בלעדי ל"כלכליסט": חיבור המפעלים במפרץ חיפה שוב מתעכב - בשל סכסוך נדל"ן
נציגי העדה הדרוזית ביקשו פיצוי של דונם תמורת דונם עבור הנחת צינור הגז הצפוני בשטח דליית אל־כרמל - אולם הדרישה נוגדת את לשון החוק
חיבור המפעלים במפרץ חיפה למערכת הגז הארצית שוב ייאלץ לחכות: ל"כלכליסט" נודע שמשרד המשפטים מתנגד להעניק לתושבי המקום פיצוי נדל"ני לפי הנוסחה "דונם תמורת דונם". הדברים התגלו בדיון שנערך לאחרונה בנוכחות מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, נציגי העדה הדרוזית ומשרד המשפטים.
פרויקט הנחת הצינור היה אמור להסתיים עד סוף 2009 בעלות של כ־250 מיליון שקל. אורך הקו המקורי 68 ק"מ, והוא אמור לעבור בשטחי קרקעות באזור דליית אל־כרמל. לפני כשלושה שבועות הודיע משרד ראש הממשלה כי הגיע לפשרה עם בעלי הקרקעות, שלפיה יחלו העבודות על צינור הגז באופן מיידי ובמקביל תכין המדינה מתווה להנחת מסדרון תשתיות לאורך התוואי העתידי של כביש 6. בתמורה הציעה המדינה פיצוי נדל"ני בקרבת העיר כרמל.
גבאי, שמונה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו לפתור את המחלוקת, הגיע ככל הנראה לנוסחה שתאפשר לחבר את אזור חיפה למערכת הגז, אולם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה, התנגדה לגבש חוזה שלטענתה נוגד את הוראות החוק. הסיבה: הוראות החוק קובעות שבמקרה של הפקעות קרקע, הפיצוי שיינתן יהיה שווה ערך כספי לעלות הקרקע שהופקעה ולא קרקע אחרת בשטח דומה. בעקבות זאת, החוזה בין הצדדים טרם נחתם, והעבודות על הקמת הצינור לא יחלו בקרוב. תעשיינים שונים במפרץ חיפה חוששים כעת שהנחת צינור הגז תתעכב עד שינוי הוראות החוק.
ממשרד המשפטים נמסר: "עו"ד דנה אכן התנגדה לפיצוי של דונם כנגד דונם, כיוון שהוראות החוק מחייבות שפיצוי בקרקע ייעשה כך ששווי הקרקע הניתנת כפיצוי יהיה שווה לשווי הקרקע הנלקחת. לצערנו, הם (נציגי העדה — ל"ג) סירבו לחתום על פשרה אחרת וביקשו להכניס בה שינויים שאי אפשר היה להיענות להם, כיוון שהשינויים אינם עומדים בתנאי החוק".
ממשרד ראש הממשלה נמסר: "צוות המו"מ הגיע להסכמות שיענו על צורכי כל הצדדים וקיבלו את האישור המשפטי הנדרש. בהמשך המו"מ, חלק מההסכמים נפתחו על ידי גורמים שלא נטלו חלק במו"מ. כיוון שדרישות אלה עמדו בניגוד לחוק, הם לא קיבלו את האישור המשפטי. עמדה זו הוסברה והוצגה בפני נציגי העדה הדרוזית. יובהר שכל הסכם שייקבע יהיה בהתאם להוראות החוק".