בלעדי ל"כלכליסט": ענת לוין עוזבת את מגדל ומצטרפת לבנק הפועלים
מנהלת ההשקעות המוערכת של מגדל תתמנה למשנה למנכ"ל בנק הפועלים ולממונה על חטיבת ה־Global Treasury שאחראית גם על תיק הנוסטרו של הבנק. המינוי הוא חלק ממהלך שינוי פני ההנהלה בבנק הפועלים, שאותו מובילים היו"ר יאיר סרוסי והמנכ"ל ציון קינן מאז כניסתם לתפקיד
חיזוק משמעותי לבנק הפועלים: ל"כלכליסט" נודע כי ענת לוין, מנהלת ההשקעות המוערכת של חברת הביטוח מגדל, סיכמה בסוף השבוע על הצטרפותה לבנק. לוין תתמנה לתפקיד משנה למנכ"ל ציון קינן. במסגרת תפקידה תנהל לוין את חטיבת ה־Global Treasury בבנק הפועלים. לוין תחליף את מוטי שושן, שמכהן בתפקיד מאז 2005.
החל ב־2005 מיישם בנק הפועלים תוכנית אסטרטגית המתבססת על ניהול Treasury גלובלי הכולל את חדרי העסקאות בישראל, בלונדון ובניו יורק ואת תחום ניהול הנכסים וההתחייבויות של הבנק הכוללים את תיק הנוסטרו (חשבון ההשקעות שהבנק מנהל בעבור עצמו). מ־2006 הממונה על פעילות ה־Global Treasury הוא חבר הנהלה.
גורם בשוק ההון אמר אתמול ל"כלכליסט": "מדובר במהלך מבריק של סרוסי וקינן. לוין היא אחת המנהלות המוערכות ביותר בתחום ההשקעות ותהווה חיזוק להנהלת הפועלים".
הצטרפותה של לוין היא עוד שלב בשינוי פניה של הנהלת בנק הפועלים - מהלך שהובילו יו"ר הדירקטוריון יאיר סרוסי והמנכ"ל ציון קינן מאז נכנסו לתפקידם באוגוסט 2009. לוין היא "שחקנית החיזוק" השנייה שבנק הפועלים מחתים: בנובמבר 2009 מונה שמעון גל לתפקיד ראש החטיבה העסקית בבנק. גל הגיע לבנק הפועלים ממזרחי טפחות, שבו כיהן כראש החטיבה העסקית.
במקביל ביצעו סרוסי וקינן שורה של חילופי תפקידים וקידומים בתוך הבנק. לתפקיד ראש החטיבה הקמעונאית מינה קינן את לילך אשר־טופילסקי, שקודמה מתפקידה הקודם כראש חטיבת האסטרטגיה. אשר־טופילסקי החליפה את אורי פז, שעזב את בנק הפועלים ומונה לאחרונה לתפקיד מנכ"ל בנק ירושלים.
גם בחטיבה הבינלאומית, המנהלת את פעילותו של בנק הפועלים בעולם, התחלפו המנהלים: ראש החטיבה אלברטו גרפונקל עזב את הבנק ובמקומו מונתה לתפקיד מבקרת הפנים של הבנק אורית לרר. במקביל ביצע קינן שלושה מינויים חדשים מתוך הבנק לתפקידים בהנהלה: יעקב אורבך מונה למבקר פנים; אפרת יעבץ מונתה לראש חטיבת משאבי אנוש; ואריק פינטו מונה לראש חטיבת האסטרטגיה.
מנהלת במגדל תיק של 100 מיליארד שקל
לוין (47) היא בוגרת תואר ראשון בכלכלה ומינהל עסקים (בהצטיינות) ו־MBA באוניברסיטה העברית. היא הצטרפה לחברת הביטוח מגדל ב־1999 לאחר שכיהנה כמנכ"ל משותף בבית ההשקעות נשואה זנקס. קודם לכן עבדה במגוון תפקידי ניהול באופק ני"ע והשקעות. מאפריל 2002 היא משמשת כמשנה למנכ"ל מגדל וכמנהלת תחום השקעות ואשראי בחברה.
עם עזיבתו של איזי כהן את תפקיד מנכ"ל מגדל, באפריל 2008, היתה לוין בין המועמדים להחליפו — אך לבסוף נבחר לתפקיד יונל כהן, ששימש קודם לכן מנהל האסטרטגיה והפיתוח העסקי של מגדל ויו"ר מקפת, קרן הפנסיה של החברה.
התפתחות הקריירה של לוין במגדל היתה במקביל להתפתחות יחידת ההשקעות בחברה, שנהפכה מיחידה קטנה שעסקה בניהול ניירות ערך ומעט נדל"ן לחברת השקעות מגוונת: בעוד שב־2002 עמד תיק ההשקעות של מגדל על כ־30 מיליארד שקל, כיום היקפו הוא כ־100 מיליארד שקל. תחומי האחריות של לוין במגדל כיום כוללים השקעות סחירות, השקעות ריאליות, משכנתאות, אשראי, נדל"ן, השקעות אלטרנטיביות וגזברות הקבוצה.
בשמונה השנים האחרונות שימשה לוין שחקנית מרכזית בתחום האשראי החוץ־בנקאי, שהתפתח במהירות עצומה -בין השאר בעקבות יישום המלצות ועדת בכר והירידה המשמעותית בחלקם של הבנקים כנותני אשראי במשק. לוין הקימה במגדל מערך אשראי עצמאי לביצוע עסקאות ייחודיות שבהן לגוף המוסדי יש השפעה על מבנה החוב ויכולת לעקוב אחריו לאורך זמן — כמו למשל עסקת מימון בניית הלוויין עמוס 5 של חברת חלל תקשורת, מפעילת לווייני עמוס; מימון לקבוצת אייפקס־סבן ברכישת בזק; מימון לסמייל, כיום B תקשורת, כחלק מהעסקה לרכישת מניות בזק על ידי שאול אלוביץ'; מימון משני לכביש 6; והשתתפות במימון פארק אזורים (עסקה בהיקף כולל של 750 מיליון שקל). נוסף על כך, בנתה לוין בתוך מגדל חברת נדל"ן שלה הון עצמי של כ־5 מיליארד שקל.
כמו כן הקימה לוין מערך מקצועי לניהול השקעות בסטנדרטים בינלאומיים, חברת דירוג פנימית לביצוע הערכות אשראי עצמאיות, מערך ניהול סיכונים ובקרה עצמאי, חדרי מסחר המחולקים לדסקים מתמחים (מניות, אג"ח וחו"ל), גזברות לניהול תזרים הקבוצה וכן יחידה עצמאית לביצוע עסקות ריאליות.
בנובמבר 2009 קיבלה לוין הצעה להתמנות לתפקיד הממונה על הביטוח ושוק ההון במשרד האוצר במקומו של ידין ענתבי, שסיים את תקופת כהונתו. לאחר ששקלה את ההצעה, ולמרות לחץ גדול שהופעל עליה מצד בכירים במשרד ראש הממשלה ומשרד האוצר, החליטה לוין שלא להיענות לה והסבירה כי "לפי שעה החלטתי להמשיך ולתרום מיכולותיי במשק הישראלי שלא במסגרת תפקיד ממלכתי". בסופו של דבר מונה לתפקיד פרופ' עודד שריג, מומחה למימון ששימש גם דירקטור בבנק הפועלים.
לצד תפקידה במגדל לקחה לוין חלק בפעילות ציבורית ובשנים האחרונות היתה חברה בוועדת חמדני להגברת מעורבות גופים מוסדיים בממשל תאגידי בחברות וחברה בוועדת חודק לקביעת סטנדרטים ואופן התנהלות של גופים מוסדיים בשוק האג"ח הלא־ממשלתיות. לוין גם חברה בוועדה המייעצת של מרכז קיסריה במרכז הבינתחומי וחברה בוועד המנהל של המכללה למינהל.
לא חסידה של אג"ח קונצרניות
חלק מרכזי בתפקידה של לוין יהיה האחריות על ניהול תיק הנוסטרו של בנק הפועלים - פעילות הבנק למען עצמו באמצעות השקעות באג"ח, פיקדונות בבנקים, הנפקת אג"ח ועסקאות במכשירים פיננסיים נגזרים. לוין ידועה כמי שאינה חסידה של אג"ח קונצרניות בתיק ההשקעות ומעדיפה להשקיע ישירות במניות.
תיק הנוסטרו של בנק הפועלים גרם לו הפסד כבד ברבעון הראשון של 2008 - זאת עקב תיק ניירות הערך מגובי המשכנתאות (MBS) של הבנק. היקף ההשקעה בתיק עמד בסוף מרץ 2008 על כ־3.42 מיליארד דולר. עקב המשבר החריף שאליו נקלע שוק המשכנתאות בארה"ב, ולאחר שבנק ישראל הורה לבנק הפועלים להקצות הון בשיעור כפול כנגד החזקותיו בתיק ה־MBS - מכר בנק הפועלים את התיק במאי 2008 לקרן פימקו האמריקאית של ביל גרוס בהפסד של כ־870 מיליון דולר (לפני מס).
נכון לסוף ספטמבר 2009, הערך המאזני של תיק ניירות הערך של בנק הפועלים עומד על כ־28.2 מיליארד שקל (כ־26 מיליארד שקל מושקעים באג"ח וכ־2.2 מיליארד שקל מושקעים במניות). תיק ניירות הערך כולל רווחים שטרם מומשו של כ־1.1 מיליארד שקל.
השווי של השקעת בנק הפועלים בניירות ערך מסוג MBS בסוף ספטמבר 2009 הסתכם ב־301 מיליון שקל. לבנק גם השקעה בשווי 331 מיליון שקל בניירות ערך מגובי נכסים (ABS).
נוסף על כך, לבנק הפועלים מזומנים ופיקדונות בבנקים בסכום של כ־45 מיליארד שקל (מהם פקדונות בבנק ישראל בהיקף 27.1 מיליארד שקל).
מלוין לא התקבלה תגובה.
מבנק הפועלים נמסר: "אין תגובה".