האם לשלם על חניה?
פרופ' דן אריאלי, חוקר כלכלה התנהגותית מהמובילים בעולם, משיב על שאלות הקוראים, והשבוע - האם כדאי להיכנס לחניון בתשלום או לחפש חנייה מזדמנת ברחוב
פרופסור יקר, מהי הטקטיקה העדיפה בעיניך לחניה בשישי בערב - להיכנס מיד לחניון ולשלם 30 שקל או להמר על חיפוש חניה בעיר? באפשרות השנייה עלולים לבזבז 40 דקות, אבל מצד שני יש סיכוי למצוא מהר חניה בחינם ולהרגיש תחושת ניצחון. מה עדיף? שירלי מגבעתיים
שלום שירלי,
אני
אפשר גם לחשב את הסבל. השווי את סבלך מתשלום על חניה, עם הסבל שנגרם לך מחיפוש חניה במשך 40 דקות ועם הסבל שאת חשה כשאת חונה בתשלום ואז מגלה שהיה מקום חניה פנוי מול המסעדה - ובחרי באפשרות הפחות גרועה. אני אישית מעדיף תמיד לחנות בחניון, כי כשאני מחפש חניה במשך 40 דקות, בזבוז הזמן ממשיך לעצבן אותי זמן רב אחרי שכבר חניתי.
ויש גם דרך להקל על הסבל שכרוך בתשלום עבור חניון: קולגה שלי בניו יורק שנא לשלם על מוניות וניסה ללכת ברגל בכל הזדמנות. בכל פעם הוא איחר והגיע ספוג מים, עד שלבסוף עשה את הדבר הבא: הוא שם 2,000 דולר בכד, והחליט שבסוף השנה ייתן את הכסף לצדקה. מאז, בכל פעם שהוא הזמין מונית, הוא לקח את הכסף מכד הצדקה. בכלכלה קוראים לזה Mental Accounting, "חשבונאות נפשית". היה לו קל להזמין מוניות, כי הוא הרגיש שארגוני צדקה מממנים לו אותן. בסוף השנה הוא אכן נתן לצדקה את מה שנותר בכד.
שימי במעטפה 500 שקל, ותחליטי שהם ישמשו אך ורק לחניה. פעם אחת זה יכאב, ואז במשך חודשים תוכלי לחנות בלי להרגיש רע. את יכולה, כמו הקולגה שלי, לשים יותר כסף ולהחליט שהעודף ילך לתרומות, ואז תרגישי עוד פחות "אשמה" כשאת משלמת לחניון. כך או אחרת, זכרי שהדבר היחיד שבאמת חשוב הוא שנהנה בערבי שישי.
הכותב הוא חוקר כלכלה התנהגותית מהמובילים בעולם
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il
לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן