$
משפט

גם צבי זיו נחקר במשטרה בפרשת דני דנקנר; החוקרים פשטו בשבוע שעבר על משרדי ההנהלה של בנק הפועלים

יו"ר בנק הפועלים לשעבר חשוד, בין היתר, בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים; נבדק האם ניצל את מעמדו ונתן אשראי בעשרות מיליוני שקלים תוך סיכון כספי הבנק; כן נבדק הקשר בינו ובין אלרן נדל"ן וקרן RP קפיטל; דנקנר נחקר מספר פעמים במהלך השבועיים האחרונים ואף היה נתון במעצר בית; החקירה נגד המנכ"ל לשעבר, צבי זיו - לא היתה תחת אזהרה

איתי הר אור וגולן חזני 15:0503.03.10

דני דנקנר נחקר במשטרה בחשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות על פי פקודת הבנקאות. צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, נחקר אף הוא במסגרת הפרשה - אם כי לא באזהרה.

 

דנקנר, שנאלץ לפרוש מתפקידו כיו"ר בנק הפועלים על ידי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נחקר באזהרה מספר פעמים בשבועיים האחרונים ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) ואף היה נתון במעצר בית. החקירה עסקה בקשר לתפקידו כדירקטור וכיו"ר דירקטוריון בנק הפועלים בשנים 2009-2005.

 

מה דעתך על מניית פועלים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

ל"כלכליסט" נודע כי חוקרי המשטרה פשטו בשבוע שעבר על משרדי ההנהלה של בנק הפועלים ברחוב יהודה הלוי ונטלו מסמכים הקשורים בחשדות נגד דנקנר. חקירת המשטרה מתמקדת בקשר בין חברת אלרן השקעות שבשליטת גדי ודורי דנקנר, קרן RP קפיטל המנוהלת ע"י רפי ברבר ושהיתה שותפה עם אלרן במספר מיזמים, ובין דני דנקנר. ככל הנראה דנקנר חשוד כי ניצל לרעה את מעמדו ונתן מתן אשראי בהיקף של עשרות מיליוני שקלים תוך סיכון כספי הבנק. החקירה מלווה על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

 

גורמים במערכת הבנקאית העריכו כי ייתכן שחקירתו של דנקנר קשורה למאבק שהתרחש בין בנק ישראל לבין הבעלים של בנק הפועלים, שרי אריסון, סביב כהונתו של דנקנר. על פי הערכות, ייתכן שהחשדות עליהן נחקר דנקנר הם אלו שעמדו מאחורי התנגדותו של נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, למינויו של דנקנר ליו"ר קבוע של הבנק.

 

בהודעת המשטרה נמסר כי דנקנר נחשד בעבירות "מתחום טוהר המידות". הגדרה זו מקבלת נופך של עבירות מנהליות-אתיות והמעוררות תגובה רגשית חיובית. אלא שמבחינה משפטית פלילית, למעשה, טוהר המידות הוא שם יפה לכלל העבירות. מבחינת הסעיפים עצמם, עבירות אלה יכולות לנוע בין עבירות של שחיתות, ניגוד עניינים, משוא פנים ואי דיווח, דרך עבירה של מרמה הפרת אמונים, מעילה והונאה, ועד שוחד וגניבה. כעת מתברר כאמור, כי דנקנר נחקר בעבירות מהרף החמור - הפרת אמונים ושוחד.

 

באפריל 2009 פרסם המפקח על הבנקים רוני חזקיהו דו"ח ביקורת קשה נגד דירקטוריון הפועלים והיו"ר דנקנר בנוגע להתפטרות צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים דאז ומינויו של המנכ"ל ציון קינן. חזקיהו כתב אז כי "השניים לא קיימו לכאורה את חובותיהם כדירקטורים, ולא הקפידו על הוראות חוק החברות והוראות ניהול בנקאי תקין, כמו גם על כללי ממשל תאגידי".

 

דוברת קבוצת אריסון מסרה בתגובה: "דני דנקנר נמצא בעבודה באופן רגיל".

  

דני דנקנר עצמו מסר: "מטעמים מובנים, אין בכוונתי להתייחס בשלב זה לפרסומים שונים בנושא. אני קורא לכבד את החקירה ולאפשר לבצעה ללא כל התערבות. יש לי אמון מלא ברשויות, ואני משתף עימן פעולה באופן מלא. כולי תקווה כי העניין יובהר עד תם ויבוא על סיומו בהקדם האפשרי".

 

מבנק הפועלים נמסר כי "החקירה שבה מדובר אינה מתנהלת נגד הבנק. הבנק ממשיך להתנהל בהתאם לתוכניות הרגילות ואין בחקירה כדי להפריע לפעילותו, והוא מקווה שהחקירה תסתיים בהקדם".

 

מהפיקוח על הבנקים נמסר שהוא "מבקש להבהיר כי יש לו אמון בבנק הפועלים ועוקב אחר ההתפתחויות בנושא".

 

צבי זיו מסר ל"כלכליסט" בתגובה: "אין לי מה להגיד בעניין הזה".   

 

"שורה של כשלי ניהול בבנק"

 

דנקנר מונה במרץ 2007 על ידי שרי אריסון, בעלת המניות העיקרית בבנק הפועלים, ליו"ר זמני של הבנק במקום שלמה נחמה, שכיהן כיו"ר הבנק מאז 1998. באפריל 2009 החל בנק ישראל להפעיל לחצים על בנק הפועלים להזיז את דנקנר מתפקידו, זאת בשל אובדן האמון של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בדנקנר, לאחר "שורה של כשלי ניהול בבנק". דנקנר זכה לגיבויה של שרי אריסון, אבל בסופו של דבר. ב-1 ביוני 2009, הוא הודיע על התפטרותו מהתפקיד. במקומו מונה יאיר סרוסי. כיום מכהן דנקנר כמנכ"ל אריסון השקעות.

 

בנובמבר האחרון הודיע מבקר המדינה כי החליט לסגור את התיק בעניין הדחת יו"ר בנק הפועלים, דני דנקנר, מתפקידו. המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס הודיע כי בתום הבדיקה המקדמית שערך בשבועות האחרונים החליט כי אין טעם להמשיך בחקירת המקרה. 

 

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x