היזהרו מהחלטות נמהרות
ניצני ההתאוששות הריאלית והזינוק בבורסה מעידים שהמשק בדרך ליציאה מהמשבר. ועדיין, לא מעט סימנים שליליים מבהירים שיש להיות זהירים
לפני קצת יותר משנה נערך מחקר חדשני בקרב שוערי הכדורגל הבכירים של ישראל. עורכי המחקר, פרופ' מיכאל בר־אלי וד"ר עופר עזר מאוניברסיטת בן־גוריון בנגב, יחד עם פרופ' אילנה ריטוב מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ביקשו לבחון את התנהגותם של שוערים מול בעיטת פנדל. במחקר נמצא כי ב־94%
כדי להסביר את התוצאות השתמשו החוקרים ב"תיאוריית הנורמה", שלפיה התנהגות השוערים מייצגת את המוסכמה החברתית הגורסת שעל השוערים לנקוט פעולה כלשהי. לפי אותה תיאוריה, השוערים ירגישו חרטה רבה יותר לאחר שספגו שער ולא עשו דבר כדי למנוע אותו, גם אם בעליל מדובר בפתרון לא מוצלח לבעיה שניצבו מולה.
מעבר לעובדה שהמחקר עשוי לשפר את יכולתם של שוערי הכדורגל, הוא מסייע לשפוך אור על התנהגותם של ישראלים רבים בימי המשבר הכלכלי הנוכחי, שלפי גרסאות אחדות כבר מאחורינו, ולפי אחרות - אנחנו עדיין בעיצומו.
עוד בטרם יגבש כל אחד את עמדתו בסוגיה, כדאי אולי להודות כי שאלת המועד המדויק של סיום משבר לא באמת רלבנטית לחיינו. אם המשבר הסתיים ואם לאו, מרבית הקוראים של "כלכליסט" - בכירים וזוטרים כאחד - יקומו גם מחר לעוד יום עבודה, ייסעו לחופשה עם הילדים באוגוסט וימשיכו להתמודד עם אותן סוגיות בחייהם.
עובדת קיומו של המשבר רלבנטית רק כאשר הוא מתדפק על דלתנו או על דלתות שכנינו. כאשר מישהו ממכרינו מפוטר מעבודתו או נאלץ לסגור את עסקיו בעקבות המשבר, או אז המשבר נהפך לפתע לנושא משמעותי. בשאר הימים לא באמת משנה אם עוד בנק פשט רגל באריזונה או שעוד מפעל נסגר ברומניה.
ומכיוון שאלו הם פני הדברים, מי שלא חש את המשבר בדלת אמותיו גם לא נוהג לקבל החלטות מרחיקות לכת. בראייה לאחור מתברר שמי שהחליט לא לעשות כלום יצא נשכר, בעוד מי שמיהר לנקוט צעדים מרחיקי לכת שילם על כך בדרך כלל מחיר כבד. הצעד הנכון היה להמשיך בשגרת החיים לנוכח המשבר הכלכלי, הן כשהיה בעיצומו וכנראה גם עכשיו, כשרואים סימנים לסיומו.
ובקיצור: אם לא השקעתם בימי השפל בבורסה, אל תעשו זאת עכשיו. אם לא תכננתם לרכוש דירה בימים אלה, אל תעשו זאת. זכרו את שוערי הכדורגל.