$
סביבה

שיעור במיחזור

מיליון שקל, זה התקציב של תוכנית "בית הספר הירוק", שבמסגרתה עוסקים התלמידים במיזמים סביבתיים. 300 בתי ספר יסודיים משתתפים בפרויקט שאולי יוציא מתוכו את שי אגסי הבא

קומפוסט בחצר, מתקן לאגירת מי גשמים, אדניות מצמיגים ממוחזרים ושלל מתקנים השומרים על הסביבה נראים יותר ויותר בבתי הספר ובגני הילדים ברחבי הארץ. פרויקט משותף של משרד החינוך, המשרד לאיכות הסביבה והחברה להגנת הטבע מכשיר זו השנה הרביעית בתי ספר וגנים להפוך למוסדות חינוך ירוקים המשלבים תוכניות לימודים ופעילויות שונות לשמירה על הסביבה.

 

"הרעיון עלה לפני כמה שנים, כשמשרד החינוך התלבט מאוד איך לחזק את החינוך הסביבתי גם בתוכניות הלימודים וגם בפעילות פיזית", מספר ישראל ויסנשטרן, המפקח האזורי של מדעי הסביבה במשרד החינוך. "בתיכונים פועלת תוכנית לימודים במדעי הסביבה, אך בחינוך היסודי הרגשנו צורך לתגבר את התחום. אנחנו והמשרד להגנת הסביבה חשבנו על דרך שבה נגרום לחטיבות ביניים ולבתי ספר יסודיים להתגייס לנושא, וכך נוצרה ההסמכה לבית ספר ירוק".

 

ויסנשטרן מסביר כי ההסמכה לבית ספר ירוק משמעותה "שבית הספר פועל בכמה דרכים לטובת החינוך הסביבתי, ואם הוא עומד במשימותיו הוא זוכה להיקרא בית ספר ירוק". הפרויקט פעל עד כה ב־200 בתי ספר ברחבי הארץ, והשנה הצטרפו לתהליך 100 בתי ספר נוספים. תקציב הפרויקט הוא מיליון שקל, וכל בית ספר שקיבל את ההסמכה מקבל סכום של עשרת אלפים שקל לכיסוי חלק מההוצאות. ההסמכה ניתנת לשנה אחת, ובתי ספר המעוניינים להמשיך בתהליך עוברים לאחר שנתיים לשלב הבא, הנקרא "בית ספר ירוק מתמיד". עם ההתחייבות לשנה הנוספת, בית הספר צריך להרחיב ולהעמיק את העשייה בתחום הסביבתי.

 

מיחזור פסולת מיחזור פסולת צילום: פנינה רפיד

 

במקביל לפרויקט, יש החלטה משותפת של משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה שלפיה כל תלמידי ישראל ילמדו 30 שעות בנושא לימודי קיימות וסביבה. הלימוד ייעשה במסגרת מקצועות הקרובים לנושאים אלו, כגון מדע וטכנולוגיה, חקלאות, מולדת וגיאוגרפיה. הלימודים כוללים בתוכם נושאים כמו חיסכון במשאבים, במים ובחשמל, מיחזור ושימור המינים. כמו כן, בחלק מבתי הספר הותקנו מתקנים אקולוגיים לחיסכון במים, לאיסוף פסולת, לחיסכון בחשמל, לחיסכון בשימוש במזגנים ולשימוש חסכני בתאורה בכיתות. בתי הספר אף מקיימים פעילות בקהילה ובסביבה.

 

נושאי הלימוד הסביבתיים המרכזיים בבתי הספר השנה הם שימור המינים, תוכנית עולמית לשמירה על הטבע ועל משאבי הטבע הנמצאים בסכנת הכחדה ומצוקת המים, ונושא המים מקבל דגש מיוחד כחלק מהמאמץ הלאומי לחסוך במים.

 

ממחזרים מים ובקבוקים

 

בכל בית ספר שמשתתף בפרויקט בית ספר ירוק מתקיימות פעילויות סביבתיות שונות. בבית ספר היובל שבגבעת משואה בירושלים הוקם מתקן למיחזור מים. התלמידים הקימו דוודים גדולים והעבירו צנרת בין אזורים בבית הספר שבהם מתבזבזים מים. במים אלו משקים התלמידים את גידולי החווה החקלאית של בית הספר, וכשמצטברים בדוודים הרבה מים משתמשים בהם למילוי מכלי ההדחה בבתי השימוש. לצד תפעול המערכת, הילדים לומדים על הנושא בשיעורים ועוזרים במדידת המים. בחווה החקלאית הם מטפלים בבעלי חיים וצמחים, ומתקיים בה פרויקט חונכות של תלמידים גדולים עם תלמידים צעירים.

מיחזור מים מיחזור מים

 

בבית הספר היסודי ב' בכפר חורפיש שבגליל העליון נבנתה מערכת לחיסכון במים בחצר בית הספר, שאוגרת את המים העודפים מברזיות בית הספר. כמו כן אוגרים את מי הגשמים בבור לצורך השקיית העציצים. הפרויקט הוא בעיקר באחריות הילדים, אבל גם ההורים שותפים מלאים בו.

 

בבית הספר אל־זהרא שבכפר קאסם בנו שתי גינות של השקיה חסכונית, אחת לתלמידי החינוך המיוחד והשנייה לכלל התלמידים. בגינות נשתלו צמחים חסכוניים במים, והמים שמשתמשים בהם להשקיה הם מים עודפים שנאגרים. כמו כן יש בבית הספר תחנות מיחזור לבקבוקים ולניילונים ואף מוקד מיחזור של מי גשמים, ובו מכלים גדולים של מים שאוספים את מי הגשמים מן הגגות לצורך שימוש בהם בשירותים.

 

בבית הספר ארזים באשדוד חילקו את הפעילויות בין השכבות: כיתות ו' חקרו את השימוש בחשמל ואת השפעותיו הסביבתיות, כיתות ה' אימצו את גבעת הטילים בעיר ומדי חודש יצאו לנקותה, ובכיתות ד' עסקו בחקר המים. בחצר בית הספר הוקמה גינה אקולוגית, והוצבו בה בתי קינון כדי לאפשר לציפורים לקנן ולהטיל ביצים.

 

בבית הספר אל־מוסתקבל ביישוב שגב שלום משתמשים במדבר כמעבדה ללימוד המדעים. את השטח בתוך חצר בית הספר הפכו לגינת תבלינים, צמחי מרפא וחקלאות מדברית, והוקם שם גן זואולוגי קטן. אחת לשבועיים יוצאים התלמידים למדבר כדי ללמוד על צמחים ועל בעלי חיים בהתאם לתוכנית הלימודים. כמו כן, בבית הספר ממחזרים מכל הבא ליד - הכיסאות עשויים מפלסטיק ממוחזר, והפחים מצמיגים ומבוץ. בפינת החי של בית הספר אפשר למצוא חפצים שנאספו ברחובות באר שבע.

 

גם הגנים ירוקים

 

"גם גני הילדים הם פוטנציאל אדיר ללימוד סביבה", אומר ויסנשטרן, "לכן גם להם יש הזדמנות להיות חלק מהפרויקט. גן ירוק הוא גן הדוגל בחינוך לאוריינות סביבתית, והערכים הסביבתיים מוטמעים בערכי הגן - כבוד לזולת, לטבע ולסביבה שאנו חיים בה. בגנים גם מתקיימות פעילויות של שמירה על הסביבה, כמו שימוש בנייר ממוחזר ושימוש במתקני מיחזור".

 

מיצג מיחזור. ביטויים חזותיים לחינוך סביבתי מיצג מיחזור. ביטויים חזותיים לחינוך סביבתי צילום: פנינה רפיד

 

בשנת 2007 הוסמכו 32 גני ילדים כגנים ירוקים, וב־2008 עלה מספר זה ל־82 גנים. בגנים אלו מקיימים פעולות של טיפול בפסולת, מניעת רעש, חיסכון במים ושמירה על איכות המים, שמירה על בעלי חיים, ניקיון ושמירה על הטבע. גם

בקרוסלות ובנדנדות שמוצבות בגנים אפשר למצוא ביטויים חזותיים לחינוך הסביבתי, כמו גינה אקולוגית שבה צמחים חוסכי מים, השקיה חסכונית, דישון בקומפוסט, איסוף שאריות מי שתייה בכלים, פינות האכלה לבעלי חיים, זריעת פרחים ותצפיות על תופעות בטבע.

 

נוסף על כך מקפידים בגנים על התנהגות סביבתית, כגון מוזיקה בווליום מתאים, הימנעות מצעקות וצרכנות ירוקה - למשל מסיבות ימי הולדת ללא כלים חד־פעמיים. לדוגמה, בגן הירוק ביישוב שמשית שבצפון הארץ יש מתקן ליצירת קומופוסט בחצר המשחקים, ובגן ביישוב סחנין אחת מפעילויות היצירה היא הכנת פסלים מנייר ממוחזר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x