$
בארץ

בלעדי: ועדת ההשקעות של אוניברסיטת תל אביב משותקת

כפי שנחשף ב"כלכליסט" חברי ועדת ההשקעות התפטרו בעקבות מכירת תיק המניות בהפסד. יו"ר הוועד המנהל של האוניברסיטה, ליאורה מרידור, מנסה להקים ועדת השקעות חדשה ופנתה לשלושה מהמתפטרים - פרופ' יאיר אורגלר, פרופ' ליאו ליידרמן ופרופ' רוני עופר - וביקשה מהם לחזור. תגובת הוועד המנהל: "הוועדה ממשיכה לפעול"

נעמה סיקולר 06:5024.09.09

"מה שאירע פשוט לא יעלה על הדעת. מרידור פשוט הרימה טלפון באופן בהול לאנשי הכספים של האוניברסיטה, והורתה להם לממש את כל תיק המניות" - כך מספרים גורמים באוניברסיטת תל אביב על החלטתה של יו"ר הועד המנהל, ליאורה מרידור, לממש בחודש מרץ האחרון, בשיא השפל, את תיק המניות של המוסד.

לדבריהם, "ההחלטה התקבלה למרות שוועדת ההשקעות התנגדה פה אחד למהלך. היה כאן תהליך לא מקצועי של קבלת החלטות והמחיר הוא ברווח שניתן היה לקבל ואבד". אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי בעקבות החלטתה של מרידור לממש את תיק המניות בשיא השפל, התפטרו כל חברי ועדת ההשקעות. באוניברסיטה מספרים כי בוועדת ההשקעות היתה תמימות דעים שאסור למכור בשפל, ואפילו היו קולות שקראו דווקא להרחיב את החשיפה למניות בניסיון לנצל הזדמנויות.

 

בתוך כך נודע כי מרידור מקימה ועדת השקעות חדשה למוסד, ופנתה אף לשלושה מחברי ועדת ההשקעות המתפטרים: פרופ' יאיר אורגלר, פרופ' ליאו ליידרמן ופרופ' רוני עופר. שלושת הפרופסורים הם חברי סגל האוניברסיטה. אלה הסכימו להיות חברים בועדה החדשה, בכפוף להתחייבותה של מרידור כי וועדת ההשקעות תזכה ל"עצמאות מלאה" וכי לא "ייכפו עליה עוד החלטות".

 

תיק ההשקעות של אוניברסיטת תל אביב מתנהל בחצי השנה האחרונה על "טייס אוטומטי". הכספים, כ־2 מיליארד שקל, מושקעים ברובם הגדול באגרות חוב ממשלתיות. וועדת ההשקעות החדשה פועלת בהרכב חלקי בלבד וטרם מונה לה יו"ר. כחלק מאיוש שורות הוועדה צירפה האוניברסיטה בשבועות האחרונים גם את מנכ"ל הבורסה לשעבר יוסי ניצני ואת אבי הראל, לשעבר המשנה למנכ"ל בנק הפועלים. אל הועדה צפויים להצטרף חברים נוספים. גם החברים החדשים קיבלו הבטחה לעצמאות מלאה. מאז הקמתה אף לא קיבלה החלטות חדשות. הכספים מושקעים באג"חים ממשלתיים, כאשר עם השלמת המינויים בוועדה היא צפויה לבחון מחדש כניסה לאפיקים מנייתיים.

 

תגובת הוועד המנהל של האוניברסיטה

 

"ועדת ההשקעות מורכבת מאישים בעלי רקורד מוכח בתחום המימון והכלכלה, המכהנים בהתנדבות. לאור זאת איוש הוועדה אינו דבר של מה בכך. לאחר התפטרות חברי הוועדה במרץ התכנסו אחת לתקופה חברי הוועדה הזמנית, שהורכבה מפרופ' רוני עופר, פרופ' יאיר אורגלר ופרופ' ליאו לידרמן (חברי הוועדה הקודמת) ולצדם מנכ"ל האוניברסיטה, סמנכ"ל הכספים שלה ונציגי חברת הייעוץ האסטרטגי. ועדה זו ניהלה בתקופת הביניים את תיק ההשקעות עד אשר הצטרפו אליהם נציגי הציבור אברהם הראל ויוסף ניצני, ואלו מרכיבים את ועדת ההשקעות הנוכחית. לכן אין שחר לטענה כי הוועדה מתכנסת כ'טייס אוטומטי'".

 

"אין אמת בטענה שלפיה יו"ר הוועד המנהל נתן הוראה טלפונית למכור את תיק המניות. גם בפרסום אתמול ב'כלכליסט' צוין כי חברי ועדת ההשקעות שלחו כמה מכתבים ובהם תיארו את עמדתם, ואף השמיעו אותה בפני הוועד המנהל. אשר להבטחתה לכאורה של ליאורה מרידור בדבר עצמאות הוועדה הנוכחית, הרי שעל פי הוראות האוניברסיטה, תפקיד הוועדה הוא ליישם את מדיניות ההשקעות כפי שזו מאושרת על ידי הוועד המנהל. נדגיש כי בראשית מרץ 2009, כאשר נכנסה ליאורה מרידור לתפקידה, התברר כי קרן ההשקעות ספגה הפסדים ניכרים מאז פרוץ המשבר הכלכלי, שאיימו להוריד את ערך הנכסים מתחת לערך הבסיס. קרן ההשקעות היא קרן צמיתה, שניתן ליהנות רק מפירותיה. במקרה של הפסדים יש להשלים את הסכום שנגרע מתקציבה השוטף של האוניברסיטה. בשל הערכות כלכליות שרווחו במרץ 2009, שלפיהן יש סבירות גדולה שהשווקים ימשיכו לרדת, ריחפה סכנה מוחשית שערכה של הקרן יצנח עוד יותר. בעקבות זאת, הוועד המנהל החליט על מדיניות הקובעת שכל עוד ערך הקרן סמוך ל'רצפה' (קרי, הערך המקורי של הקרן), לא יושקעו כספיה במניות ובאג"ח מסוכנות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x