$
בארץ

חשיפת "כלכליסט": העסק הפרטי של הקצינים הבכירים בצה"ל

בכירי צה"ל הקימו חברה פרטית מתחת לאף של משרדי הביטחון והאוצר, שמטרתה פרסום מכרז לניהול הפנסיה של אנשי הקבע. אחד הדירקטורים בחברה מכהן גם כסמנכ"ל בחברת הביטוח איילון, שעתידה להתמודד במכרז

הדס שפר 06:5807.02.10

מכרז הפנסיה הגדול של אנשי הקבע בצה"ל יצא לפני שבוע וחצי לדרך. כפי שנחשף ב"כלכליסט", לפחות שמונה קבוצות מתמודדות במכרז שהוציא משרד הביטחון לבחירת הגוף המוסדי שינהל את כספי הפנסיה של משרתי הקבע בצה"ל. אלא שהדרך שבה בחרו במערכת הביטחון לנהל את הליך המכרז ראויה לבחינה מדוקדקת. מתברר שלתהליך הוצאת המכרז, כפי שנעשה עד כה, קיימים מתנגדים מבית דוגמת היועץ המשפטי של משרד הביטחון, עו"ד אחז בן־ארי. אם לא די בכך, עולה החשד לניהול חלמאי מצדו של צה"ל במקרה הטוב או לניגוד עניינים במקרה הרע, שעלולים להעמיד את עצם קיום המכרז בסימן שאלה.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הליך בקשת ההצעות מהגופים הפנסיוניים נעשה באמצעות חברת "א.ו.פ.ק.י.ם - ארגון וניהול פנסיית קבע ייחודית מקיפה" - חברה פרטית שהוקמה על ידי אנשי צבא קבע מכהנים, כדי לנהל את בחירת תוכנית הפנסיה האופטימלית עבור אנשי הקבע.

 

עם מנהליה נמנה אחד האנשים החזקים יותר במערכת, היועץ הכספי לרמטכ"ל ומנהל אגף התקציבים במשרד הביטחון, תא"ל מהרן פרוזנפר. לפי רשם החברות, עוד שם מעניין ברשימת בעלי העניין בחברה הוא משה בנבנישתי, סמנכ"ל בחברת הביטוח איילון.

 

פרטי חברת א.ו.פ.ק.י.ם במרשם החברות. משה בנבנישתי עדיין מוגדר בעל עניין פרטי חברת א.ו.פ.ק.י.ם במרשם החברות. משה בנבנישתי עדיין מוגדר בעל עניין

  

פרט לשאלות על נחיצות החברה, הכספים שהושקעו ויושקעו בה, מטרותיה וחוסר התיאום עם משרד האוצר בנושא, מתעוררת השאלה מה עושה שמו של בנבנישתי ברשימת בעלי העניין בחברה. גם אם אינו מכהן עוד כדירקטור בא.ו.פ.ק.י.ם, כפי שטוען צה"ל, האם בעובדה כי היה בא.ו.פ.ק.י.ם והיום עומד בראש הצוות המטפל בהגשת ההצעות למכרז מטעם איילון, אין טעם לפגם?

 

היועמ"ש של משרד הביטחון: "הקמת החברה מיותרת"

 

חברת א.ו.פ.ק.י.ם הוקמה ב־2004 כחברה פרטית, בעקבות העובדה שלעובדי שירות הקבע אין איגוד או ועד עובדים שיוכל לדאוג ולשרת את האינטרסים שלהם, בניגוד לשאר עובדי המדינה והחברות הפרטיות. לפיכך משמשת החברה תחליף של נציגות חיילי הקבע, כדי להציע קרן פנסיה שתשמש את מי שלא בחרו קרן כזו, בהתאם לחוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות).

 

אלא שדווקא במערכת הביטחון היה מי שחשב שהקמת החברה היתה מיותרת מלכתחילה. ממסמך שהוציאה בחודש מרץ 2009 לשכת היועץ המשפטי למשרד הביטחון לכמה גורמים במערכת הביטחון, ואשר הגיע לידי "כלכליסט", עולה כי היועץ המשפטי עו"ד אחז בן־ארי אינו שבע רצון, בלשון המעטה, מעצם הקמת החברה.

 

במרץ 2009 התקיים דיון מיוחד במשרד הביטחון שעניינו המשך פעילותה של חברת א.ו.פ.ק.י.ם. עצם הדיון, לא כל שכן תוכנו, צריך היה להדליק נורה אדומה במשרדי הביטחון והאוצר. "הקמת חברת א.ו.פ.ק.י.ם היתה, לדעת היועץ המשפטי, מיותרת לחלוטין, שכן מדובר בהסדר המעוגן בחוק, שעל פיו אמור משרד הביטחון לקבוע את קרן הפנסיה בהסכמת שר האוצר", נכתב בסיכום הדיון מטעם משרד היועץ המשפטי של משרד הביטחון, שנשלח לנציגי צה"ל שהשתתפו בדיון.

 

"לדעת היועץ המשפטי, אין יתרון לעובדה שקצינים בכירים יעסקו בבחירת הקרן כדירקטורים בחברה, ולא במסגרת תפקידם הצבאי. הקמת החברה מעוררת בעיות שאינן קיימות כאשר בעלי תפקידים פועלים במסגרת תפקידם".

 

הבעיות שעליהן מדבר היועץ המשפטי מתייחסות, בין היתר, לישיבתם של אנשי צבא כדירקטורים בחברה פרטית עם אזרחים, חלקם עובדים בשוק ההון, כמו גם להוצאות הכספיות על שכירת יועצים משפטיים, יועצים פנסיוניים ויועצים כלכליים. מדבריו השתמע כי אפשר היה לחסוך עלויות אלה אם היו משתמשים בשירותם של יועצים כלכליים מתוך הצבא. "היועץ המשפטי רואה בזה בזבוז כספים מיותר", מסבירים גורמים במשרד הביטחון. "יש בין משרתי הקבע מספיק אנשים עם ידע ורקע בתחום. אפשר גם היה להיעזר בשירותיהם של אנשי מילואים מקצועיים, ולחסוך את כספי היועצים החיצוניים".

 

עם זאת, גורמים במשרד הביטחון טוענים כי הקמת החברה נועדה לסכל ניסיון התערבות של בעלי תפקידים שונים.

"החשש היה שמבחוץ זה ייראה כאילו צה"ל מסדר לעצמו את הפנסיה. לכן רצו שיהיה גוף חיצוני בעל סמכות שנותן את השירות. זה גם מונע לחצים כלפי פנים: אנשים לא יכולים להתערב בהחלטות. זו חברה חיצונית שאינה מחויבת לכלום".

גורמים בצה"ל הביעו תרעומת על היועץ המשפטי של משרד הביטחון: "צריך לזכור שהקמת החברה אושרה על ידי כל הגורמים הרלבנטיים בזמנו", אומרים הגורמים, "לבוא ולבקר את הקמת החברה עכשיו, שש שנים אחרי שהוקמה, זו לא חוכמה".

 

2 מיליון שקל מכספי הציבור עבור חברת ייעוץ

 

נושא הכספים שהושקעו ויושקעו בא.ו.פ.ק.י.ם נדון במסמך ההתקשרות בינה לבין מערכת הביטחון, שתוכנו הגיע לידי "כלכליסט". מהמסמך עולה כי החברה הוקמה במטרה לתת שירותי ייעוץ בלבד - לא משהו שבמשרד הביטחון לא יכולים לעשות במסגרת התקשרות עם יועצים חיצוניים, כשם שנוהג המשרד לעשות מעת לעת בנושאים נקודתיים. "המשרד מבקש לקבל שירותי ייעוץ במעבר לפנסיה צוברת", נכתב במסמך ההתקשרות. "שירותי החברה לא יכללו כריתת הסכם עם קרן ברירת המחדל". החלק המעניין במסמך מגלה כי לצורך הקמת החברה השקיעה מערכת הביטחון סכום לא מבוטל. "תמורת מתן השירות יעביר משרד הביטחון לחברה 2 מיליון שקל", נכתב בהסכם. "במידת הצורך יהיה ניתן להגדיל סכום זה לצרכים האמורים בהסכם ולאחר אישור בכתב של הגורמים המתאימים בשירות הביטחון".

 

אלא שמאחר שהחברה כבר הוקמה, לא נותר לבן־ארי אלא להשלים עם קיומה, ולהסדיר לפחות את הנושא הכספי. "נראה כי שינוי אופן הטיפול על ידי הפקעתו מידיה של החברה עלול לגרום להתארכות ההליכים", נכתב במסמך הסיכום. על כן המליץ היועמ"ש להמשיך את פעילות החברה ואף להקנות לה יכולת לבצע ביעילות את יעודה.

 

בין היתר מציע היועמ"ש להקצות לחברה תקציב שיאפשר לה להתקשר עם יועצים. עוד הוחלט כי קביעת קרן הפנסיה תיעשה על ידי שר הביטחון לפי המלצת החברה ובהסכמת שר האוצר. "לפיכך, יש לוודא מבעוד מועד תיאום עם האוצר בגיבוש הפרמטרים לבחירת קרן הפנסיה", נכתב במסמך.

 

באוצר טוענים כי תיאום כזה לא היה קיים: "משרד האוצר לא היה שותף בהקמת חברת א.ו.פ.ק.י.ם או באישור פעילותה. משרד הביטחון לא פנה אלינו בנושא הקמת חברה חיצונית ולמעשה, נודע לנו על הקמתה רק בדיעבד", נמסר ממשרד האוצר. "ראש אגף התקציבים במשרד הביטחון העביר את טיוטת המכרז להערות חלק מהגורמים הרלבנטיים באוצר, אך להפתעתנו גילינו כי המכרז פורסם לפני שנמסרו ההתייחסויות כמתבקש".

 

דובר צה"ל: "רישומו של בנבנישתי הוא פרט טכני"

 

הפצת מסמך הבקשה לקבלת הצעות אושרה על ידי תא"ל אורנה ברביבאי, ראש מטה אגף משאבי אנוש בצה"ל המשמשת יו"ר דירקטוריון א.ו.פ.ק.י.ם. המסמך הוכן על ידי ועדה מקצועית בראשות תא"ל פרוזנפר. אלא שכאמור, ברשימת בעלי המניות ומנהלי החברה מופיע שמו של משה בנבנישתי, שעד 2005 כיהן כראש מחלקת פרט באגף כוח אדם בצה"ל, וכיום משמש סמנכ"ל בחברת הביטוח איילון ומנהל אגף הפיתוח העסקי של הקבוצה. במסגרת תפקידו בצה"ל שימש בנבנישתי בתפקידים בכירים שנועדו לדאוג לרווחתם של משרתי הקבע וגמלאי צה"ל.

 

עם סיום תפקידו בצה"ל ביקש בנבנישתי לעבוד כמנהל בכיר בחברת הביטוח איילון, ואף פנה לביהמ"ש בירושלים בבקשה לקצר את תקופת הצינון שלו לחצי שנה. לפי רשם החברות, בנבנישתי עדיין משמש דירקטור, בעלים ואחד ממנהלי חברת א.ו.פ.ק.י.ם. למרות זאת, בלשכת דובר צה"ל טוענים כי בנבנישתי חדל מלשמש בעל מניות בחברה, ואף לא התעסק בכל הקשור למכרז.

 

לטענת דובר צה"ל, רישומו של בנבנישתי כבעל עניין הוא פרט טכני בלבד, והוא זה שהיה צריך לדאוג להסרת שמו מרשימת בעלי העניין ברשם החברות. "הבעיה הטכנית" הקטנה הזו, כפי שבצבא מנסים לצייר, עלולה לשמש גופי פנסיה מתחרים באיילון, אם לא יזכו במכרז, לצורכי תביעות נגד תקינות המכרז בעתיד.

 

מהרן פרוזנפר מהרן פרוזנפר צילום: אוראל כהן

ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי חברת הביטוח איילון רואה עצמה כמועמדת טבעית למתן שירותי חיסכון פנסיוני למשרתי הקבע בצה"ל, ואף רכשה את "ערכת ההזמנה", בעלות של 10,000 שקל, לצורך הגשת ההצעה למכרז. מי שעומד בראש הצוות שינהל את הגשת המועמדות מטעם חברת הביטוח הוא לא אחר מאשר בנבנישתי, שהקים את חברת א.ו.פ.ק.י.ם ומכיר את דרכי התנהלותה.

 

"יש פה ניגוד עניינים מובנה, כשאחד מבעלי המניות של החברה עובד בחברת ביטוח שאמורה להתחרות במכרז", מסביר גורם המבין בתחום. "זה יוצר פתח לתביעות של חברות ביטוח אחרות, שרוצות להתמודד אף הן במכרז".

 

רחמני: איילון בודקת אפשרות לגשת למכרז

 

ממערכת הביטחון נמסר: "תפקידה המרכזי של חברת א.ו.פ.ק.י.ם היה להעביר המלצות למשרד הביטחון לשם הפעלת סמכותו לקבוע הסדר ברירת מחדל. החברה הפיצה בשנה שעברה בקשה לקבלת מידע (RFI), ולאחר עבודת מטה ממושכת הפיצה באחרונה הזמנה להציע הצעות (RFP) להסדר ברירת המחדל.

 

"עם השלמתו של ההליך, תוך הסתייעות ביועצים שונים מתחום הפנסיה והמיסוי וכן בליווי משפטי, תעביר החברה למשרד הביטחון המלצה בעניין. בדירקטוריון החברה מכהנים גם אנשי קבע, בדומה לחברת 'חבר'". בעניין אל"מ במיל' משה בנבנישתי נמסר: "הנ"ל היה בעבר בעל מניות בחברה, ואינו בעל מניות בה כיום. הוא לא היה מעורב בהליך המתואר לעיל".

 

למרות שאלות מפורשות שהופנו לצה"ל ולמשרד הביטחון, סירבו שם לחשוף אלו וכמה יועצים תעסיק החברה, כמו גם פרטים לגבי נושא ההסכם ההתקשרות בינה לבין משרד הביטחון.

 

בנבנישתי נמצא בחופשה בחו"ל ואי אפשר היה להשיגו. נגה רחמני, יו"ר חברת איילון, אישר כי החברה בודקת אפשרות לגשת למכרז, וכי בנבנישתי עומד בראש הצוות שמגבש את הנושא בחברת הביטוח. רחמני ציין כי למיטב ידיעתו, בנבנישתי אינו משמש בעל עניין בא.ו.פ.ק.י.ם מאז שוחרר מצה"ל.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ככלל, לא מובן לנו הצורך בהקמת חברה פרטית על ידי הצבא, שבעלי המניות שלה הם אנשי קבע המקבלים שכר מהמדינה. לא זכור לנו מקרה דומה בתחום הניהול הציבורי.

 

"משה בנבנישתי החזיק במניות של חברת א.ו.פ.ק.י.ם מתוקף תפקידו הצבאי. הדיווח הקיים כיום ברשם החברות אינו עדכני, ובימים אלה פועלת החברה לעדכונו. מכל מקום, יודגש כי מאז סיום תפקידו כרמ"ח פרט באכ"א ופרישתו מצה"ל, לפני כארבע וחצי שנים, משה בנבנישתי אינו שותף לפעילות החברה במישרין או בעקיפין, ולא מילא תפקיד כלשהו במסגרתה. יודגש כי מנכ"ל משהב"ט אישר את הקמת החברה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x