$
מוסף כלכליסט 11.3.10

המיליארדר של רפי ברבר

פרשת דני דנקנר העלתה לכותרות בארץ את שמו של המיליארדר הצ'כי פטר קלנר, שותפו של רפי ברבר בקרן RP. האיש העשיר במדינתו שומר באדיקות יוצאת דופן על פרטיותו, אינו מתראיין - ורק מעטים פגשו בו. הרמת מסך

קרן צוריאל- הררי 09:1911.03.10

כשבעל השליטה בחברה רב־לאומית גדולה, ולמעשה האיש הכי עשיר במדינתו, בוחר לפרסם בדו"חות הכספיים של החברה שבבעלותו תמונת ענק שלו על עמוד מלא - המצח בקצה העליון של הדף, הסנטר בתחתון - מה הוא רוצה להשיג? ודאי יש סיבה שבגללה קיבל החלטה לא שגרתית לדגמן בגודל כמעט טבעי באכסניה לא טבעית שכזו. הרי קשה לדמיין את ביל גייטס, האיש העשיר באמריקה, מפרסם בעמוד 5 בדו"חות של מיקרוסופט, מיד לאחר תוכן העניינים, צילום פורטרט של עצמו. אבל זה בדיוק מה שעשה פטר קלנר, האיש העשיר בצ'כיה.

פרשת דני דנקנר העלתה לכותרות בארץ את שמו של המיליארדר הצ'כי פטר קלנר פרשת דני דנקנר העלתה לכותרות בארץ את שמו של המיליארדר הצ'כי פטר קלנר

 

זה נשמע כמו אקט מגלומני של אדם מוחצן, שהאגו שלו לעולם אינו שבע מתשומת הלב הציבורית - אלא שקלנר נהנה דווקא מתדמית הפוכה, של אדם שבורח מחשיפה כמו מאש. הציבור בארץ נחשף לשמו לראשונה רק בימים האחרונים, כאחד השחקנים בפרשת דני דנקנר־הפועלים, אבל בדיקת "מוסף כלכליסט" מגלה שלא רק ישראלים אינם יודעים כמעט דבר על האיש שחתום עם רפי ברבר על הקמת קרן ההשקעות RP.

 

גם במולדתו צ'כיה, מתברר, מדובר בדמות מסתורית של מיליארדר ששומר על פרטיותו בקנאות וכמעט אינו מתראיין בכלי התקשורת. התנהגותו אף קנתה לו בתקשורת בארצו את הכינוי "רוח רפאים", ושיוותה לו הילה מיתית כמעט. ניסיון לראיין את קלנר בעצמנו נתקל בחומה בצורה: אנשי התקשורת שלו הודו לנו באדיבות על התעניינותנו והוסיפו אותנו לרשימה (האינסופית, אפשר לשער) של מבקשי הראיונות עמו.

 

עלייתו של סוכן

 

אז מיהו פטר קלנר, שהוצב על ידי העיתון "פורבס" במקום ה־76 ברשימת עשירי העולם, עם הון נטו של 6 מיליארד דולר? הוא נולד לפני 46 שנה, בימי השלטון הקומוניסטי, בעיר ליברץ, בוהמיה, במערב צ'כיה. בגיל 23 סיים את לימודיו בפקולטה לכלכלה תעשייתית באוניברסיטת פראג ופנה לעבודתו הראשונה, שהיתה נטולת זוהר בעליל: סוכן מכירות של מכונות צילום "ריקו".

 

עבודה אפורה אולי, אבל ממקום עבודה זה יצא עם שני שותפיו לעתיד, מילאן מדריק ומילאן וינקלר, שהקימו יחד אימפריה עסקית. כיום הוא מתגורר בווילה עטורת פרסים שתכנן האדריכל יוסף פלסקוט, בשכונת יוקרה בפראג, עם אשתו השנייה, רנאטה, שהיתה העוזרת האישית שלו ברוסיה, וארבעת ילדיו.

 

 

תחילת דרכו העסקית של קלנר היתה ב־1991, עם הכרזת צ'כיה על הפרטה כללית של נכסיה, אז הקים עם שני שותפיו את קרן PPF (ראשי תיבות של "קרן ההפרטה הראשונה" בצ'כית). השלושה לוו סכום צנוע יחסית של כמיליון דולר כדי לרכוש חברות ממשלתיות שהופרטו - וההצלחה היתה כמעט מיידית. "תוך כחמש שנים קנתה PPF יותר מ־200 חברות, שהיו שוות כ־5 מיליארד קרונות (כ־263 מיליון דולר בערכים של היום)", מספר ל"מוסף כלכליסט" לואיס קובאנדה, העורך הכלכלי של השבועון הצ'כי "טידן".

 

גולת הכותרת של מסע הרכישות היתה חברת הביטוח הגדולה בצ'כיה, צ'סקה פוז'יסטובנה, שב־1995 רכשה הקרן 20% ממנה, ועם השנים הגדילה את חלקה עד לבעלות כמעט מלאה. ב־2001 נרשמה נקודת דרך נוספת, כאשר PPF רכשה מהמדינה את מניותיה בבנק הצ'כי קומרצ'ני בנקה - ומכאן היתה הדרך קצרה להתרחבות במרכז ומזרח אירופה, ולהפיכת PPF על זרועותיה השונות לאחת מחברות הפיננסים והביטוח הגדולות באירופה.

 

רוב ההישגים של PPF מיוחסים לקלנר עצמו, שתוך שנים אחדות מהקמתה נפרד משני שותפיו. כיום יש לקלנר שני שותפים אחרים בחברה - ג'ירי סמג'ק, איש עסקים שמסייע בפיתוח עסקי הקבוצה ברוסיה, וולדיסלב ברטוניצ'ק, אחד המנהלים הבכירים והוותיקים ביותר של קלנר בקבוצה - אולם השניים מחזיקים רק ב־5.6% ממניות PPF, ואינם מאיימים על שליטתו הדומיננטית של קלנר עצמו.

 

כשפטר פגש את רפי

 

"הקשר הישראלי" של קלנר, שבעטיו עלה עתה לכותרות בארץ, החל כאשר פגש את רפי ברבר. ברבר עבד אז במריל לינץ', תחילה כמנהל הגלובלי של מוצרים קשורי־מניות ולאחר מכן כמנהל הגלובלי של מסחר במניות, והיה בחזית פיתוח העסקים של מריל בשווקים המתעוררים של אירופה. למרות החשאיות שאופפת את קלנר והקושי להגיע אליו, ברבר דווקא מצא אותו. קלנר היה זקוק למימון ל-PPF, וברבר - בשם מריל לינץ' - העניק לו אותו. הקשר בין השניים נוצר.

 

מאוחר יותר, ב־2004, כשברבר עזב את מריל וביקש להקים קבוצת השקעות משלו, הוא הצליח לגרום לקלנר המיליארדר לחבור אליו. שם הקבוצה החדשה - RP - הורכב מראשי התיבות של שמותיהם הפרטיים: רפי ופטר. מכיוון שמדובר בחברה פרטית, ששני מקימיה מקפידים על חשיפה מינימלית, קשה מאוד לקבל אמדן על היקף ההשקעה של קלנר בחברה המשותפת. ב־2009 ניהלה RP הון של כ־400 מיליון דולר. ההערכות הן שההשקעה של קלנר בקרן היתה מאות מיליוני דולרים.

 

אבל למרות הסכום הנכבד שהשקיע, קלנר לא היה פעיל במיוחד ב־RP. גורמים שקשורים בפעילותה מדווחים כי לא פגשו אותו מעולם, לא זוכרים שום אינטראקציה איתו, והתרשמו שהוא פחות או יותר שם את הכסף והלך. בשלב מסוים הוגדר קלנר כשותף ודירקטור בקבוצה, אבל כיום שמו אינו מופיע באתר האינטרנט שלה, ונראה שקשריו העסקיים עם ברבר עלו על שרטון. פנייה למשרדי RP בלונדון לקבלת תגובה לא נענתה עד לסגירת הגיליון.

 

וזו בדיוק דוגמה לשניות המרתקת שבדמותו של קלנר: הוא משקיע סכומי עתק ב־RP - אבל אינו פעיל בה. הוא האיש העשיר בצ'כיה - אבל רוב הפעילות העסקית שלו מנוהלת מהולנד. החברה שהקים, PPF, היא אחת השחקניות הפיננסיות הגדולות באירופה ומנהלת שותפות פורייה עם ענקית הביטוח האיטלקית ג'נרלי - אבל מעט מאוד ידוע על הדרך שבה עשה את הונו. הוא מככב ברשימות עשירי תבל - אבל העניק לתקשורת רק שני ראיונות ב־15 השנים האחרונות.

 

כריסטינה מונטיאן: "מסתורין עדיין אופף את הדרך שבה עשה קלנר את ההון הראשוני שלו, מיד אחרי מהפכת הקטיפה בצ'כיה", כריסטינה מונטיאן: "מסתורין עדיין אופף את הדרך שבה עשה קלנר את ההון הראשוני שלו, מיד אחרי מהפכת הקטיפה בצ'כיה", צילום: דוד הכהן

 

"מסתורין עדיין אופף את הדרך שבה עשה קלנר את ההון הראשוני שלו, מיד אחרי מהפכת הקטיפה בצ'כיה", סיפרה בראשית השבוע ל"מוסף כלכליסט" כריסטינה מונטיאן, סגנית העורך של מגזין העסקים הצ'כי CBW. "ייתכן שזה צריך להיות סוד, איך הפכת לעשיר בחלק הזה של העולם אחרי נפילת הקומוניזם. כל הדברים שקרו בתקופה ההיא, מ־1989 עד 1995, היו מבולבלים משפטית, וקשה לומר מה היה חוקי ומה לא חוקי. לקח שלוש שנים עד שהחוקים השתנו והכלכלה המרכזית הפכה לכלכלת שוק מתפקדת. לעתים אנשים פעלו בדרך שנתפסת היום, כשהשוק בשל, כלא חוקית, אבל אז השוק עוד לא היה בשל. האנשים האלה היו שם, היו להם מידע וגישה למימון, והם היו מהירים. זו היתה הדרך הנפוצה להתעשר".

 

איך נתפס קלנר בצ'כיה היום?

"כמסתורי וחכם. אנשים מעריצים אותו, אבל בו־זמן היעדר האינפורמציה לגביו משאיר מקום לספקולציות. הוא כמעט לא נותן ראיונות לתקשורת, ובפעם האחרונה הוא הופיע על השער של שני עיתונים מקומיים באותה חולצה - כלומר הוא החליט לתת ראיונות לשני אמצעי תקשורת, והם נעשו כנראה באותו יום. הוא בעיקרון לא מדבר על עסקיו, על חייו הפרטיים או על משפחתו, וזה לא מקובל פה. יש פה עשירים אחרים, שאין להם בעיה לדבר על עסקיהם, בת הזוג הצעירה שלהם או חייהם הפרטיים. הוא שונה. אני חושבת שיש לו ארבעה ילדים, אבל אפילו את זה אני לא יודעת בוודאות. למרות מעמדו, הוא מנהל חיים פרטיים לגמרי".

 

נוכח־נפקד נצחי

 

החשיבה האסטרטגית של קלנר באה לידי ביטוי כשהריח את ניצני המשבר הפיננסי האחרון. "הוא אסטרטג מרשים", אומרת מונטיאן. " ב־2007, טרם המשבר, הוא חתם על שותפות אסטרטגית עם ג'נרלי האיטלקית כדי שתגבה את פעילותו בצ'כיה. אפשר בקלות לראות בו עכשיו איש עסקים בינלאומי, הודות לפוזיציה שלו בקבוצת ג'נרלי". וזהו אכן הישג מרשים: קלנר מכר לג'נרלי האיטלקית את השליטה (51%) בעסקי הביטוח שלו תמורת 1.1 מיליארד יורו, ויחד הרחיבו הצדדים את הפעילות ל־12 מדינות במרכז ובמזרח אירופה. הפעילות הזו מייצרת היום הכנסות של יותר מ־3 מיליארד יורו בשנה.

 

העסקה גם הכשירה את הדרך לשותפות שנייה בין הצדדים, בהשקעות פרייבט אקוויטי, ולא פחות חשוב - העניקה לקלנר כרטיס כניסה למועדון יוקרתי ומלבין כתמים במקרה הצורך: דירקטוריון ג'נרלי, שבו הוא משמש כדירקטור מאז 2007. בשנתיים האחרונות גם הקים קלנר בקבוצה שלו חברת מדיה, שבה שותפים עוד בעלי פרופיל גבוה בינלאומיים: ענקית החיפושים גוגל, "האגודה העולמית של העיתונים" (WAN) ו־Atex, ספקית גלובלית של מערכות עריכה.

פטר קלנר פטר קלנר

 

עסקאות גדולות אחרות שביצע קלנר בעשור האחרון וראויות לאזכור כוללות את רכישת אימפריית התקשורת הצ'כית נובה ומכירתה מאוחר יותר לרון לאודר תמורת 580 מיליון דולר; כניסתה של PPF כשותפה (50%) באלדורדו, אחת מחמש יצרניות מוצרי החשמל הביתיים הגדולות ברוסיה; השתלטותה על מלוא פעילותה של Home Credit, שאותה הפך קלנר לחברת האשראי הקמעונאי הגדולה באירופה, ושהחלה לפעול גם באסיה; ורכישת כשליש ממניות בנק נומוס הרוסי.

 

הנזילות הזו, שמאפיינת את הדרך שבה עושה קלנר עסקים, היא כלי עבודה. הוא שם, אבל לא שם. נוכח־נפקד. האיש שכולם יודעים לומר את שמו, אך מעטים יכולים לומר שראו אותו או לחצו את ידו. קובאנדה, העורך הכלכלי של "טידן", צוחק כשאני שואלת אם פגש פעם את קלנר. "לא, לא פגשתי אותו", הוא אומר. "הוא נתן רק שני ראיונות לתקשורת הצ'כית ורק שניים־שלושה עיתונאים פגשו אותו".

 

הוא בטח היה מוותר על האאוטינג ב"פורבס".

"אני מניח שהוא לא אהב את זה יותר מדי. לדעתי, החשאיות שלו היא חלק מאסטרטגיה מוסדרת. לעסקים שלו עדיף שיהיה דיסקרטי ושלא יחשוף את האסטרטגיה שלו. אני חושב שהסודיות היא חלק מהתדמית שלו. אנשים שואלים, 'מי זה קלנר? הייתי רוצה להכיר אותו', וזה חלק מיחסי הציבור של החברה".

 

 

פטר קלנר

גיל: 46

השכלה: תואר ראשון מהפקולטה לכלכלה תעשייתית בפראג (1986)

תפקיד: מייסד ויו"ר קבוצת ההשקעות הפיננסית PPF; דירקטור בענקית הביטוח האיטלקית ג'נרלי; שותף ב־RP קפיטל.

שווי אישי: 6 מיליארד דולר

מצב משפחתי: נשוי בשנית + 4

מגורים: בשכונת היוקרהVrané nad Vltavou בפראג.

עוד משהו: בעל מטוס פרטי מסוג גולפסטרים G500

 

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x