מזוז מאפשר חלופה למשפט: המדינה תשתתף בבוררויות
הנחיות היועמ"ש לא אפשרו עד עתה פתרון סכסוכים להם המדינה צד בהליך בוררות, מזוז שינה זאת, והנחה: המדינה מעודדת יישוב סיכסוכים מחוץ לכתלי בית המשפט, וראוי שתנהג באותו אופן
היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, פרסם היום (ב') הנחיות חדשות המאפשרות יישוב סכסוכים שהמדינה צד להם בהליכי בוררות, וזאת בניגוד להנחיה הקודמת משנת 2003 שקבעה כי המדינה תיישב את סכסוכיה רק באמצעות בתי המשפט.
ברקע להנחיה החדשה עומד התיקון לחוק הבוררות שהתקבל בכנסת
מצד שני, המדינה עצמה מעודדת יישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, וראוי, כך קבע היועמ"ש, שתנהג באותו אופן. בהודעה שפורסמה מטעם המדינה אף צוינו יתרונות הבוררות כמו הימנעות מתקדים מחייב, שליטה מסויימת בזהות הבורר ויצירתיות ההליך.
בהתאם להנחייה, היועץ המשפטי לממשלה הוא הגורם המוסמך והיחיד שרשאי להחליט על הכללת תניית בוררות ועל הפניית סכסוך לבוררות. הפעלת תניית בוררות בהסכם, אשר קיבלה את אישורו המוקדם של היועץ, מחייבת קבלת אישורו של היועץ המשפטי של המשרד הממשלתי בהתייעצות עם פרקליטות המדינה. ככלל, בהנחיה נקבע שהבוררות תהיה בפני בורר יחיד, אלא אם כן יובאו נימוקים שמצדיקים קביעה אחרת.
עוד נקבע כי הפניית סכסוכי עבודה בשירות המדינה לבוררות טעונות אישור הממונה על השכר והסכמי העבודה במשרד האוצר, פרקליטות המדינה ובמקרים מסוימים גם אישור היועמ"ש.
במסגרת ההחלטה אם לכלול תניית בוררות או האם להעביר סכסוך לבוררות, הובהר כי לא כל סכסוך ראוי לבוררות: סכסוכים שעניינים סמכות שלטונית כמו רגולציה, יוכרעו בהליך משפטי ולא בבוררות, כך גם שאלות משפטיות עקרוניות או תקדימיות. כמו כן, ילקח בחשבון האם הסכסוך נוגע לציבור רחב והאם תהיה לכך השפעה על צדדים שלישיים שאינם חלק מהליך הבוררות.
סכסוכים שיצדיקו בירורם בבוררות, כך לפי היועמ"ש, יהיו סכסוכים אזרחיים עסקיים, או בעלי אופי מקצועי טכני, וכן סכסוכים שבהם בירור בבית משפט עלול להביא לחשיפת מידע שיש בו כדי לפגוע בביטחון המדינה או ביחסי החוץ שלה.
בהתאם להנחייה, תישקל גם זהות ואופי הצדדים לסכסוך, כגון אפשרות להגיע להכרעה מהירה או מעורבות של גורמים עסקיים בינלאומיים בסכסוך.
להערכת עו"ד ישראל שמעוני, אשר יזם את התיקון לחוק הבוררות, ובעקבותיו כאמור, פורסמו ההנחיות החדשות, בכ-70% מהתביעות המתבררות בבתי המשפט מעורבים מוסדות ציבוריים וממשלתיים, ולכן הוא מעריך שכבר בתוך שנה תחול ירידה של 25% מסך התביעות המוגשות לבתי המשפט בהן מעורבות המדינה.