יו"ר הכנסת: "חוק ההסדרים במתכונתו הנוכחית הוא אנטי דמוקרטי"
רובי ריבלין הודיע על הקמת פורום משותף לכנסת ולמשרד האוצר, שיגבש את אופיו של החוק שספג ביקורות רבות
ריבלין הוסיף, כי ינהיג בוועדות הכנסת יום חקיקה שבועי, שיוקדש לקידום הצעות חוק ממשלתיות במדומה למה שמעוגן לסדר היום של הכנסת . זאת, נוכח טענות לפיהן ועדות הכנסת משתהות בטיפול בהצעות חוק אלו, ומסכלות אותן באמצעות אי הנחתן על סדר היום. יו"ר ועדת העבודה והרווחה חיים כץ ענה לעומת זאת, כי דווקא הממשלה מסכלת את הצעות החוק הפרטיות בוועדת השרים לענייני חקיקה.
לדברי כץ, "ועדת השרים מתנהלת כמו שוק פרסי, השרים לא מכירים את הצעות החוק. וגם אם הצעות חוק מאושרות האוצר ממהר להגיש ערעור. עם זאת, ועדת העבודה הצליחה לקדם במושב האחרון הצעות חוק חברתיות כמו תיקון העיוות לאלמנות צה"ל".
"החוק הפך מאמצעי למטרה"
יו"ר הכנסת אמר בהתייחסו לחוק ההסדרים, כי "חוק ההסדרים במתכונתו הנוכחית הוא אנטי דמוקרטי ואנטי חברתי. הוא הפך מאמצעי למטרה, חוק דרקוני שמבטל במחי יד חקיקה פרטית שעברה בעמל רב את כל הליכי החקיקה. על הממשלה לתת את הדעת לאיזון הנדרש בין הצורך להשיג את יעדי התקציב, שזו מטרה לגיטימית, לבין הנוהג הפסול להעמיס על החוק הזה רפורמות כלכליות מהפכניות או ביטולי חוקים, תוך ניצול השוט המונף מעל ראשי הח"כים של הליכה לבחירות, אם לא יאושר. אני שמח שבניגוד לשנים קודמות, באוצר הבינו את ההשלכות הקשות של החוק ושהגיע הזמן לגבש גבולות גזרה ברורים לחוק, כפי שקיימים במדינות דמוקרטיות רבות אחרות".
בהמשך הכנס אמר ריבלין, כי "בעונת התקציב האחרונה, חשו כל הצדדים שהגיעו מים עד נפש, ויש לשים לכך סוף. מבחינת שני הצדדים, העברת התקציב הדו-שנתי היא הזדמנות לקיים הידברות מסודרת ונינוחה בין הכנסת לאוצר, לקראת הנחת התקציב הבא. הפורום המשותף שהקמנו יגבש אמות מידה ברורות וקפדניות, כדי להבטיח שחוק ההסדרים יהיה מידתי ויקיים את תכליתו. נבקש להפחית במידה ניכרת את הנפח וההיקף של החוק, ובמיוחד את הסעיפים שאין ביניהם ובין יישום התקציב קשר אינהרנטי וברור. כפועל יוצא, נבקש להשיב את החקיקה הממשלתית, ובתוכה גם את החברתית, אל ערוצי החקיקה השגרתיים והתקניים".