המאבק על תעריפי החשמל: ההוזלה עלולה להידחות
מליאת רשות החשמל אמורה לאשר היום הוזלה של 10%-17% בתעריפי הבסיס, אולם נציגי משרדי התשתיות והאוצר עשויים להיעדר ולגרום לדחייה
אישור תעריפי החשמל החדשים, שאמורים לשקף ירידה של 10%-17% בתעריף הבסיס, עשוי להידחות בכמה ימים. ל"כלכליסט" נודע שמליאת הרשות שאמורה להתכנס היום (ד') תחסר כמה גורמים הדרושים לאישור התעריפים החדשים. מסתמן שנציג משרד התשתיות עשוי להיעדר מהדיון במליאת רשות החשמל, ואם גם נציג משרד האוצר ייעדר מהדיון, תתקשה מליאת רשות החשמל לאשר את השינויים הנדרשים. שר האוצר יובל שטייניץ היה בסוד המגעים בדבר הדרישה של שר התשתיות עוזי לנדאו להתפטרותו של יו"ר הרשות אמנון שפירה.
תעריף החשמל מתעדכן מדי כמה שנים, עליו "מלבישים" את הוצאות התפעול והדלקים של חברת החשמל, וממנו גוזרים את התעריף הסופי לצרכן. בסיס התעריף התעדכן בפעם האחרונה ביולי 2002, והעדכון החדש נעשה בדרישת השר לנדאו לקבל בסיס חדש עד סוף ינואר. לפי ההערכות בשוק האנרגיה, צרכני החשמל הביתי יזכו להוזלה של כ־10% בתעריף החשמל הנוכחי. צרכני מתח גבוה, כגון מפעלים, רשתות שיווק או קניונים, שנחשבים כולם לצרכני חשמל כבדים, יזכו להוזלה של כ־10% בתעריף.
שני מגזרים נוספים עשויים ליהנות מהורדת תעריפי החשמל. המגזר הראשון הוא צרכני המתח הנמוך, שיזכו ככל הנראה להוזלה של כ־12%. מדובר במשרדים, בתי עסק זעירים וחנויות נוחות שהיקף הצריכה שלהם לא עולה על 60 אלף קילו־ואט לשעה בשנה. המגזר האחרון, שמכונה "כללי", כולל את כל שאר בתי העסק שאינם משתייכים לשלוש הקטגוריות השונות, שם יזכו ככל הנראה להוזלת תעריפים של כ־17%. מדובר במגזר מצומצם יחסית, כך שרשות החשמל יכלה להיות במקרה זה גמישה יותר בגובה ההנחה שניתן.
גורמים בכירים ברשות החשמל מסבירים שהירידה המיוחלת היא פועל יוצא של ירידת השימוש ההולך וגובר בגז טבעי בזמן הייצור של חברת החשמל. כפי שפורסם השבוע בדו"חות הרבעון השלישי של 2009 של יצרנית החשמל היחידה בישראל, השימוש בגז טבעי, שהוא זול משמעותית ממזוט או סולר, עלה מתחילת השנה בכ־50%, מה שצמצם את הוצאות הדלקים של חברת החשמל ברבעון האחרון בשיעור חד מ־4.2 ל־2.3 מיליארד שקל.
ברכות לצד מחאות
איתן גולדמן, מרכז תחום האנרגיה בחטיבת הקניונים באיגוד לשכות המסחר, אמר שהוזלת התעריף היא "צעד מבורך שעשוי למנוע עליית מחירים", מכיוון שעלויות החשמל של החנויות השונות מהוות כ־15% מהיקף ההוצאות החודשיות. אולם בעוד ארגוני המעסיקים והתעשיינים מברכים על הוזלת תעריף הבסיס, הארגונים הירוקים מותחים ביקורת קשה על החלטת הרשות, מכיוון שהיא עלולה לטענתם להוביל לעלייה בצריכה ולהגדלת אחוז הפליטות. נכון להיום כ־50% מכושר ייצור החשמל מבוסס על פחם. "אם יו"ר הרשות שפירה אכן רציני בכוונתו להקים קרן התייעלות אנרגטית, מדוע לבלבל את הציבור ולהוזיל את החשמל בשביל להעלותו רק כעבור חודשים ספורים?", אמרה יעל כהן פארן, מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה.
גורמים בחברת החשמל מוסיפים שהורדת התעריפים תגרור פגיעה בהכנסות החברה, ובהיעדר יצרני חשמל פרטיים או תוכנית אב למשק החשמל, מדינת ישראל עלולה למצוא עצמה עם הפסקות חשמל יזומות כבר בסוף 2010.
בדו"ח הרבעוני של חברת החשמל שפורסם השבוע הסתכמו הכנסות החברה ממכירת חשמל ברבעון השלישי של 2009 ב־5.26 מיליארד שקל, ירידה של כ־21% בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2008.
במשרד האוצר ובמשרד התשתיות סירבו להתייחס לשאלה האם בכוונת נציגיהם להופיע לדיון של רשות החשמל.