כמה עולה לייצר חשמל באגירה שאובה?
רשות החשמל אישרה הקריטריונים לתעריפי ייצור חשמל תוך ניצול הפרשי גבהים בין מאגרי מים. הערכה: חיסכון של עשרות מיליוני דולרים בשנה
רשות החשמל אישרה היום (א') את התעריפים אותם יקבלו יצרני החשמל בשיטת האגירה השאובה. השיטה פועלת באמצעות ניצול של הפרשי גבהים בין מאגרי מים לצורך ייצור חשמל. כדי לייצר חשמל בשעות מסוימות מבוצעת פעולת שאיבת מים (צריכת חשמל). בשעות בהם החשמל זול נשאבים המים, ובשעות בהן החשמל יקר נעשה ייצור חשמל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
התעריפים ואמות המידה שקבעה הרשות יחולו על היקף מצטבר של כ-450 מגה ואט שיהיו בלפחות שני אתרים נפרדים. ברשות מעריכים כי החסכון מהפעלת אגירה שאובה בסדר גודל של כ-450 מגה ואט לעומת הפעלה או הקמה של תחנת ייצור אחרות, עומד על עשרות מיליוני דולרים בשנה.
כיום יש מספר יצרנים המקימים תחנות אגירה שאובה, ביניהם חברת תהל שבונה תחנה באזור כוכב הירדן בהספק של 300 מגה ואט, פרויקט של כלל תעשיות בנשר (220 מגה ואט), בפי.אס.פי בגלבוע (220 מגה ואט) ואגירה שאובה אלקטרה בצוק מנרה (300 מגה ואט). ברשות אמרו כי ייבחנו תעריפים והסדרה להיקפים גדולים מ-450 מעת לעת בהתאם לצרכי המשק.
זריזה בעלטה
למתקני אגירה שאובה יתרון בעיקר, באספקת רזרבות חשמל מיידיות, לדוגמא בעת קריסת יחידת ייצור, או נפילת מתח במערכת, ובכך, היא בעלת יתרון גדול מאוד בתכנון ייצור החשמל. בנוסף, כלי האגירה השאובה בידי מנהל המערכת מקטין את הצורך ברכישת כמויות גז בעת ביקושי השיא (גז או סולר). בעת חשש לעלטה במשק, מופעלת האגירה השאובה בתוך 70 שניות בלבד לעומת כחצי שעה להפעלת טורבינת גז ובין 3-1 שעות לייצור חשמל בתחנת כח רגילה (מחז"ם) ובכך היא מונעת מיידית הפסקות חשמל במשק. קצב העלייה של האגירה השאובה היא 5 מגה ואט בשניה לעומת 7 מגה ואט ב-60 שניות בלבד בטורבינת גז ו-3.3 מגה ואט ב-60 שניות במחז"ם.
רשות החשמל קבעה כי יצרן אגירה שאובה אשר יבחר לבצע עסקת רכישה ארוכת טווח עם מנהל המערכת, יזכה על פי החלטת הרשות לתעריפים נורמטיביים גבוהים עבור יכולת זמינה המגלמים את מימוש מלוא התועלות של המתקן. יצרן אגירה שאובה שיבחר למכור חשמל לצרכנים פרטיים ולהעמיד רק חלק מהזמינות לטובת מנהל המערכת יזכה לתעריפים בגין יכולת זמינה זהים לאלה של טורבינת גז פתוחה, מאחר ומנהל המערכת מקבל ממתקן זה תרומה קטנה בהרבה מאשר ממתקן אגירה שאובה העומדת רק לרשותו. ברשות מדגישים, כי התעריפים יינתנו רק למבקשים אשר יגיעו למועד סגירה פיננסית תוך עמידה בתנאי הרישיון המותנה.
הרשות קבעה מערכת של קנס ופרס לעמידה בדרישות הטכניות. ככל שהסטייה מפרמטרים ביצועיים של יחידות אגירה שאובה יהיה גדול יותר, כך התעריף בגין זמינות יהיה נמוך יותר וככל שהביצועים טובים יותר, תינתן תוספת לתעריף הבסיסי.