק במונחי השוק המקומי עשוי להיות מתון יחסית. במילים אחרות, כאב ראש קטן וחזרה לריצה הגדולה של המשק המקומי והשווקים בעולם.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, מקבוצת שקל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x