תקציר מנהלים: ראיון עבודה מהיר עם אייל דשא
סמנכ"ל הכספים של טבע: "אחד הסודות הכי גדולים שלנו הוא המהירות, אנחנו זזים מהר מאוד יחסית לגודלנו, בלי הרבה ביורוקרטיה ושכבות ניהול"
בן 57. מנהל הכספים הראשי של טבע. שימש עד 2008 סגן נשיא ומנהל הכספים של צ'ק פוינט. בשבוע שעבר פרסמה טבע את הדו"חות הכספיים שלה ל־2009, שחשפו הכנסות שיא. יומיים קודם לכן הודיע יו"ר החברה אלי הורביץ על פרישה זמנית בשל מחלת הסרטן שבה לקה.
1. יו"ר טבע אלי הורביץ הודיע בשבוע שעבר על יציאתו לחופשת מחלה. איך זה משפיע על האווירה בטבע?
"אתה רואה אנשים שכואב להם, עצוב להם. הם לא חוששים, כי החברה מנוהלת היטב והיא בידיים טובות עם דירקטוריון מאוד חזק ופעיל, אבל זה עצוב. אלי הוא דמות אב שמלווה את טבע כבר המון שנים. הוא בנה את טבע והוא מזוהה יותר מכל אדם אחר עם טבע ועם ההצלחה שלה. אנשים מצרים על זה שהוא חולה אבל גם יודעים שהוא יבריא ואנחנו מאמינים שבתוך כמה שבועות הוא יחזור לתפקידו. הוא לא עוזב אותנו".
2. את 2009 סיימתם בהכנסות שיא של 13.9 מיליארד דולר ורווח נקי של 3 מיליארד. מה האתגר הגדול ביותר של מנהל הכספים הראשי בחברה הגדולה במשק הישראלי?
"להמשיך ולתמוך במגמת הצמיחה של טבע בשנים האחרונות. 2010 הולכת להיות שנה יוצאת דופן, עם גידול אורגני של יותר מ־30% ברווח שלנו. זאת שנה נדירה, והאתגר הוא קודם כל לעמוד בזה ולייצר את התשתית להמשך הצמיחה ב־2011 וב־2012".
3. עם מי אתה מתייעץ?
"עם אשתי, עם הבוס שלי, עם קודמי בתפקיד, דן זיסקינד, שהיום הוא גם דירקטור בטבע, ועם עוד שניים־שלושה אנשים מהצוות הבכיר שלי".
4. טבע הוכיחה את יכולתה להטמיע לתוכה חברות ענק, כמו במקרה של רכישת באר האמריקאית. מה הסוד של טבע במיזוגים?
"אנחנו ארגון לומד מאוד. יש כאן מערכת שמורכבת מאנשים שיודעים לעשות אינטגרציה ולמצות את המקסימום מהחברה שאתה מטמיע. אחד הסודות הגדולים שלנו הוא המהירות, אנחנו זזים מהר מאוד יחסית לגודלנו. עשינו את כל הדברים במיזוג מהר מאוד, קיבלנו החלטות עוד לפני שהעסקה היתה גמורה והתחלנו ליישם את התוכנית מהיום הראשון".
5. כיצד תתאר את התרבות הארגונית של טבע?
"הייתי 12 שנה מחוץ לטבע וחזרתי אליה לפני שנתיים. מצאתי חברה שהתרבות שלה לא השתנתה, שלמרות הגודל שלה, האווירה בה עדיין יחסית משפחתית. מנהלים מדברים עם עובדים בגובה העיניים ורמת הפתיחות מאוד גבוהה. אני חושב שרמת התקשורת בחברה - יחסית לרמת המורכבות שלה - היא אחד הנכסים הכי גדולים, לצד היכולת לפעול מהר ובאופן לא מסובך, בלי ביורוקרטיה ובלי שכבות ניהול".
6. איזה שוק שבו פועלת טבע הוא המאתגר ביותר?
"השוק של האיחוד האירופי. זה שוק עם הרבה הזדמנויות, בעיקר בתחום הגנרי. גם השוק הרוסי, שצומח וגדל עם אוכלוסייה גדולה בעלת מודעות מתפתחת בנושא הבריאות. שוק נוסף שמאוד מאתגר ומעניין אותנו הוא השוק היפני, שהתחלנו לאחרונה לפעול בו. זה שוק התרופות השני בגודלו בעולם, שהחדירה הגנרית בו היא מהנמוכות ביותר, וזו בדיוק הסיטואציה שבה טבע יכולה למצות את היכולות שלה".
7. האם העולם מתייחס אליכם כאל חברה ישראלית או גלובלית?
"מתייחסים אלינו כאל חברה גלובלית שמושבה בישראל. יש משהו ישראלי בטבע, אנשים לא מפספסים את זה. להפך, הם רואים בזה נכס. אבל כשמסתכלים על טבע ועל מי שמשקיע בה, רואים שרוב המשקיעים המוסדיים משקיעים בנו משום שאנחנו שייכים לסקטור של הפרמצבטיקה והכימיה ולא משום שאנחנו שייכים לסקטור של
השווקים המתעוררים".
8. לאחרונה החליטה ממשלת ישראל לערוך שינויים בחוק התרופות, שעיקרם צמצום מרחב האפשרויות של יצרניות התרופות הגנריות. האם זה יפגע בטבע?
"אם בכלל, אז רק ממש בשוליים. אולי השינוי מאריך בטיפה את הפטנטים של התרופות המקומיות, אבל זה בטח לא ישפיע על פיתוח תרופות גנריות שאנחנו מוכרים מחוץ למדינת ישראל. ישראל היא עדיין שוק גדול וחשוב עבורנו - אני חושב שחברה שלא מצליחה בשוק הבית שלה לא יכולה להצליח בעולם - אבל ההשפעה של השינוי
תהיה די שולית".
9. איפה תהיה בעוד חמש שנים?
"בטבע. אני בן 57, אבא שלי בן 80 ועדיין עובד. מה שמזין אותי זה לקום בבוקר וללכת לעבודה, ולעבוד עד הלילה. אני גם מקפיד לעשות מקום למשפחה ולחיות, אבל אני מאוד מחובר לעבודה".
לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן