המיליונר יצא בזול, עם עובדת הציבור רוצים להחמיר
משה רוטשילד, המבוקש בפרו בחשד לשוחד, הורשע לאחרונה בשוחד גם בישראל. בעסקת טיעון, הוא חויב בקנס ובעבודות שירות. מנגד, הפרקליטות דורשת לכלוא פקידה זוטרה, עובדת ציבור, שקיבלה 5,000 שקל מתוך 140 אלף שקל שנתן רוטשילד כשוחד
מה דינו של איש עסקים שהורשע בישראל במתן שוחד של 140 אלף שקל לעובדי ציבור? לדעת הפרקליטות, שהגיעה איתו להסדר טיעון, דינו שישה חודשי עבודות שירות וקנס של 500 אלף שקל. ומה דינה של עובדת ציבור זוטרה, שלקחה חלק בפרשה והורשעה בקבלת שוחד של 5,000 שקל? דינה, לדעת הפרקליטות, עונש מאסר בפועל שכן היא עובדת ציבור.
תחילת הפרשה, לפי כתב האישום המתוקן שהוגש נגד איש העסקים משה רוטשילד, בשלהי שנת 1999. רוטשילד הגיש אז בקשה שאושרה לבניית ביתו בגני יהודה, ליד סביון, בכפוף לתשלום היטל השבחה ולאישור מינהל מקרקעי ישראל, הבעלים הרשומים בקרקע, בסכום כולל של 1.2 מיליון שקל. הבקשה כללה בית מגורים, בריכת שחייה, שלוש פרגולות ומבנה שירות בשטח של 800 מ"ר. אף שרוטשילד לא שילם את השומה ולא קיבל את ההיתר, הוא בנה בכל זאת. נוסף על כך בנה רוטשילד עוד בית בגני יהודה, על שטח שבו מתגורר גיסו, בלי שקיבל את ההיתרים הנדרשים.
מי יזם את הפגישה?
בשנת 2005, כך לפי כתב האישום המתוקן, פגש רוטשילד בשני פקידים מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה אפק, מאיר לוסקי והראל סלע, ובפגישה סוכם כי השניים ישלימו עבור רוטשילד את הליכי הרישוי, בתמורה ל־140 אלף שקל בשלב הראשון וסכום דומה בשלב השני.
בכתב האישום המתוקן שנוסח במסגרת עסקת הטיעון הסכימה הפרקליטות להסיר את הטענה שרוטשילד היה זה שיזם את הפגישה. סוכם גם כי רוטשילד יורשע במסגרת העסקה במתן שוחד לעובדי ציבור, וכי הוא ירצה שישה חודשי עבודות שירות וישלם קנס של 500 אלף שקל. בית המשפט קיבל את הסדר הטיעון, וביום חמישי שעבר גזר את דינו.
במהלך הטיעונים לעונש הובאו עדי אופי, בהם אביהו בן נון ודודי זילברשלג, שהעידו על תרומתו של רוטשילד לחברה ועל היותו "מלח הארץ". עורך דינו, נתן שמחוני, סיכם את הדברים ואמר כי יש לראות במתן השוחד מעידה חד־פעמית של רוטשילד, שלא עמד לכאורה מול היוזמה של עובדי ציבור להוליך אותו שולל. לדברי עו"ד שמחוני, מפקח הבנייה הוא שהניע את גלגלי השוחד, ורוטשילד נלחץ וסבר כי מרב הכסף היה מיועד להסדרת ההיתרים כדת וכדין ורק מיעוטו כעמלה לפקידים. משמע, לטענת שמחוני, שרוטשילד הוא איש עסקים נאיבי שהאמין באמת ובתמים כי הוא עומד לחסוך כמעט מיליון שקל מתשלום השומה המקורית באופן חוקי לחלוטין.
מלח הארץ או עבריין?
על כך אמרה בגזר הדין שופטת בית המשפט השלום בפתח תקווה ליה לבאון: "מי המוגדר 'מלח הארץ' הוא חריף ובעל יכולת תכנון לטווח ארוך, לבטח הבין את פשר המתת, ולעניין זה בשום דרך לא ניתן לקבל הסברו שהולך שולל על ידי עובד ציבור. אין לי ספק כי הנאשם הבין היטב כי מעשיו חמורים".
סנגוריו של רוטשילד, שהגדירו אותו אדם נורמטיבי, צודקים אמנם, אך חשוב לדעת פרט אחד: נגד רוטשילד מתנהלות מאז שנת 2000 חקירות בחשד למעשי שחיתות, תשלומי שוחד והתאגדות בלתי חוקית בפרו, פנמה ושוויץ. בית המשפט בפרו הוציא נגדו צו מעצר בינלאומי, ואם ייצא מגבולות ישראל יש חשש שייעצר.
רוטשילד חשוד כי סחר, תיווך והיה מעורב בעסקאות נשק עבור חיל האוויר ומשטרת פרו, וכי שיחד את ראש שירותי הביטחון של פרו אז, ולדימירו מונטסינוס. נציג הפרקליטות ויתר על זכות המדינה להביא ראיות כלשהן במהלך שלב הטיעונים לעונש, פרט להצדקת עסקת הטיעון. לעניין זה נמסר מהפרקליטות: "אסור על פי חוק להציג את דבר קיומו של צו מעצר בינלאומי בפני בית המשפט".
בניגוד ליחס המקל שקיבל רוטשילד, בחרה הפרקליטות לבקש החמיר עם נאשמת נוספת בפרשת השוחד בישראל, רחל בלולו. בלולו הורשעה בכך שסייעה למאיר לוסקי, שאיתו נפגש רוטשילד ולו העביר את תשלום השוחד, ביצירת מפה מזויפת שתכשיר את הסדרי הבנייה בביתו של רוטשילד. בתמורה לכך העביר לה לוסקי 5,000 שקל מתוך 140 אלף שקל שקיבל מרוטשילד. בלולו הורשעה בזיוף, בקבלת דבר במרמה ובהפרת אמונים. בימים אלה מתנהל עדיין משפטם של מאיר לוסקי והראל סלע, והם צפויים לעונשי מאסר על תפקידם המרכזי בעסקת השוחד.
במקרה של בלולו דרשה התביעה להטיל מאסר בפועל תוך שהיא מדגישה את חומרת העבירות ותחכומן, וכן את העובדה כי לא מדובר באירוע חד־פעמי מאחר שבלולו זייפה שתי מפות. בית המשפט ציין בגזר הדין כי טוב עשתה בלולו שהודתה, לקחה אחריות והחזירה את הכסף שקיבלה, שמרה במעטפה ולא עשתה בו שימוש. "במידת מה, החזקת הכסף במעטפה כפי שנתקבלה יש בה להעיד על חוסר הנוחות של הנאשמת מהסיטואציה שאליה נקלעה, ואולי כבר אז חשה עד כמה פסול המעשה וגדולה הבושה", כתב בית המשפט.
הפרקליטות מתעקשת
השופטת לבאון גזרה על בלולו, לאחר ששקלה והביאה בחשבון את העובדה כי לא יזמה ולא תכננה את העבירות, עונש של שישה חודשי עבודות שירות, בדומה לרוטשילד, וכן קנס של 25 אלף שקל. הפרקליטות, שדרשה כאמור מאסר בפועל, הגישה ערעור לבית המשפט המחוזי על קולת העונש, ועורכי דינה של בלולו, גיל שפירא ועירית שלזינגר־זריבי מהסנגוריה הציבורית, הגישו מצדם ערעור על חומרתו.
נגד רוטשילד התנהל הליך נוסף, שבמסגרתו הוגש נגדו כתב אישום בבית משפט השלום בפתח תקווה בגין עבירות על חוק התכנון והבנייה בנוגע לשטח שבו הוא מתגורר. התביעה הגיעה איתו גם במקרה הזה להסדר טיעון, ורוטשילד הורשע ונקנס בסכום של 300 אלף שקל. כמו כן חתם איש העסקים על התחייבות כספית להימנע מביצוע עבירות נוספות דומות, וניתן צו הריסה נגד הבנייה הלא חוקית, שמעוכב בהנחה שרוטשילד יסדיר את העניין בהמשך.
בתיק נוסף שעדיין תלוי ועומד ומתייחס לכתובת הנוספת בגני יהודה, שבה מתגורר גיסו, נאשם רוטשילד בבנייה ושימוש שלא כדין בקרקע עם שותפים נוספים.
מפרקליטות מרכז נמסר בקשר להסדר הטיעון עם רוטשילד כי "חוק העונשין מבחין בין נותן השוחד למקבל השוחד, באופן שעונשו של המקבל כפול מעונשו של הנותן. משה רוטשילד הורשע במתן שוחד באישום אחד. רחל בלולו, עובדת ציבור (בודקת תוכניות בנייה), הורשעה בשני אישומים, בעבירות: זיוף, סיוע לקבלת דבר במרמה ומרמה והפרת אמונים, וכן בעבירה של קבלת שוחד".
לדברי עו"ד נתן שמחוני, בא כוחו של משה רוטשילד, "מדובר באדם שהוא מלח הארץ, שטעה, הודה בטעותו, וכעת הוא ובני משפחתו משלמים על טעות זו את המחיר. בית המשפט אימץ את הסדר הטיעון רק לאחר שההיבטים השונים של המקרה נבחנו על ידיו, כולל תרומתו של מר רוטשילד לחברה לאורך השנים, וקבע כי בנסיבות העניין העונש הוא ראוי.
"באשר לפרו, הטענות הנן חסרות כל שחר. משה רוטשילד נתפש בטעות כמקורב לשלטון הקודם, שהתחלף לפני מספר שנים, ועל כן מצא עצמו, כמו גם אנשי עסקים רבים אחרים, משמש ככלי משחק בידי השלטון הנוכחי לניגוח מתנגדיו הפוליטיים".
קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה