"ניגודי עניינים? זה בעיני המתבונן"
"הפרקליטות לא מבינה במיסוי, לעו"ד וינרוט שילמתי בדיוק כמה שביקש, השומה שעשיתי לגאידמק היא תוצאה של חשיבה וניסיון, ברשות המסים תחת נסרדישי רק יושבים ומשחקים סוליטר, וכשהכל ייגמר אני אהיה מנהל הכנסות המדינה"
שוקי ויטה לא מבין מה הוא עשה רע. "מאוד נעלבתי", הוא מספר על היום שבו הוגש נגדו כתב האישום בגין קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים. ליום הזה, 31 בדצמבר, יש משמעות סמלית. באותו תאריך לפני שלוש שנים אישרה הממשלה את מינויו לתפקיד הממונה על הכנסות המדינה, מהתפקידים הבכירים ביותר באוצר שמקביל בדרגתו לתפקיד מנכ"ל משרד ממשלתי. אך הוא מעולם לא נכנס לתפקיד הזה.
כמה שבועות לאחר מינויו פורסם כי המשטרה מנהלת נגדו חקירה בחשד לנטילת שוחד. הוא הוצא לחופשה, הושעה, ומאז נמצא בחקירות שביום רביעי הבא יהפכו למשפט פלילי. "כל הזמן אני שואל את עצמי 'למה'", הוא אומר. "אני לא מבין איך עברתי ממערך האכיפה של מדינת ישראל לצד השני של המתרס. אין הסבר לסיטואציה הזאת. יש לי המון שאלות ללא מענה".
ויטה הוא נאשם מספר 1 במשפט. נאשם מספר 2 הוא עורך הדין הבכיר יעקב וינרוט, מהפרקליטים המובילים בישראל לענייני פשעי צווארון לבן. עם לקוחותיו של וינרוט נמנו אריה דרעי, אברהם הירשזון, אביגדור ליברמן, צחי הנגבי, מיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק.
לפי כתב האישום, ויטה ווינרוט פעלו בשנים 2000-2003 בשיטה של "יד רוחצת יד": וינרוט סייע לויטה לקדם את הקריירה שלו באמצעות מתן שירותים משפטיים חינם או בתשלום סמלי. ויטה, אז פקיד השומה של גוש דן, ערך בתמורה הסכמי מס חריגים ומקלים לארבעה מלקוחותיו של וינרוט, ואישר את הצהרות ההון שלהם ללא בדיקה נאותה.
לפי כתב האישום, ארבעת הלקוחות, גאידמק, צ'רנוי והיהלומנים דן גרטלר ויעקב ברנט, שילמו לוינרוט שכר טרחה כולל של כ־30 מיליון שקל תמורת תשלומי המס שנחסכו מהם. ויטה נחקר על שני הסכמי מס חריגים נוספים שחתם עליהם, עם לקוחו של וינרוט לב לבייב ועם העבריין זאב רוזנשטיין. שני ההסכמים הללו נותרו מחוץ לכתב האישום. ובעוד ויטה מואשם כי נטל שוחד, פעל בניגוד עניינים מהותי וניצל את סמכותו לרעה, עו"ד וינרוט מואשם במתן שוחד ובהלבנת הון, בשל חשבון שלפי כתב האישום פתח עבור גאידמק, בלי שרשם אותו כאחד הנהנים בו.
"ואם טיפלתי בלקוחות של וינרוט, אז מה?"
וינרוט מייצג אותך, ובאותן שנים אתה מאשר שומות חריגות ללקוחות שלו. בלי להיות חוקרים, זה נשמע לנו קצת כמו ניגוד עניינים.
"מעולם לא הייתי מצוי בניגוד עניינים, ולא עמדתי בקשר עם וינרוט בענייני השומות שקבעתי, לא קשר עקיף ולא במשתמע. פניתי לוינרוט כלקוח דווקא כי הוא לא מייצג במסים או בתחומים שאני עוסק בהם. פניתי אליו כי הוא מומחה בענישה. כשהיועץ המשפטי מחליט שרירותית לא לקדם אותך, למי תלך? לעורך דין מבאר שבע? תגיד לו 'תשמע, תרים טלפון ליועץ, תדבר איתו?'. הוא הרי לא עובר את המענה האלקטרוני. לכן אתה הולך לטוב ביותר. יעקב מכיר את המטריה. לדעתי הוא יותר פילוסוף מעורך דין, והוא יכול לשכנע הכי טוב".
אם הוא הכי טוב, למה הוא עבד בשבילך חינם? לפי כתב האישום, כדי לסייע בקידומך הוא ביקש בשנת 2000 מהנשיא שיחנון אותך על הרשעה פלילית מהעבר, ב־2003 הוא פנה בשמך פעמיים ליועץ המשפטי רובינשטיין, ייצג אותך בישיבה אצלו. הכל חינם. על ייצוגך בבית דין לעבודה הוא גבה 20 אלף שקל, ב־20 תשלומים. והוא עצמו סיפר למשטרה שאמר לך לתרום את הכסף במקום לשלם לו.
"אין שירות שלא שילמתי עבורו את מה שנדרשתי, ואף יותר מזה. הרי במקור החוקרים בכלל לא חיפשו הנחות בשכר הטרחה. הם חיפשו את הכסף הגדול שחשבו שקיבלתי, אבל לא מצאו כלום. אני רוצה שיהיה ברור, אני תמיד משלם תמורה מלאה, כפי שנדרש ואחרי שאני בודק. תמיד גם הייתי ער לתפקיד שלי. מעולם לא קניתי באזור שבו הייתי פקיד שומה ומעולם לא גרתי באזור שבו הייתי פקיד שומה. אני מפוקח".
אז איך דווקא בשומות של הלקוחות של וינרוט לא נזהרת? לא חשבת להצהיר על הקשר ביניכם?
"בזמן אמת לא הרגשתי שהיה ניגוד עניינים. להפך. אם הייתי מדווח או מעלה סימנים כאלה או אחרים זה היה מעלה עוד שאלות. הרי זה לא שישבתי מול יעקב או שטיפלתי בתיק שלו. אם הייתי יושב מולו הייתי מבין, אבל ישבתי מול זאביק פלדמן, שמופיע אצלי בעשרות תיקים. מה היה אמור לגרום לי לחשוב שהשומות הן של לקוחות של וינרוט?".
שמות הלקוחות, למשל.
"ואז מה? אם זה לקוח שהוא מייצג בתיק גירושים אני כן יכול לטפל בו? ואם זה לקוח שרק קיבל ממנו חוות דעת בנושא מסוים - מותר או שהוא נגוע? ניגודי עניינים זה בעיני המתבונן. זה לא דבר חד־ ערכי. כשמישהו פורש מרשות המסים ונכנס לתקופת צינון, אז אחרי שנה נגמר ניגוד העניינים? אם אחותו של היועץ המשפטי מני מזוז הולכת ומנהלת משא ומתן עם תנובה אחרי שהיא דנה בתנובה, זה לא ניגוד עניינים? אם ראש הממשלה מתערב במכירת בנק לאומי? או ניר גלעד עובר לעבוד בחברה לישראל? ומה קורה כשאני יושב מול רואה חשבון שהיה עובד שלי? מותר לו או אסור לו לבוא אליי? קראתי בראיון שאהרן ברק אמר שניגוד העניינים נהפך למפלצת שקמה על יוצריה".
כלומר, בעיניך כבר אין למושג משמעות?
"יכול להיות שצריך לקבוע נהלים שיפתרו בעיות כאלה. למשל, למנות גוף שאליו מדווחים כשעובד ציבור פונה לעורך דין פרטי, ואז אם למישהו יש השגה הוא מעלה אותה בפני הגוף הזה. אבל אז לא היה כזה גוף, וגם היום אין".
והשומות שערכת לגאידמק, צ'רנוי, ברנט וגרטלר היו תקינות, כדת וכדין?
"השומות מדברות בעד עצמן. הן הכי טובות שאפשר היה להשיג, והן תוצאה של חשיבה, ניסיון והבנה באופן הכי מקצועי. הייתי עשר שנים פקיד שומה, עשיתי אלפי שומות, ותמיד עבדתי לפי החוק ולפי עקרונות פקודת מס הכנסה. כל שומה שלי אני יכול להסביר. יותר מ־20 פעמים נישומים לא הסכימו עם השומות שערכתי והלכו איתנו לבית משפט, ואף פעם לא הפסדתי. גם ארבע השומות שמוזכרות בכתב האישום מעולם לא שונו או בוטלו על ידי רשות המסים. ההצגה של השומות כלא תקינות מביאה אותי למסקנה שיש פה חוסר הבנה מוחלט, ואני מקווה שנסביר ונבהיר את זה לבית המשפט".
"בעיית המינויים ברשות המסים לא נפתרה"
בשנתיים שחלפו מאז שנודע כי הוא תחת חקירה, ויטה שב והאשים בכירים ברשות המסים בכך ש"תפרו לו תיק" כדי לטרפד את מינויו לממונה על הכנסות המדינה. אחד השמות ששב וחזר עליהם היו של מנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא, שויטה הפסיד לו בשעתו בתחרות על תפקיד מנהל הרשות. בימים אלה מתנהל משפטו של מצא, הנאשם כי לקח שוחד תמורת מינוי פקידים שיסייעו לענייניהם של שני אנשי עסקים. משפטו אינו קשור לחשדות נגד ויטה. בנוסף מאשים ויטה את קודמו של מצא בתפקיד, איתן רוב. "היתה עוד קבוצה שלמה של אנשים", הוא אומר. "אבל כשעשיתי סימולציה עם עצמי, הבנתי שפשוט הייתה להם כוונה מסוימת שנבעה מידיעה שגויה. אני סולח להם ואני מאחל לכל נאשמי פרשת רשות המסים שייצאו זכאים".
מה בעצם אתה טוען שעשו לך?
"האנשים האלה רצו להעיף אותי. ידעתי במשך כמה זמן שאוספים תיקי שומה שטיפלתי בהם בגוש דן. חיכיתי שיגיעו שאלות ממבקר האגף. כשלא הגיעו שאלות, התחלתי להבין שהאנשים האלה כנראה מנסים לתפור לי תיק בפרקליטות, אבל לא האמנתי שהם יעברו את המסננת של הפרקליטות, כי אין פה כלום".
אז איך בכל זאת הם עברו את המסננת?
"אני חושב שמה שנגרם לי הוא תוצאה של חוסר הבנה מובהק במסים. זה ניכר גם מתהליך החקירה. אין במדינת ישראל חוק יותר מורכב מאשר פקודת מס הכנסה, וכשקוראים את כתב האישום מבינים שמי שחיבר את כתב האישום לא מבין את תהליך השומה, את האופן שבו היא נקבעת, את סמכויות פקיד השומה או את ההתמודדות עם פעילות מחוץ לישראל. אני בטוח שעו"ד אלון רון שמייצג אותי יוכל להסביר לבית המשפט את הדברים, ובסוף ישבחו אותי על השומות האלה, כמו שקרה לי בעבר לא פעם ולא פעמיים".
כשג'קי מצא נעצר האשימו אותך שגרמת לפתיחת החקירה נגדו.
"שמעתי את זה, ואני בטוח שעכשיו הוא יודע שזו סתם רכילות שאין מאחוריה כלום. אני לא הפלתי אף אחד. היריבות לא באה מצדי. אני לא גיליתי אף פעם עוינות כלפי ג'קי כשעבדנו יחד. לא עשיתי חצי צעד או רמיזה, ולא השפעתי על אנשים אחרים לצאת נגדו".
מה קרה שם, ברשות המסים, שגרם לכל התככים האלה?
"הטינה ההדדית היא לא מעכשיו. השורשים שלה הולכים הרבה שנים אחורה. דווקא תקופת ההתמודדות ביני לבין ג'קי היתה שקטה, בלי לכלוכים הדדיים. כשג'קי נבחר הייתי לויאלי כלפיו, לקחתי על עצמי את הטיפול בנפגעי הרכוש של מלחמת לבנון, בלי לקחת את הגלורי על זה. אבל שקלתי לעזוב. הרגשתי שאני לא רצוי. הוא היה הבוס שלי והיתה תחושה של עוינות. אני חושב שג'קי הסיק שכל הפרשה שהסתבך בה היא תוצאה של דברים שאני עשיתי, אבל אני בטוח עכשיו שהוא מבין שלא אני עמדתי מאחורי זה. זו לא דרכי. אני לא פוגע באנשים, אני לא נלחם בהם. פשוט חשבתי שאני מועמד מתאים יותר. מעולם לא הייתי נגד ג'קי. פשוט הייתי בעד שוקי".
מה אתה רואה שקורה שם עכשיו?
"אני מאוד כואב את מה שקורה שם. לא מדברים שם זה עם זה, אין ישיבות הנהלה. אנשים ישנים שם, ועובדים על טייס אוטומטי, משחקים סוליטר במחשבים, לא מעניין אותם מה שקורה. הכסף נכנס ממקדמות, ולא מתהליכי שומה. בתקופת הזוהר היינו עושים בדיקות ל־12% מהתיקים. היום הם לא מגיעים ל־3%. אני חושב שזה כי תחושת הביטחון נעלמה. בתקופה שלי אנשים ידעו שיש מי שיגבה אותם תמיד. היום התחושה היא של לא לקחת אחריות. במגעים מול המייצגים של בעלי תיקי מס הכנסה, הרשות לא מובילה אלא נגררת. אחר כך כבר יהיה קשה להחזיר את המצב לקדמותו".
פרשת ג'קי מצא לא גרמה שם לטלטול?
"שום טלטול ושום שינוי סדרי בראשית. תהליך המינויים אותו הדבר, ואפילו גרוע יותר. מי קובע היום מי יתקדם? יהודה (נסרדישי, מנהל רשות המסים). אין קריטריונים אוניברסליים, אין שקיפות, אף אחד לא יודע איך הוא מחליט. קודם עוד איכשהו היתה ועדה, היו חוות דעת, עכשיו רק הוא קובע. אין פרמטרים לתפקידים, כי הפרמטר היחיד הוא יהודה".
ויטה לא מסתפק בלהאשים ברדיפה את מצא ואת רוב. את "מהלך" הפללתו הוא מייחס גם לפרקליטות. "הכוונה של הפרקליטות היתה לא לתת לי להיכנס לתפקיד. אחרת איך אפשר להסביר את זה שהמדינה הצהירה על חקירה גלויה בפברואר 2007, ואחרי כמה חודשים עוד לא הזמינו אותי לחקירה? זה מגוחך. כל חוקר מתחיל יודע שברגע שנפתחת חקירה, באותו יום אתה לוקח את החשוד מספר אחת. וגם אלה רובניק (פרקליטת מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה – ע"ק) מטפלת בתיק הזה, כשידוע שיש בינינו משקעים. היא גם כתבה לי מכתב על רקע פרשות קודמות, וסיימה אותו במילה 'חבל'. ואיך יכול להיות שגורם משפטי מאוד בכיר היה אחראי על החקירה הזאת, כשאני טיפלתי בתיקים האישיים שלו במס הכנסה ועשיתי לו שומות? זה לא ניגוד עניינים?".
למה לפרקליטות להתנכל לך?
"לא יודע, אבל אני יכול להעריך. היה ברור להם שאם איהפך למנהל הכנסות המדינה אהיה עצמאי. היום רשות המסים היא תחת הפרקליטות, והפרקליטות עושה היום מה שהיא רוצה ברשות המסים. הם פחדו שזה ישתנה".
"אני אוהב את וינרוט"
אם תצא זכאי, תשוב ותבקש את תפקיד מנהל הכנסות המדינה?
לא אבקש, אקח. תפקידי ניהול לוקחים, לא מקבלים".
יצא לך לדבר עם וינרוט לאחרונה?
"אני מאוד אוהב את וינרוט, אבל אנחנו לא חברים. גם לא היינו חברים קודם. אני מעריך מאוד את החוכמה שלו, ממה ששמעתי וקראתי. ביום קבלת כתב האישום צלצלתי אליו, איחלתי לו בהצלחה. הוא גם איחל לי בהצלחה, הצטערנו שנינו שאנחנו במצב הזה. גם עבור זאביק פלדמן (שנחקר בפרשה אך לא הוגש נגדו כתב אישום – ע"ק) אני שמח. שמח שהוא לא צריך לעבור כמונו את תהליך הייסורים".
איך המשפחה שלך מתמודדת עם המצב?
"זה קשה. בהתחלה היה יותר קשה, כשכתבו בעיתון שעזרתי לרוזנשטיין והבן הקטן שלי חזר מבית ספר ואמר לי 'אבא, אמרו לי בכיתה שאתה עוזר לפושעים'. אז אתה אוסף את כל הכוחות ומסביר לילד בשקט, ושוב רואה את הילדים הגדולים שלך קוראים בעיתון שאבא שלהם משמן אוליגרכים. והם יודעים שאתה חי בצניעות. אני גר בראש העין, יש לי משכנתא. לאירופה נסעתי פעם אחת בחיים, מהעבודה. אמא שלי נפטרה לפני שנתיים, מכרתי את הדירה שלה ובכסף את מממן את הוצאות המשפט".
ואתה מאמין שזה יגמר טוב?
"בעזרת השם. ובעזרת זה שאני לא יודע להפסיד".
תגובת הפרקליטות: הטענות מקוממות
מרשות המסים נמסר: "אנו דוחים על הסף את כל הטענות המועלות. הדברים נאמרים בעלמא וללא כל ביסוס".
ג'קי מצא מסר בתגובה: "אני דוחה את כל הטענות ולא מוצא סיבה להגיב". גורמים המקורבים למצא הוסיפו כי החקירה בעניינו של ויטה החלה לאחר שמצא כבר לא היה בתפקידו, וכן שאת השומות החריגות שויטה ערך בגוש דן בדקה מחלקת ביקורת פנים ברשות המסים, ולא מצא אישית.
מנהל רשות המסים לשעבר איתן רוב ביקש שלא להגיב.
משרד המשפטים מסר בשם פרקליטות המדינה את התגובה הבאה: "כתב האישום מדבר בעד עצמו והמדינה תאמר את דברה בבית המשפט, כמקובל. טענותיו של מר ויטה בדבר ניגוד עניינים של גורם בכיר ועלום שם בפרקליטות מקוממות, ומקוממת גם העובדה כי מר ויטה בחר שלא להעלות טענה זו בפני הפרקליטות, כמקובל, לפני הגשת כתב האישום. בעניין ניגוד העניינים שמר ויטה מייחס לפרקליטת מיסוי וכלכלה - פרקליט המדינה לשעבר הטיל עליה את ליווי תיק החקירה נגד שוקי ויטה, בהיותה הפרקליטות הרלבנטית לליווי תיק חקירה מסוג זה.
המחלוקת בין פרקליטות מיסוי וכלכלה לבין ויטה בעניין הטיפול בתיק של שלי נרקיס היתה מחלוקת מקצועית, ובשום שלב לא עברה לפסים אישיים. לאחר שנסתיימו ההליכים טען ויטה שפרקליטות המחוז פעלה בחוסר סמכות. בעקבות טענתו התקיימה ישיבת ברור, בה כל צד שטח את טענותיו, והדברים לובנו. יודגש כי מבקר המדינה דחה את טענותיו של מר ויטה, ולמרות זאת נערך השימוע בעניינו בפני המשנה לפרקליט המדינה, יהושע למברגר".
הקשרים של ויטה ועו"ד וינרוט: סערה בכוס תה (רותח)
עד לפני 14 שנה רו"ח שוקי ויטה עדיין היה ההבטחה הגדולה של רשות המיסים. בגיל 36 הוא כבר כיהן במשך שנתיים כפקיד שומה גוש דן וסומן כמועמד לקידום מהיר לצמרת הרשות. הסתבכותו החלה ב־1997, כשבכנס הנהלת נציבות מס הכנסה בתל אביב שפך כוס תה רותח על מבקרת הפנים של הנציבות, יעל שביט, וקרא לעברה: "שיסלקו מכאן את הפרה הזאת" ו"אני אעשה לאמא שלך ניחום אבלים". ויטה כעס על שביט בשל דו"חותיה בעניין נציב מס הכנסה דאז דורון לוי. ויטה הורשע בתקיפת עובד ציבור, ונידון לקנס בגובה 1,000 שקל ול־150 שעות עבודות שירות בספרייה בפתח תקוה. אולם העונש הקל לא ניחם אותו, שכן הפריעה לו ההרשעה הפלילית שבלמה את קידומו המהיר.
מאז הוא נאבק לבטל את ההרשעה, ובשנים 2000-2003 ניהל עבורו את המאבק עורך הדין הבכיר יעקב וינרוט. וינרוט ניסה בשנים 2000-2001 לקבל חנינה לויטה מהנשיא משה קצב, ולאורך שנת 2003 פעל מול היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין, לאחר שזה הודיע על עיכוב קידומו של ויטה בשל הרשעתו. לפי כתב האישום, עבודתו של וינרוט שימשה כשוחד לויטה, שבתמורה ערך עבור ארבעה לקוחות של וינרוט הסכמי שומה חריגים. הלקוחות, בתורם, העבירו לוינרוט שכר טירחה בגובה של יותר מ־30 מיליון שקל. רו"ח זאב פלדמן, שייצג בפועל את לקוחותיו של וינרוט מול רשות המיסים, נחקר גם הוא בפרשה אך לא נכלל לבסוף בכתב האישום.
ויטה: כך בעלי ההון מבקשים הקלות מס
בראיון עמו סיפר שוקי ויטה ל"מוסף כלכליסט" איך נראים מבפנים המגעים האישיים בין בעלי ההון בישראל ופקידים בכירים במס הכנסה, וכיצד מופעלים על הפקידים לחצים עקיפים למתן הקלות מס: "בעלי הון מתקשרים אל פקידים, מזמינים אותם לארועים פרטיים, לפתיחת משרדים, להרמת כוסית לראש השנה, דברים כאלה. בארועים כאלה הטווחים מתקצרים, המרחקים מגושרים. השיחות מתחילות להתגלגל, גם אם לא באותו רגע, אז ביום למחרת. ואז, פתאום, הפקיד מקבל טלפון ואומרים לו: 'יש לי בעיה כזאת וכזאת, בוא ניפגש'. בפגישה בעל ההון מעלה מול הפקיד טענות. אבל אחרי ההיכרות שכבר הייתה, ההרגשה היא יותר פמיליארית, יותר קרובה. הכל יותר נוח ופחות רשמי. זה קורה בדרך כלל עם פקידי רשות המיסים שיש להם סמכויות החלטה בכל מני תחומים. לא עם סתם עובדים".
לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן