רשויות מקומיות דורשות: לא להקים מתקן קליטת גז במעיין צבי
זכרון יעקב, פרדיס וחוף הכרמל פנו למשרד הפנים: "לא זומנו לדיונים במסגרתם הוחלט לאשר את הקיבוץ כנקודת הקליטה של הגז הטבעי מקידוחי תמר ודלית"
"מרשותיי לא זומנו ולא השתתפו בדיונים במסגרתם הוחלט לאשר את קיבוץ מעיין צבי כנקודת הקליטה של הגז הטבעי מקידוחי תמר ודלית, צעד שנועד למנוע מהן חשיפה לנתונים" – כך טענו שלוש מועצות מקומיות בפני אדריכל שמאי אסיף, ראש מינהל התכנון במשרד הפנים.
שלוש המועצות הן זכרון יעקב, פרדיס וחוף הכרמל. הפנייה, שנשלחה בכתב, מיוחסת להחלטה לאשר את שטחי קיבוץ מעיין צבי כנקודת הקליטה של הגז הטבעי שיוזרם מקידוחי תמר ודלית. לדברי אותן מועצות "בחינה עניינית וממצה של החומר המצוי בפני המועצה הארצית תוביל לאי אלו כשלים ואי סדרים בהתנהלותה של זו, וממילא לפגמים בהחלטותיה". בנוסף טוענים השלושה לניגוד עניינים כיוון שאחת העובדות באיגוד ערים לאיכות הסביבה שרון-כרמל, הועסקה בעבר בנובל אנרג'י, שמחזיקה יחד עם עוד חמש חברות בזכויות הקידוח. זהו מכתב שני ששלחו שלוש המועצות, בו נטען לכשלים לכאורה בבחירת המקום.
קיבוץ מעיין צבי נמצא בשטח המוניציפאלי של המועצה האזורית חוף הכרמל, בסמוך לזיכרון יעקב. בין מתקן הקליטה למקום הקידוח יעבור צינור תת־ימי באורך כמה קילומטרים.כפי שנחשף ב"כלכליסט", נובל אנרג'י, השותפה הבכירה בקידוחי הגז הטבעי, ניהלה מגעים מתקדמים להקמת מתקן קליטה לגז הטבעי בקיבוץ מעיין צבי. טיוטות לחוזה כבר הועברו בין הצדדים, כאשר עם אישור החוזה יוקם המתקן על שטח של כ-150 דונם בלב מטעי הקיבוץ בעלות של כ-100 מיליון שקל. הקמת מתקן הקליטה בשטח הקיבוץ דורשת שינוי של הגדרת הקרקע מחקלאית למסחרית.
גורם שמקורבים לפרויקט מעריכים שמדובר על מאבק נדל"ני: "אף אחד לא רוצה לראות תחנת קליטה מתחת לאף, שכוללת ארובה קצרה. זה עלול להוריד להם את ערך הקרקע. עם זאת, מישהו לא עשה שיעורי בית. תחנת הקלטה ממוקמת ברובה מתחת לאדמה, כאשר הארובה שנלווית אליה מתנשאת לגובה של כ-20 מטר בלבד. את האתר מפעילים בין 2 ל-4 אנשים, וכל זאת על שטח של כ-50 דונם. שאר השטח שאושר (כ-100 דונם) נועד לאפשרות של פיתוח עתידי וכרגע לא מתוכנן לו שום שימוש", אומר הגורם. מקידוח תמר נמסר בתגובה ש"אין שחר לטענות ניגוד העניינים. העובדים בקידוח תמר הם אנשי מקצוע שהועסקו באופן גלוי ובאישור הגורמים הרלוונטיים".
השותפים בקידוחי תמר ודלית הם נובל אנרג'י (36%), ישראמקו (28.75%), אבנר חיפושי נפט (15.63%), דלק קידוחים בבעלות איש העסקים יצחק תשובה (15.63%) ודורגז (4%). באוגוסט האחרון דווח שבמקום נמצאו 207 BCM (מיליארד מ"ק) של גז טבעי. עלות הקידוח נאמדת בשני מיליארד דולר.