המיליארדרים מגלים שכדאי להיות יהודי
לרגל חגיגות ה־60 המדינה החליטה על הענקת פטורים מפליגים ממס, והמיליארדרים החליטו לעשות עלייה. כלכליסט חושף לראשונה את בעלי הממון היהודים שמנצלים את ההטבה וחוסכים לעצמם מיליוני דולרים
בשנה האחרונה נוהרים לישראל עשרות עולים חדשים ותושבים חוזרים מעשירי יהודי נכר, ומכריזים על ישראל כמקום מושבם החדש. סיבה עיקרית לגל השיבה ארצה היא הרפורמה במיסוי לעולים חדשים ולתושבים חוזרים, שנכנסה לתוקפה בספטמבר 2008. הרפורמה של משרד האוצר, משרד הקליטה ורשות המסים הוכרזה לרגל 60 שנה למדינה, ומטרתה לתת שורה של הטבות מס לעולים ולשבים לישראל.
הרפורמה נכנסה לתוקף ב־2008, אבל חלה רטרואקטיבית על מי שחזר ארצה החל בינואר 2007, שבו לישראל 14,613 תושבים חוזרים, ועלו לישראל 27,505 עולים חדשים. רוב התושבים החוזרים הגיעו מארצות הברית (7,526 איש), מבריטניה (885) ומקנדה (685). רוב העולים החדשים הגיעו מרוסיה (4,958 איש), מארה"ב (4,526), מצרפת (3,134), מאתיופיה (2,970), מאוקראינה (2,336) ומבריטניה (1,105).
תקופת התאקלמות של שנה
התוכנית מעניקה הטבות מס מפליגות, שכוללות, בין השאר, מתן פטור ממס ומדיווח בישראל לתקופה של עשר שנים על נכסים והכנסות שמקורם מחוץ לישראל.
עוד מציעה הרפורמה תקופת התאקלמות בארץ למשך שנה ממועד הגעתו ארצה של העולה או התושב החוזר, אשר בה לא ייחשב תושב ישראל לצורכי מס הכנסה. לאחר תקופת הסתגלות זו יוכל האדם להחליט כי הוא עוזב את ישראל, וברשות המסים יתייחסו אליו כאילו מעולם לא היה כאן.
הכוונה המוצהרת של הרפורמה היא למשוך כמה שיותר יהודים ותושבים חוזרים חזרה לישראל, אלא שבפועל הטבות המס המפליגות שהיא מציעה מושכות חזרה לארץ בעיקר יהודים עשירים.
עוד סיבה לאטרקטיביות של ישראל בעיני עשירי העולם היא העובדה כי בישראל אין מס על ירושות לעומת בארצות אחרות, שבהן המדינה גובה מס על ירושות. באנגליה, למשל, המס על ירושות הוא יותר מ־40%.
לפי החוק, כדי ליהנות מההטבות, חובה להיות תושב ישראל, שמרכז חייו בישראל. כדי לקבוע כי מרכז חייו של אדם הוא אכן בישראל, הרשויות בוחנות את מכלול הקשרים המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים של האדם, בין השאר מיקום ביתו ומיקום עסקיו. כדי להיחשב תושב ישראל חייב אדם לשהות בארץ 183 יום בשנה או 425 יום במשך שלוש שנים רצופות.
לפי החוק הקודם, תושב חוזר נחשב מי שהיה תושב חוץ יותר מעשר שנים רצופות לפחות, אך בהוראת שעה שנקבעה עם ייסוד הרפורמה נקבע כי לגבי מי שחזר לישראל במהלך השנים 2007–2009, די לו שלא היה תושב חוץ במשך חמש שנים רצופות לפחות.
הבריטים באים
ישראל היא מוקד עיקרי לנהירת יהודים אנגלים, בעיקר בשל העובדה כי אנגליה שינתה לאחרונה את חוקי המס. לפי המדיניות החדשה של ממשלת בריטניה, בוטל המעמד של non domicile - אנשי עסקים זרים המתגוררים במדינה ופטורים מתשלום מס על הכנסות שייצרו בחו"ל. הכללים החדשים באנגליה מורים כי אם איש העסקים ירצה ליהנות ממעמד זה, הוא יצטרך לשלם מס גולגולת של 30 אלף ליש"ט בשנה, וכן יידרש להכניס את הכסף שהרוויח מחוץ לאנגליה לתוך גבולותיה ולשלם עבורו מסים כאילו הרוויח אותו באנגליה. אנשי העסקים הבריטים התקוממו נגד הכללים החדשים וניסו למצוא פתרונות בארצות שמונהגת בהן מדיניות מס קשוחה פחות. היהודים מביניהם מיהרו לעלות לישראל.
העולים החדשים
שי אגסי: ישנה את עולם הרכב, אבל מישראל
סול זכאי: איל הנדל"ן הלונדוני חוזר לבית במרינה של הרצליה
יוסי חכמי: איש הביטוח רוצה לחזור ארצהנתן יעקבסון: הספונסר של מכבי פייגאה תל אביב חוזר מקנדה ליציע
ארנון כץ: היזם שעזב בגלל המסים שב בגללם
ארנון מילצ'ן: המפיק מהוליווד שב לדיזנגוף 99שון קפטה: בונה בקוסטה ריקה, "רוצה לשלם מס בארץ"
יגאל זילכה: "רציתי לחיות בשלווה"
פז ליטמן: עורך הדין שחבר למוריס קאהן חזר לשכונת צהלה