הכלכלה הפלסטינית: שלום כלכלי שנגוז
פרישתו של היו"ר אבו־מאזן מהבחירות ברשות מטילה בספק את התוכנית הכלכלית של הממשלה ברמאללה
מה יקרה ברשות הפלסטינית אם היו"ר מחמוד עבאס (אבו מאזן) יממש את איומו שלא להציג את מועמדותו בבחירות הפלסטיניות, האמורות להתקיים בעוד כחודשיים? הכל צופים מהומה רבתי. מה שברור הוא שהסיכויים להתקדמות בתוכנית הכלכלית־מדינית שהכין ראש הממשלה, סלאם פיאד, באישור ותמיכה של אבו־מאזן
הביקוש לנדל"ן בגדה גובר, ההיצע תקוע
התוכנית פורסמה באופן כללי לפני כשלושה חודשים, מתוך מחשבה שבלי שליטה באדמה, במעברי הגבול, באוויר (תדרי תקשורת) ובמשק המים אין סיכוי להקמת מדינה. לפיכך החליטה הממשלה הפלסטינית לפעול להקמת מסגרת ותשתית של כלכלה לאומית. בתוכנית דובר על הקמת קשרי תחבורה ומסחר, קווי חשמל, מים, דלק, ותקשורת עם המדינות הערביות השכנות - במקום הקשרים ההדוקים לישראל. השליטה באדמה נחשבת בממשלת פיאד לנושא ראשון במעלה.
פיאד דיבר, למשל, על תכנון להקמת שדה תעופה בינלאומי בבקעת הירדן. כל הבקעה מוגדרת בהסכמי אוסלו כשטח C, כלומר שטח הנתון לשליטה צבאית ואזרחית מלאה של ישראל. היה זה איתות ראשון לכך שהרשות הפלסטינית רואה שטח זה בבירור כשייך לה, וגם אם אין ביכולתם של הפלסטינים לפעול בו כרגע, אין להם שום כוונה לוותר עליו.
איתות שני היה לפני כשלושה שבועות, כאשר הממשלה ברמאללה קיימה ישיבה שבה דובר על תכנון לשימוש במאגר המים של עין פשחה בצפון־מערב ים המלח. דוברים ישראלים הגיבו בתמיהה למהלך, שכן מבחינתם של ישראלים רבים אזור זה, שגם הוא שטח C, נחשב ישראלי לכל דבר. לעין פשחה ניתן כבר מזמן שם ישראלי: "עינות צוקים". אין בכלל יישובים ערביים בסביבה הזאת והוא מוקף התנחלויות, ממצפה יריחו ואלמוג בצפון, דרך בית הערבה וקלי"ה, ועד מצפה שלם בדרום. כמו כן, באזור זה נמצא מרכז הטיולים מצוקי דרגות והאתר הלאומי קומראן שבו התגלו מגילות ים המלח, התעודות החשובות ביותר לתולדות בית שני.
רמז נוסף לכיוון שאליו חותרת המדיניות הכלכלית־מדינית של ממשלת פיאד ניתן בשבוע שעבר בהודעה של שר השיכון הפלסטיני, מוחמד שתייה. בהודעה נאמר כי הביקוש לנדל"ן בגדה גובר - ואילו ההיצע נשאר ללא שינוי. לפיכך מבקשת הרשות הפלסטינית להגביר את הבנייה הפלסטינית בשטח C. שתייה דיבר על צורך בתוספת של 10–12 אלף יחידות דיור פלסטיניות חדשות בכל שנה, ובמשרדו יש כ־50 אלף פניות של עובדי הרשות הפלסטינית המבקשים להשתלב בפרויקטים של בנייה ציבורית.
רוצים את שטחי C
המגמה אפוא ברורה: הרשות הפלסטינית - השולטת בשטחי A (שליטה מלאה) ובשטחי B (שליטה אזרחית בלבד) - מודיעה במפורש שאם וכאשר תקום מדינה פלסטינית יש להעביר אליהם את השליטה ברוב שטחי C, שמקיפים כ־60% משטח הגדה. בשטחי C קיימות כל ההתנחלויות והמאחזים שבהם כ־300 אלף ישראלים. שטח C כולל גם את מתקני צה"ל ואת רוב הכבישים - אבל יש בו גם שטחים ריקים גדולים כמו הבקעה ומדבר יהודה.
התוכנית של הממשלה ברמאללה היתה אפוא לעצב את "השלום הכלכלי" שהציע ראש הממשלה בנימין נתניהו על פי אמות מידה של המאמץ המדיני הפלסטיני. אבל עכשיו, כאשר הרשות הפלסטינית עומדת על כרעי תרנגולת, קשה לראות סיכוי לתוכנית כלשהי.