$
בארץ

מבקר המדינה יבדוק את עליית תעריפי המים

לבקשת ועדת ביקורת המדינה בכנסת, הודיע לינדנשטראוס כי יכין חוות דעת לבחינת עליית התעריפים שצפויה להיכנס לתוקפה כבר בינואר 2010

רויטל חובל 14:1616.11.09

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, הסכים לבקשת ועדת ביקורת המדינה להכין חוות דעת לבחינת עליית תעריפי המים שצפויים להתייקר על פי הפשרה ב-40%. "על פי סעיף 21 לחוק מבקר המדינה, הכנסת יכולה לבקש ממבקר המדינה הכנת חוות דעת בנושא ייקור תעריפי המים. דעתנו חיובית ונסכים להגשת

חוות דעת לבחינת הנושא הזה", אמר בדיון.

 

ח"כ מירי רגב, שיזמה את הדיון טענה, כי "לא יכול להיות שישנו גוף ציבורי שמטפל במוצר במחסור כמו מים, שהוא קיומי, והוא ללא פיקוח". כמו כן, רגב ביקשה ממבקר המדינה שיבדוק ויחקור מדוע מחירי המים לא עלו במועדם, וכיצד הגיע הייקור הנדרש לשיעור של 50%.

 

הצעת החוק של רגב לפיקוח על המים הוקפאה על ידי משרד ראש הממשלה בשיתוף משרד האוצר עד להחלטת ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים. הצעת החוק ביקשה לתקן את חוק תאגידי מים וביוב כך שמחיר המים יהיה אחיד ויהיה נתון לפיקוח. רגב התייחסה לאבסורד הקיים ששר התשתיות אינו יכול להשפיע על רשות המים. "התבטאותו של שר התשתיות עוזי לנדאו בוועדת החקירה הייתה שהדבר היחידי שהוא יכול לבקש מהרשות זה כוס מים".

  

יו"ר הוועדה לביקורת על המדינה, ח"כ יואל חסון (קדימה): "יש תחושה שהדברים ברשות המים לא מתנהלים כמו שהם צריכים. אני מחכה בקוצר רוח לתוצאות ועדת החקירה הממלכתית. מים זה לא מותרות וצריך לוודא שהניהול שלהם הוא גם חשיבתי".

 

לדברי חסון, לגורמים שאינם נבחרים, כדוגמת רשות המים, יש סמכויות רבות מדי ללא צורך באישור הממשלה או הכנסת. "כשפקיד מקבל החלטה שהיא משמעותית לציבור הרחב ראוי בעיניי שהיא תעבור סוג של מסננת בדמות כנסת ישראל", אמר.

 

ראש רשות המים, פרופ' אורי שני ענה לשאלה מדוע תעריפי המים עולים באופן קיצוני: "שלא בטובתנו, הסתנכרנו לשני תהליכים - רפורמה במשק המים והיטל הבצורת - שמקשים מאוד על עם ישראל. כתוצאה מהמחסור המים, ממשלת ישראל בהמלצת רשות המים, החליטה על מהלך מהיר של הקמת מערכות התפלה שעולות כסף".

 

יש לציין כי בחודש הבא יחל לפעול בהדרגה מתקן ההתפלה בחדרה שצפוי להתפיל 127 מיליון קוב בשנה. בנוסף, בשנה הבאה צפויה הרחבה של מתקני התפלה פלמחים ואשקלון. כתוצאה מכך, אומר שני, מחיר המים צריך להתייקר משמעותית.

 

הרפורמה במים החלה עם חקיקת חוק תאגידי מים וביוב על מנת להעביר את ניהול משק המים העירוני מהרשות המקומית לתאגיד עירוני. במסגרת החוק הוחלט כי תעריפי המים בתאגידי המים והביוב ייעשו על פי עקרון עלות וזו עיקר הרפורמה. כזכור, על פי הפשרה שהוצגה בין משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד התשתיות ורשות המים, תעריפי המים יתייקרו ב-40%, במקום 50%, ובהדרגה, כך שבינואר 2010 מחירי המים יעלו ב-25% וביולי יעלו בעוד 15%.  

 

רכז המים באגף התקציבים באוצר, שאול מרידור, הציג את עמדת משרד האוצר לפיה יש לחכות לממצאי ועדת החקירה לניהול משק המים. לדבריו, "אחת הסיבות המרכזיות למשבר משק המים הוא המחירים הלא ריאלים שמשלמים על מים". עמדת משרד האוצר מתנגדת להצעת החוק של רגב ומרידור ציין כי "הפיקוח על המים איננו תפקידה של הרשות המחוקקת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x