$
בארץ

בקרוב הצעת חוק: איסור על הכנסת מכשירי סלולר לבתי הספר

דיון חירום לגבי הקשר בין סלולר וסרטן, שנערך הבוקר בכנסת, התמקד בטלפונים הסלולריים. משתתפיו המליצו על פעילות משותפת של משרד הבריאות והתקשורת, וקידום חקיקה בנושא

גילעד נס 12:3902.11.09
בדיון שנערך הבוקר (ב') בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, אמר יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, כי בכוונתו להגיש בימים הקרובים הצעת חוק שתמנע הבאת טלפונים סלולריים לבתי ספר. הדיון כונס לבקשת חברי הכנסת אופיר פז-פינס, ליה שמטוב ודב חנין, לאור ממצאיו של מחקר שפורסם בשבוע שעבר מטעם ארגון הבריאות העולמי, שנערך במשך כעשור בקרב כ-12,800 נבדקים, ומצא קשר מובהק בין שימוש בטלפונים סלולריים וסרטן.

 

פז-פינס טען כי משרד התקשורת מגן מזה שנים רבות על חברות הסלולר בנושא, ורמז כי קיום הדיון בוועדה הנוכחית בלבד ולא בשיתוף עם וועדת הכלכלה הוא חלק מניסיון של משרד התקשורת שלא לטפל בנושא. בדיון עצמו לא השתתף באופן פעיל נציג ממשרד התקשורת.

 

ילד עם סלולר. עדיף להשתמש באוזניות ילד עם סלולר. עדיף להשתמש באוזניות צילום: צביקה טישלר
"הגורמים הרגולטורים מעלו בתפקידם והפקירו את הציבור הישראלי", אמר פינס. "ב-1999 העברתי חוק שלאחר כמה שינויים שבוצעו בו הורה לפרסם את רמת הקרינה במכשירים הסלולריים, אבל בפועל אין לחוק הזה השפעה כלל, כיוון שהנתונים שמתפרסמים אינם מתייחסים לשימוש בפועל, כיוון שבשוק אין זמינות למכשירים מודדי קרינה כך שהציבור לא יכול בעצם לדעת איזו קרינה הוא סופג. בלחץ החברות הסלולריות וגורמים אינטרסנטיים אחרים הוצאו המכשירים עצמם מהחוק, ונשארה רק ההתייחסות לאנטנות. יתרה מכך, החוק נחקק, אבל התקנות שאמורות לבוא מכוחו לא תוקנו ולמעשה אין אכיפה. שוחחתי עם השר כחלון (שר התקשורת – ג.נ) והוא אף התחייב מעל במת הכנסת שבמידה וימצא קשר ישיר בין הסלולר לתחלואה הוא יתערב כרגולטור כדי לצמצם את הבעיה"

 

פינס טען בין הדרכים לפתרון הבעיה ניתן לפעול לטובת הגברת הפרסומים אודות הקרינה מהמכשירים, קיום דרישה מחברות הסלולר לספק חינם אוזניות למכשירי הסלולר והגברת המודעות בציבור לבעיה. חה"כ ליה שמטוב טענה, כי בין השאר יש גם לפעול במגזר העסקי, שכן העובדים נדרשים בידי מעסיקיהם לנהל שיחות ארוכות בטלפון הסלולרי ובכך מסכנים את עצמם. שמטוב קראה להקמת ועדה בין-משרדית שתנפיק את ההמלצות הראויות לטיפול בנושא.

 

"למצוא דרכים רציונליות להפחתת הבעיה"

 

ח"כ דב חנין ציין כי למרות שהמחקרים שבוצעו עד כה כבר מסמנים מגמה ואינם קובעים חד משמעית, יש צורך לעשות שימוש בעיקרון הזהירות המקדימה, שלפיו הערכה מוקדמת לגבי סכנה עתידית צריכה לגרום לנקוט בפעולות להפחתת אותה סכנה. "איש לא מבקש שנפסיק להשתמש בטלפונים הסלולרים, אבל יש למצוא דרכים רציונליות כדי להפחית את הבעיה", אמר חנין, שהציע כי מידע אודות הקרינה שפולט מכשיר הסלולר יסומן במערך צבעים, וכך יוכל הציבור לדעת בקלות רבה יותר את הטווחים המסוכנים לשימוש ויוכל לקבל החלטה מושכלת.

 

"אין מנוס אלא להסדיר את העניין באמצעות חקיקה. החברות הסלולריות מנצלות פרצה בחוק כדי להקים אנטנות קטנות על גבי בניינים ללא יכולת של התושבים להתנגד ולרוב ללא ידיעתם כלל. הצעת החוק בענין מתקני הגישה, שעוסקת בנושא הזה ממש, התקדמה במהלך הכנסת הקודמת, ואני מקווה שתהפוך לחקיקה בזמן הקרוב", הוסיף חנין.

 

ד"ר סיגל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידומולוגיה בתל השומר ויועצת למשרד הבריאות בנושאים אלו, הדגישה כי הפרסום בשבוע שעבר אינו חדש, ומתייחס למחקר שהסתיים כבר בשנת 2005, ותוצאותיו הרשמיות לא פורסמו עד כה. "אני מקווה שבמהלך ארבעת החודשים הקרובים התוצאות יפורסמו, וכהיותי חלק מהמעורבים במחקר אני מנועה מלהתייחס לסיבות אי פרסומו", הוסיפה סדצקי.

 

"סרטן היא מחלה שתהליך ההתפתחות שלה ארוך, ועוברות שנים רבות עד שרואים השפעה של גורם מסויים על סרטן", אמרה סדצקי. "כחוקרת אני בדעה שכרגע ניתן רק לקבל אינדיקציה ראשונית על הקשר בין הסלולר לסרטן, אבל יעבור כנראה עוד זמן רב עד שנדע זאת ברמת ביטחון גדולה יותר. מאידך, כיוון שאני גם עוסקת בתחום בריאות הציבור, ובהתחשב בכמות השימוש בסלולר בעולם, אין לי ספק שחייבים לנקוט באמצעים להפחתת הקרינה. אין ספק שעיקר הקרינה הוא המכשיר הסלולרי עצמו, ולא האנטנות. כבר ב-2004 המליץ מבקר המדינה על הקמת מרכז שיבדוק את נושא הקרינה, וההמלצה הזו טרם בוצעה".

 

"להשתמש יותר באוזניות"

 

סדצקי חשפה עוד כי בימים אלה מתחיל מחקר בינלאומי חדש, המתרכז בהשפעת הטלפונים הסלולרים על ילדים, בשם MobiKids. "גם המחקר הקודם וגם הנוכחי בוצעו ללא מימון ישראלי כלל, למעט האגודה למלחמה בסרטן. כל המימון מגיע מהקהילה האירופאית", אמרה סדצקי.

 

לדבריה, השפעת הקרינה מופחתת משמעותית באם הטלפון הסלולרי מורחק מהגוף בעת השימוש, אך מכיוון שהשימוש באוזניה אינו אופנתי בקרב ילדים או שהאוזניות עצמן אינן עומדות בשימוש ממושך, רוב המשתמשים עדיין מקרב את המכשיר לראשו. לטענתה, יש צורך בהתערבות המחוקק על מנת שיצרני הטלפונים הסלולריים ימצאו פיתרון שיאפשר להרחיק את הטלפונים מראשי המשתמשים. סדצקי ציינה כי בצרפת אסורה מכירת טלפונים סלולרים המיועדים לילדים מתחת לגיל 6, אסור פרסום בנושא לילדים מתחת לגיל 12, והחל מלפני שבועיים אף אסרה על הבאת טלפונים סלולריים לבתי הספר.

 

עו"ד מיכאל בך מהפורום לסלולריות שפויה, טען כי כבר בשנת 2005 כינס ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, ועדת מנכ"לים שקבעה כי יש לקיים דיון ציבורי בצורך להגביר את פריסת האנטנות ברחבי המדינה בעת הקמת תשתית לדור הרביעי בסלולר. "שום דיון שכזה לא התקיים מאז", אמר בך.

.

ליאור ורונה, מנכ"ל פורום החברות הסלולריות, טען בדיון כי עקרון הזהירות המונעת הוא נר לרגלי החברות הסלולריות, והחברות מקיימות את כל הנחיות משרדי הבריאות והתקשורת. "החברות נותנות היום בחינם אוזניות לכל מי שרוכש טלפון סלולרי, אנחנו מפרסמים באתרי האינטרנט של החברות הסלולריות ובחוברות מידע שאנחנו מחלקים את ההנחיות לשימוש בטוח בסלולר", אמר ורונה. "הציבור נוטה להתעלם מההנחיה שלא לדבר במקומות שאין בהם קליטה טובה. האינטרס של הציבור הוא לדבר ליד אנטנות כדי שתהיה לו קליטה טובה, ולכן יש צורך בהקמת אנטנות באמצעות הליך חקיקה ורגולציה שיאפשרו את אותו עיקרון הזהירות המונעת שהוזכר בדיון, ולא לנהל מסע הפחדה ולהכניס את הציבור לפרנויה".

 

ח"כ כץ קרא בסיום הדיון למשרדי הבריאות והתקשורת לצאת בפרסום נרחב לציבור, הקורא לצמצם את השימוש בטלפון הסלולרי בקרב ילדים, לקצר את השימוש ככל שניתן, ולהרחיק את המכשיר עצמו מהראש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x