חזית חדשה נגד הוועד המנהל באוני' תל אביב: "חבר הנאמנים לא ייתן למצב להימשך"
בובי גולדברג, יו"ר חבר הנאמנים של אונ' ת"א, יוצא נגד ליאורה מרידור, יו"ר הוועד המנהל: "נבחן ניסוח מחדש של החוקה ואת כוחו של הוועד". הוועד בתגובה: לחבר הנאמנים אין סמכות להתערב בהחלטות
החלטת הוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב, שנחשפה ב"כלכליסט", לממש את תיק המניות והאג"ח הקונצרניות של המוסד בניגוד לדעתה של ועדת ההשקעות, ממשיכה לגרור תגובות. בסוף השבוע התייצב נגדה יו"ר חבר הנאמנים של האוניברסיטה רוברט (בובי) גולדברג. "הוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב והגב' ליאורה מרידור חושבים ומתנהלים כאילו כל החוכמה מצויה בידיהם, ולא היא. חבר הנאמנים לא יישב בצד ולא יעשה דבר. אנחנו לא מתכוונים לתת למצב הזה להימשך", אמר גולדברג המכהן בארבע השנים האחרונות בתפקיד בשיחה עם "כלכליסט".
לדברי גולדברג, קיימת הסכמה רחבה בקרב חברי חבר הנאמנים על שורה של צעדים שמטרתם ריסון כוחו של הוועד המנהל בראשות מרידור. "יש הסכמה של החברים בחבר הנאמנים בארץ ובעולם ולפיה ברגע שיודיעו על מינוי נשיא, נכנס את חבר הנאמנים ונבחן ההחלטה עוד לפני הכינוס השנתי שלנו במאי הבא. יש היום שני מקומות פנויים בוועד המנהל של האוניברסיטה, ואנחנו מתכוונים לדרוש ממרידור למנות לתפקיד הזה אנשים שמקובלים גם עלינו ונוסף על כך אנחנו מתכוונים להקים ועדה שתבחן ניסוח מחודש של חוקת האוניברסיטה ואת כוחו של הוועד המנהל".
"לא סיפרו לנו כלום"
גולדברג סיפר כי אף שהוא תורם משמעותי של האוניברסיטה, הוא ותורמים אחרים כלל לא ידעו על ההחלטה לממש את תיק המניות ומרבית תיק האג"ח הקונצרניות, למרות שמקור הכספים שמומשו בתרומות שלהם. "עד לפני כמה ימים לא היה לי מושג שהתיק נמכר וכך גם לתורמים אחרים שעמם אני מצוי בקשר. לא היה לי מושג שוועדת ההשקעות של האוניברסיטה התפטרה, וזאת אף שהיינו בישראל במפגש השנתי שלנו בחודש מאי האחרון ונפגשנו עם ליאורה מרידור".
גולדברג הוסיף כי כמה תורמים גדולים של האוניברסיטה מאיימים לבטל את התרומות שלהם בעקבות האירועים. "אנחנו לא מונעים מאגו אלא מהרצון לתרום לאוניברסיטה וחייבים לוודא שהדברים מתנהלים באופן תקין.
"אין לחבר הנאמנים שום כוונה להיכנס לשאלה האם מהבחינה הכלכלית היה מדובר בהחלטה נכונה או לא, אבל אני מוטרד מאוד מהעובדה שהיא התקבלה בניגוד לדעה הגורפת של ועדת ההשקעות. זה בדיוק התפקיד של הוועדה, הם המקצוענים בניהול התיק ולא הוועד המנהל. ההתנהלות הזו היא חלק מהתרבות של הוועד המנהל. הם גם לא טרחו לספר לנו על עזיבת הנשיא הקודם צבי גליל, שגם עליה היינו צריכים לקרוא בעיתונים. אם זה היה תלוי בנו, לא היינו נותנים לפטר אותו. איש מהמועמדים לא יהיה טוב כמוהו. הוא איש עקרונות וזה בדיוק מה שהאוניברסיטה צריכה - מישהו חזק מספיק שלא ייכנע לתכתיבי הוועד המנהל".
דיון מיוחד בוות"ת
כפי שפורסם בשבוע שעבר ב"כלכליסט", באמצע חודש מרץ, תקופה קצרה לאחר שהתיישבה על כס יו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה, קיבלה ליאורה מרידור החלטה על מימוש תיק המניות ומרבית תיק האג"ח הקונצרניות של המוסד, וזאת בנקודת השפל בשווקים. ההחלטה, שהיתה מנוגדת לדעת ועדת ההשקעות, הביאה להתפטרות כל חבריה - עמוס ספיר, אלדד תמיר, ארנון טיברג, פרופ' ליאו ליידרמן, פרופ' רוני עופר ופרופ' יאיר אורגלר. לאחר מכן פנתה מרידור לשלושת החברים האחרונים, שהם גם חברי סגל האוניברסיטה, וביקשה מהם להצטרף לוועדה חדשה שהיא מקימה, בתמורה להבטחה כי לא תתערב עוד בצורה כה בוטה בשיקול הדעת שלהם. בשבועות האחרונים עוסקת מרידור בגיוס חברים חדשים, אולם העבודה לא הושלמה ובפועל ועדת ההשקעות פועלת על פי החלטות מלפני חצי שנה והתיק שלה מושקע באג"ח ממשלתיות בלבד. גורמים המקורבים לוועדה מספרים כי רק בסמוך לראש השנה התקיימה ישיבה ראשונה בהשתתפות החברים החדשים - יוסי ניצני ואבי הראל - וכי עד שלא תסתיים עבודת המינוי של הוועדה, היא למעשה משותקת.
פרשת הוועדה הגיעה גם לשולחנה של הוות"ת - הוועדה לתכנון ולתקצוב שאחראית על תקציבי המוסדות להשכלה גבוהה. גורמים בוות"ת אמרו ל"כלכליסט" כי בכוונתם להעלות את הנושא לדיון בישיבתה הקרובה ביום רביעי אף שהדבר לא נקבע מראש בסדר היום. "מרידור לא תוכל להשתמש בכספי מדינה כדי לכסות את ההפסדים בקרן ההשקעות, הוראות הוות"ת ברורות בעניין זה ואין שום סיבה לחרוג מכך", אמרו.
"האונ' של מרידור"
אל הביקורת הרחבה על המהלך של מרידור הצטרפו גם גורמים במשרד מבקר המדינה ובאוניברסיטה עצמה. "יש באוניברסיטה תמימות דעים שמרידור עשתה כאן מהלך שהוא פשוט לא מתקבל על הדעת", אמר בכיר באוניברסיטה. "היא יכולה לנסות לשכנע, אבל היא לא יכולה להחליט במקום ועדת ההשקעות. זו בדיוק ההתנהלות שלה מיום שנכנסה לאוניברסיטה. גם בעניין פיטורי צבי גליל קרה אותו הדבר, היא קיבלה את ההחלטה ולא משנה מה אמרו לה מסביב".
"התיק היה מאוד סולידי", הוסיף חבר בוועדת ההשקעות. "כל מי שמבין משהו בשווקים הפיננסיים אמר לה לא למכור, בטח שלא הכל בבת אחת. מרידור מתנהלת כאילו מדובר באוניברסיטה שלה. אמרנו לה שאם זה הלך הרוח, היא לא צריכה ועדת השקעות, והתפטרנו.
ועדת ההשקעות פשוט קיבלה יום אחד הודעה שהתיק מומש, סיפר חבר אחר. "מהרגע שהיא נכנסה לאוניברסיטה, הקו שהובילה היה להיפטר מכל המניות. הוועד המנהל התכנס לראשונה בראשותה ונפרד מדב לאוטמן, היו"ר היוצא. לאוטמן יצא מחדר ואחד הנושאים הראשונים שעלו על סדר היום היו מימוש התיק. היא נכנסה חזק למהלך ולא היתה מוכנה להקשיב".
גם במשרד מבקר המדינה תקפו בחריפות את התנהלות האוניברסיטה ואמרו כי המבקר צפוי לבחון את מדיניות ההשקעות של המוסד במסגרת ביקורת כוללת שיערוך על התנהלות ההשקעות של האוניברסיטאות, זאת במקביל לחקירת מבקר שכבר מתנהלת על הדחת הנשיא צבי גליל. גורמים במשרד המבקר אמרו ל"כלכליסט" כי הם רואים בחומרה את החלטת הוועד המנהל. "אם באוניברסיטה היו מיישמים בזמן ולו חלק מהמלצות המבקר באשר לאופן ניהול הכספים, לפחות חלק מהנזק היה נמנע", אמרו. במשרד המבקר מתייחסים לדו"ח משנת 2006 שקבע כי באוניברסיטת תל אביב, כמו בשורה של אוניברסיטאות אחרות, לא מתקיימים מנגנוני בקרה מספיקים על ניהול כספי ההשקעות. במשרד המבקר ציינו כי לפי בדיקה שערכו, רק בחודש יוני האחרון, שנתיים וחצי אחרי פרסום הדו"ח, ואחרי שמימשה כבר את תיק המניות, אישרה האוניברסיטה למבקר כי אימצה חלק מההמלצות שלו.
מוות"ת נמסר בתגובה: "ות"ת מודעת לנעשה באוניברסיטת תל אביב. אנו לומדים את השינויים שחלו בהרכב ועדת ההשקעות של המוסד ונשקול האם יש צורך לפעול בנושא".
מהוועד המנהל 'נמסר בתגובה: "מצערת העובדה כי בובי גולדברג אינו מיטיב לזכור את השתלשלות האירועים: בכינוס חבר הנאמנים האחרון, במאי 2009, נמסר לחברי ועדת התרומות דיווח מלא לגבי השתלשלות האירועים הנוגעים לוועדת ההשקעות לרבות החלטת כמה מחבריה להתפטר. חברי חבר הנאמנים הביעו תמיכה בעמדת הוועד המנהל וגרסו כי בעת משבר כלכלי אל לאוניברסיטה לסכן את קרן ההשקעות ולהחזיק מניות ואג"ח מסוכנות. לישיבה זו ולישיבות אחרות של חבר הנאמנים קיים פרוטוקול בו ניתן לעיין בכל עת.
יודגש כי בהתאם להנחיות שהתקבלו כבר ב־2005 מהות"ת ניטלו מחבר הנאמנים כל הסמכויות האופרטיביות הנוגעות להתנהלות אוניברסיטת תל אביב. שינוי זה אושר בידי חבר הנאמנים. יצויין כי בימים אלה עוסקת וועדת איתור מטעם חבר הנאמנים בחיפוש מועמדים ראויים להחלפתו של בובי גולדברג. מהלך שיבוצע בכנס השנתי במאי הקרוב.