$
יואל אסתרון

4 שאלות ל-2010

יש אנשי עסקים שמתפתים לחשוב שהעסק שלהם מנותק מהמציאות הישראלית. זו אשליה מסוכנת. מי שרוצה כלכלה בריאה חייב גם לפתור את הבעיות הלאומיות הקיומיות

יואל אסתרון 09:1813.11.09
כידוע קשה מאד לנבא, במיוחד את העתיד. ובכל זאת חשבנו, במערכת "כלכליסט", שאנחנו רוצים לנסות ולהעריך מה יהיה בשנה הבאה. לנסות ולנסח תחזיות לשנת 2010 .

 

לפני שנה, בסוף 2008 הרגשנו שהעולם מתרסק - שאנחנו עומדים על פי התהום - ואז עשינו צעד אחד קדימה. ובכל זאת לא נפלנו.
אחרי חודשים של פחד, העולם חזר בזמן האחרון לנשום. התברר שהשמש ממשיכה לזרוח ואפילו השמועות על מותו של הקפיטליזם היו מוקדמות מדי. המשבר בוודאי לא נגמר, עוד לא מאחורינו, אבל נשארנו בחיים, או שכך נדמה לנו.

 

ובכל זאת – יש שאלות גדולות מאד, דרמטיות מאד, גלובליות וישראליות, שכל אדם בר דעת חייב לשאול את עצמו:

 

ראשית, איך נולד המשבר הזה? להאשים רק את תאוות הבצע של כמה נוכלים ומנוולים בוולסטריט זה קל מדי. חשוב להבין ולפענח איך המערכת הגלובלית הגיעה לכמעט-התרסקות.

 

וגם אצלנו, בכלכלה הקטנה של ישראל, חשוב להבין מה היו הטעויות שלנו. איך למשל הסתבכנו בהלוואות ענק למהמרים כריזמטיים. מה באמת קרה לחסכונות שלנו. מי מקברניטי המשק מבין מה הוא עושה, ומי מפריח סיסמאות. חייבים לפרק את העבר בשביל העתיד.

 

שנית, האם העקרונות של כלכלת השוק עדיין בתוקף, ובמיוחד – איזה תפקיד יש לממשלות בעיצוב החיים הכלכליים. זו שאלה קריטית גם בוושינגטון ובייג'ינג וגם בירושלים. הויכוח הציבורי על הרגולציה בתחומים רבים לא מספיק מעמיק, מלא בספינים של כל מיני יחצנים שהשתלטו על התקשורת. האמת מוסתרת ע"י קטרקט.

 

שאלה שלישית, באיזו חברה אנחנו רוצים לחיות? האם הפערים הענקיים בין העושר והעוני בעולם הם נסבלים ומה המחיר הגלובלי שלהם. גם בישראל, הפערים גדלו בשנים האחרונות. האלפיון פותח את פנקס הצ'קים שלו בכל מיני אירועי צדקה. נחמד, אבל זה לא העניין. האחריות לצמצם את הפער, לתת הזדמנות שווה לכל ישראלי – זו בעיה של כולנו.

 

השאלה הרביעית היא מאד ישראלית. אצלנו, כידוע, הכלכלה לא מנותקת מהשאלה הקיומית הלאומית. זה לא המקום לדיון פוליטי, אבל כל אחד מאיתנו חייב לשאול את עצמו איזו כלכלה תהיה כאן ב-2010 אם, נניח, חס וחלילה, ייפלו כאן טילים איראניים, או תפרוץ שוב אינתיפאדה פלסטינית.

 

ההדחקה הישראלית בעניין כל כך מהותי היא חסרת הגיון. יש אנשי עסקים שמתפתים לחשוב שהעסק שלהם, עם הפנים לשווקים הבינלאומיים, מנותק מהמציאות הישראלית. זו אשליה מסוכנת. מי שרוצה כלכלה בריאה חייב לפתור את הבעיות הלאומיות הקיומיות.

 

* דברי הפתיחה של מו"ל כלכליסט בכנס "תחזיות 2010" של כלכליסט ואקסלנס בשיתוף תנועת אור

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x